Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 15:41

Η 74η Επέτειος του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκ. Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 74η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, δίπλα από το μνημείο των εκτελεσθέντων, στη θέση «Σελί» Αμιρών Βιάννου, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Σεβ. Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο.

Ακολούθησε επίσημη Δοξολογία, κατά την οποία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και έλαβαν μέρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Στη συνέχεια στον χώρο του μνημείου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας κατά τον Σεπττέμβριο του 1943 στα χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας.

Η ομιλία της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κ. Πέτρο Μηλιαράκη, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, ο οποίος εξιστόρησε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τον «μαύρο Σεπτέμβρη» του 1943 στην περιοχή, εκθειάζοντας τον ρόλο της Εκκλησίας τη δύσκολη αυτή περίοδο για τον τόπο.

Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών, η κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, η απόδοση του «Ύμνου της Βιάννου» από τη χορωδία του Δήμου Βιάννου «Σταθ. Μάστορας» και ο «βουβός πεντοζάλης του πένθους» από την σχολή χορού Χριστόφορου Μπριντάκη.

Στη συνέχεια στο παρακείμενο «Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Βιάννου καθώς και Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου για την ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Ζερβουδάκης, ενώ τη σχετική απόφαση για την ανακήρυξη του κ. Παυλόπουλου σε Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου διάβασε ο Πρόεδρος του σωματείου κ. Αριστομένης Συγγελάκης.

Τέλος, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παν. Σουρλέτης, ενώ παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρ. Αρναουτάκης, οι Δημάρχοι και Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μ. Θραψανιώτης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων και συγγενείς των θυμάτων.

Πηγή: Ι.Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ