Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας στον μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά στην Κρήτη.

Συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Ιεραπύτνης κ. Κύριλλος και Κυδωνίας κ. Δαμασκηνός και οι επίσκοποι Ευμενείας κ. Ειρηναίος και Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, ενω έλαβαν μέρος ο πρωτοσύγκελλος της μητροπόλεως Ιεραπύτνης αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης και αρκετοί ιερείς και διάκονοι. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο λαμπρό πρόσωπο της Παναγίας μας.

“Η παναγία για όλους εμάς είναι η πεμπτουσία της θείας αγάπης, ο πάντιμος κόσμος της αρμονίας, το μέτρο της υπερκάλου ωραιότητος, η τελειότερη έκφραση της καλοσύνης, της ταπεινοφροσύνης, της στοργής, της υπακοής, της υπομονής, της ελπίδας, της αγάπης και της θυσίας όλων αυτών που σφράγισαν αιώνια το αληθινό μεγαλείο της”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ευγένιος.
Κατόπιν τελέσθηκε η καθιερωμένη επίσημη δοξολογία και εν συνεχεία η λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της πόλεως με προπομπό την αστυνομία και με συνοδεία αγήματος στρατιωτών, της μπάντας της 5ης Α/Μ ταξιαρχίας Πεζικού, της μπάντας του δήμου, σχολείων της πόλεως και παραδοσιακών συλλόγων.

Μετά το πέρας της λιτανείας στο χώρο του μνημείου των Ηρώων της πόλεως τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του κ. Δαμασκηνού και η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος και του Γένους μας.

Την παραμονή ωστόσο τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλοχίου συμπροσευχουμένου του οικείου μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού.
