Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 9:04

Μητροπολίτης Κινσάσας κυρός Νικηφόρος: Μοναχός και ιεραπόστολος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Ορθοδοξία στερείται από χθες το βράδυ την παρουσία του μητροπολίτη Κινσάσας Νικηφόρου που άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης.

Ο μακαριστός Νικηφόρος υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Λάτρεψε το Άγιο Όρος. Το 1977 εγκαταβίωσε εκεί στη Μικραγιάννα έστησε την αετοφωλιά του στους Αρχαγγέλους κοντά στον σύγχρονο καθηγητή της ερήμου, τον υμνογράφο Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, από εκεί έπαιρνε τα πνευματικά του εφόδιαστο Άγιον Όρος.

Διορίσθηκε καθηγητής στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και εν συνεχεία αναπληρωτής Σχολάρχου, ενώ το 1988, κατόπιν προτάσεως της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους ορίσθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Σχολάρχης. Το 1978 χειροτονήθη πρεσβύτερος από τον Επίσκοπο Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομο, και έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη από τον μητροπολίτη Ιερισσού και Αγίου Όρους κ.Νικόδημο.

Από το έτος 2006 ορίστηκε υπεύθυνος του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου Κινσάσα “Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης”. Διαδέχτηκε τον ιδρυτή του Πανεπιστημίου μακαριστό Μητροπολίτη Πενταπόλεως Ιγνάτιο. Αγάπησε το Κονγκό και τους ανθρώπους του, κατέβαλε προσπάθειες να βοηθήσει, ενίσχυσε το Πανεπιστήμιο, ήταν κοντά στην Ελληνική Κοινότητα.

Βαθύς Θεολόγος αλλά και πεπεισμένος μοναχός. Δίδαξε και λειτούργησε την Ορθοδοξία σε ένα τόπο που διψά για πίστη.Ο μακαριστός Νικηφόρος ήταν οπαδός της Ορθόδοξης παράδοσης και προσπάθησε να την μεταλαμπαδεύσει αυτούσια στο Κονγκό. Έμεινε Έλληνας Ορθόδοξος σε ένα σύνθετο και δύσκολο πολιτιστικό περιβάλλον.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ