Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 6:49

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: Διακόπτει την μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Συνήλθε σήμερα η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία του Πατριάρχη κ. Θεοδώρου στο καθολικό της πατριαρχικής μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συνοδικούς αρχιερείς, τονίζοντας μεταξύ άλλων τον συμβολισμό της συγκλήσεως των εργασιών της Ιεράς Συνόδου στον ίδιο ιερό χώρο, όπου αναπαύονται πολλοί εκ των αοιδίμων προκατόχων του, οι οποίοι ομόγησαν για την υπεράσπιση της ενότητος και των δικαίων του πρεσβυγενούς Πατριαρχικού Θρόνου.

Ο μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, αντιφώνησε τον Πατριάρχη εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων ιεραρχών. Κατόπιν ο κ. Θεόδωρος ενημέρωσε δια μακρών την Ιερά Σύνοδο για το επιτελεσθέν έργο του κατά την διαρρεύσασα χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο έως σήμερα σε όλους τους τομείς της πρωθιεραρχικής διακονίας του.

Ακολούθως, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εκτενώς και αναλυτικώς με το θέμα της αντικανονικής εισπηδήσεως της Εκκλησίας της Ρωσίας στην ενόριο πνευματική και ποιμαντική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην ήπειρο της Αφρικής, υπό τον συντονισμό του φερομένου ως «Πατριαρχικού Εξάρχου Αφρικής» του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ.

Μετά από διαλογική συζήτηση η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του τέως Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα διά σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας, καθιέρωση αντιμηνσίων, διανομή αγίου Μύρου, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.) και κατεδίκασε τις καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος.

Τέλος, κατόπιν της πολυμήνου αγνοήσεως και σιωπής του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου προς τις έγγραφες διαμαρτυρίες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας προς αυτόν περί ανακλήσεως των εκ του Βορρά «Εξαρχικών» οργάνων του από την Αφρική, διεκόπτεται άχρι καιρού η μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχου Μόσχας από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα συνεχισθούν αύριο.  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ