Ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με εντολή και ευλογία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου δέχθηκε σήμερα στο Πατριαρχικό Μέγαρο της Μ. Πόλεως τον κ. Δημήτριο Αλκλήφ, νόμιμο εκπρόσωπο της Εταιρείας Διαχειρίσεως και Συντηρήσεως εκκλησιαστικών κειμηλίων «ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Παντοκράτωρ».
Ο κ. Αλκλήφ συνοδευόταν από τους συντηρητές εκκλησιαστικών κειμηλίων κ. Παρασκευά Βαλαβάνη και κα Στυλιανή Περμαθούλη, προκειμένου να εξετάσουν τεθησαυρισμένα στην περιώνυμη Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας ιστορικά παλαίτυπα και να προχωρήσουν στην έναρξη συστηματικών εργασιών συντηρήσεως αυτών, σε νεοσύστατο προς τούτο εξειδικευμένο εργαστήριο συντηρήσεως χάρτου και εκκλησιαστικών κειμηλίων, στο Κάϊρο της Αιγύπτου.
Κατόπιν πολυώρου εξετάσεως των παλαιτύπων από τους εξονομασθέντες ειδικούς, ο κ. Παντελεήμων συνυπέγραψε με τον κ. Δημήτριο Αλκλήφ «Πρωτόκολλο παραδόσεως – παραλαβής» και προχώρησε στην παράδοση των πρώτων παλαιτύπων στην προειρημένη Εταιρεία, προς έναρξη στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα του σημαντικότατου αυτού έργου αποκαταστάσεως τούτων των πολυτίμων πνευματικών θησαυρών της Πρεσβυγενούς Εκκλησίας των Αλεξανδρέων και μελλοντική επιστημονική μελέτη τους από ερευνητές και πανεπιστημιακά καθιδρύματα, ανά τον κόσμο..
Σημειώνεται ότι χθες, ο Πατριάρχης Αλεξναδρείας κ. Θεόδωρος επισκέφθηκε το σύγχρονο εργαστήριο συντηρήσεως χάρτου και εκκλησιαστικών κειμηλίων, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Καΐρου και ευλόγησε την έναρξη των εργασιών αποκαταστάσεως των παλαιτύπων.
Τέλος, ο κ. Θεόδωρος είχε συνάντηση επίσης στην πολυαιώνιο Ιερά Μονή με τον κ. Γεώργιο Φατσέα, συντονιστή έργων ψηφιοποιήσεως, σχετικά με την μελλοντική ψηφιοποίηση των ως άνω κειμηλίων μετά την συντήρησή τους.
Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.