Κυ, 23/06/24 | 17:26

ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΦΘΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Αγία Σοφία: Εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης της στατικότητας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Έργα ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίαςπροανήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ στο πλαίσιο της αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης.

Όπως επισήμανε σε συνέντευξή του, η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, πριν από τρία χρόνια, τονίζοντας: «Έχουμε συστήσει επιστημονική επιτροπή για την Αγία Σοφία. Τα έργα αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εργασίες αυτής της επιστημονικής επιτροπής. Οι μελέτες άρχισαν να ολοκληρώνονται. Καθώς ολοκληρώνονται οι στατικές μελέτες, ξεκινά η δεύτερη φάση αποκατάστασης που αφορά την ενίσχυση έναντι των σεισμών».

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο από την επιτροπή σχέδιο αποκατάστασης, πρώτα θα γίνει καθαρισμός του τσιμεντοκονιάματος, θα αφαιρεθούν οι γερασμένες μολύβδινες επιφάνειες στους θόλους και θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση των ρωγμών και των σχισμών κάτω από τον θόλο. Στη συνέχεια θα επισκευαστεί και θα τοποθετηθεί στη θέση του το μολύβδινο κάλυμμα.

Επίσης θα αποσυναρμολογηθεί ο πρώτος μιναρές, ο επονομαζόμενος μιναρές του Βαγιαζίτ και, αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του. Στους άλλους μιναρέδες, συνεχίζεται η μελέτη για τη στατική τους κατάσταση.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν καταγγελίες για σημαντικές φθορές και καταστροφές στο εμβληματικό μνημείο του βυζαντινού και παγκόσμιου πολιτισμού, με τους αρχαιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το κτήριο δεν μπορεί να αντέξει σε τόσο μεγάλο αριθμό προσκυνητών. Οι φωτογραφίες από την Αγία Σοφία, που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν γυναίκες να ξύνουν τους τοίχους και να κρύβουν κομμάτια στις τσάντες τους ως ενθύμιο της επίσκεψής τους ή ως φυλαχτό. Φθορές είχαν σημειωθεί και στην Αυτοκρατορική Πύλη και στα αρχαία μάρμαρα του δαπέδου.

Αναφορικά με τις εργασίες αποκατάστασης του Πύργου του Γαλατά, έργο των Γενουατών του 14ου αιώνα, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε ότι οι εργασίες αποκατάστασης διεκόπησαν, καθώς αποσυναρμολογήθηκαν οι σκαλωσιές στον εξωτερικό χώρο πριν από την ολοκλήρωση της επισκευής, λόγω της περιόδου μετανάστευσης των αποδημητικών πουλιών. Από τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες στον κώνο, στην κορυφή του πύργου, που θα αποσυναρμολογηθεί, η δομή κάτω από αυτόν θα επισκευαστεί και στη συνέχεια ο κώνος θα συναρμολογηθεί εκ νέου.

Το 2021, ο Πύργος Γαλατά δέχτηκε 564 χιλιάδες επισκέπτες, 1 εκατομμύριο 267 χιλιάδες επισκέπτες το 2022 και περισσότερους από 700 χιλιάδες επισκέπτες τους πρώτους 6 μήνες του 2023. Έχει γίνει το ιστορικό κέντρο που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες, μετά το ανάκτωρο Τοπκαπί στην Τουρκία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ