Δε, 15/07/24 | 5:15

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

Χαρακόπουλος: “Η Βουλγαρία δεν λησμόνησε την ορθόδοξη ταυτότητά της”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Ρόζεν Ζελιάζκοφ είχε στη Σόφια ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης για τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ και την παρουσίαση της βουλγαρικής έκδοσης του τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη ο προεδρεύων της Γ.Σ. της ΔΣΟ κ. Ευγένιος Τσίκβιν, ο επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, κ. Ράντονιρ Τσολάκοφ και ο Σύμβουλος της Οργάνωσης δρ Κώστας Μυγδάλης.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συναντήθηκε επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ, τον οποίο ενημέρωσε για τις δράσεις της ΔΣΟ, ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνάντηση συμμετείχε κι ο πρέσβης της Ελλάδος στη Σόφια κ. Μάριος Λυμπερόπουλος.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του βουλγαρικού κοινοβουλίου για την θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, εδώ στη Σόφια, αλλά και για τη διαρκή υποστήριξη στο έργο που επιτελούμε όλα αυτά τα χρόνια. Συμμεριζόμαστε την αγωνία για το αύριο της νέας γενιάς αν απομακρυνθεί από τις χριστιανικές αξίες. Η Βουλγαρία, αν και πέρασε από την περιπέτεια του κομμουνισμού, δεν λησμόνησε την ορθόδοξη ταυτότητα της πλειοψηφίας του λαού της. Εμείς ως διακοινοβουλευτικός θεσμός θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την στενότερη συνεργασία των ορθοδόξων, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με βάση τις χριστιανικές αξίες και την κοινή πίστη που μοιραζόμαστε», δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος αμέσως μετά τη συνάντηση.

Στα 100 χρόνια της Θεολογικής Σχολής Σόφιας

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ κατά την παραμονή του στη βουλγαρική πρωτεύουσα συμμετείχε στην τελετή για τα 100 χρόνια της Θεολογικής Σχολής Σόφιας. Στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει, σημείωσε ότι «είναι εξαιρετική η χαρά μας να συμμετέχουμε στο ιωβηλαίο ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που στον έναν αιώνα της λειτουργίας του κράτησε αναμμένη τη φλόγα των θεολογικών σπουδών, τις αξίες του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας». Επισήμανε ότι «η Ορθοδοξία κατέστη στοιχείο ταυτοτικό, ιδιαίτερο βέβαια για τον κάθε λαό, αλλά ταυτόχρονα και οικουμενικό. Το στοιχείο που συγκροτούσε το συνανήκειν σε έναν ευρύτερο πολιτισμό, αυτόν που κληροδότησε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Και ήταν αυτό επίσης το κρίσιμο στοιχείο που διέσωσε την ιδιαιτερότητα, και εν τέλει την ελευθερία, των ορθόδοξων λαών κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «η ενίσχυση των αυθεντικών χριστιανικών αξιών οδηγεί στη συνεργασία, στη συνοχή, στην ενίσχυση της ίδιας της Ευρώπης. Κι αυτό είναι υπαρξιακό αίτημα των καιρών, λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο και τις σοβαρές προκλήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε, όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι αιματηρές πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία ή στην Μέση Ανατολή. Όπως υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος “Οι Χριστιανικές αξίες δεν έχουν ημερομηνία λήξεως. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η κατ’ εξοχήν κοινωνική και κοινοτική μορφή του Χριστιανισμού”».

Θρησκευτική ελευθερία

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θρησκευτικών Υποθέσεων κ. Γκεόργκι Γκεοργκίεφ, με τον οποίο συζήτησαν ευρύτερα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών. Κατά τη συνάντηση, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Γκεοργκίεφ για την εκστρατεία της ΔΣΟ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και γενικά για την προστασία των χριστιανικών μνημείων σε διάφορες περιοχές και την ανάγκη στήριξης των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Όπως υπογράμμισε «η αλλαγή χρήσης ενός μνημείου -εν προκειμένω μιας εκκλησίας- σε σχέση με αυτή για την οποία το προόριζε ο κτήτορας του δεν είναι μόνο ασέβεια αλλά και προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας, που είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Στη συνάντηση, εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο, συμμετείχαν ο προεδρεύων της Γ.Σ. κ. Ευγένιος Τσίκβιν, ο Σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης και οι Βούλγαροι βουλευτές κ.κ. Ράντονιρ Τσολάκοφ, Κρίστο Ντασκάλοφ, μέλη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, και Κρασιμίρ Σμπέφ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πονεμένη Εκκλησία της Βουλγαρίας

Νωρίτερα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, και να τους αναπτύξει τον ρόλο και τις δράσεις της ΔΣΟ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην δύσκολη περίοδο του κομμουνισμού, όπου «η πονεμένη Εκκλησία της Βουλγαρίας, αντιμετώπισε διώξεις και περιορισμούς. Ωστόσο, η Ορθοδοξία στην Βουλγαρία, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες με ορθόδοξο πληθυσμό στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, εξήλθε νικήτρια από αυτή τη δοκιμασία, γιατί απέδειξε ότι έχει ισχυρές ρίζες».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Βέλικο Τύρνοβο κ. Γρηγόριος, Νοβτσάνσκι κ. Γαβριηλ, Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, Βράτσης κ. Γρηγόριος, Δυτικής Ευρώπης κ. Αντώνιος, Βάρνας κ. Ιωάννης, Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ και Ρούσε κ. Ναούμ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ