Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 15:11

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΦΘΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Αγία Σοφία: Συνεχίζονται οι εργασίες για την αντισεισμική θωράκισή της

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με επιτυχία συνεχίζονται οι εργασίες αντισεισμικής θωράκισης στην Αγία Σοφία. Σύμφωνα με το ertnews.gr οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου και ήδη έχουμε περάσει στο δεύτερο στάδιο που επικεντρώνεται στην ενίσχυση του κτιρίου για την προστασία του από πιθανό ισχυρό σεισμό.

Οι εργασίες σύμφωνα με την αρχική μελέτη, περιλαμβάνουν καθαρισμό του τσιμεντοκονιάματος, αφαίρεση των παλιών μολύβδινων επιφανειών των θόλων ενώ θα γίνει αποκατάσταση των ρωγμών και των σχισμών κάτω από τον θόλο. Στη συνέχεια θα επισκευαστεί και θα τοποθετηθεί στη θέση του νέο μολύβδινο κάλυμμα.

Επίσης θα αποσυναρμολογηθεί ο πρώτος μιναρές, ο επονομαζόμενος μιναρές του Βαγιαζίτ και, αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του. Στους άλλους μιναρέδες, συνεχίζεται η μελέτη για τη στατική τους κατάσταση.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αποκαταστήσει το ναό καθώς υπήρξαν πολλές καταγγελίες για σημαντικές φθορές και καταστροφές στο εμβληματικό μνημείο του βυζαντινού και παγκόσμιου πολιτισμού, με τους αρχαιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το κτήριο δεν μπορεί να αντέξει σε τόσο μεγάλο αριθμό προσκυνητών.

Στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ,προανήγγειλε έργα ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας στο πλαίσιο της αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης.

Όπως επισήμανε τότε η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, πριν από τρία χρόνια, τονίζοντας πως, «έχουμε συστήσει επιστημονική επιτροπή για την Αγία Σοφία. Τα έργα αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εργασίες αυτής της επιστημονικής επιτροπής. Οι μελέτες άρχισαν να ολοκληρώνονται. Καθώς ολοκληρώνονται οι στατικές μελέτες, ξεκινά η δεύτερη φάση αποκατάστασης που αφορά την ενίσχυση έναντι των σεισμών».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ