Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 12:08

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΓΑΝΔΗ

Βελγίου: “Ο ρόλος της πρεσβυτέρας δεν πρέπει να αγνοείται στην Ορθόδοξη Εκκλησία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στον ιερό ναό του αγίου Αποστόλου Ανδρέου στη Γάνδη και η εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Βαρνάβα Genbrugge.

Της θείας λειτουργίας προεξήρχε ο μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας και συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Μπουένος Άϊρες και Έξαρχος Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ και ο επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ.

Ο κ. Αθηναγόρας απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονηθέντα ανέφερε πως η χειροτονία είναι απτό σημείο της μετάδοσης του αγίου πνεύματος. «Ο επίσκοπος ως φορέας της χάριτος του αγίου πνεύματος την μεταδίδει στον χειροτονούμενο. Στο μυστήριο αυτό το οποίο δόθηκε ως δωρεά από τον Θεό κατά την επίθεση των χειρών από τον επίσκοπο, ο χειροτονούμενος λαμβάνει το άγιο πνεύμα ανεξαρτήτως της αγιότητας ή της αναξιότητας του επισκόπου ή του χειροτονούμενου. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και κατά την τέλεση όλων των μυστηρίων από τους επισκόπους και τους ιερείς», τόνισε.

Επιπλέον ο μητροπολίτης Βελγίου μίλησε για τους δύσκολους χρόνους στους οποίους ζούμε και η κοινωνία συνεχώς γυρίζει την πλάτη στο Θεό και την Εκκλησία. «Ζούμε σε ένα κόσμο εκκοσμικευμένο μέσα στον οποίο υπάρχει παρά ελάχιστος χώρος για τον Θεό και για την εμπειρία της πίστης. Πολλοί βλέπουν την Κυριακή ως μία ημέρα κατά την οποία μπορούν να κάνουν οτιδήποτε τους αρέσει αλλά όχι ως μία ημέρα την οποία δημιούργησε ο Θεός ως ημέρα «ανάπαυσης» αφιερωμένη στον Θεό. Φαίνεται ιδιαιτέρως δύσκολο να εμπνεύσουμε τους νέους μας και τους ανθρώπους γενικότερα και να ενθαρρύνουμε να προσφέρουν στον εαυτό τους και στα αγαπημένα τους πρόσωπα πνευματική τροφή», επεσήμανε

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο ρόλος της πρεσβυτέρας δεν πρέπει να αγνοείται στην ορθόδοξη Εκκλησία. «Η πρεσβυτέρα είναι πάντοτε στο πλευρό του ιερέως και παρούσα σε όλες τις ακολουθίες ως μία μητρική φιγούρα. Ως ένα παράδειγμα, ταπεινή αλλά παρούσα και ως μια συμβουλευτική φωνή», κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ