Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 5:04

Στο στόχαστρο της Deutsche Welle η Ελλαδική Εκκλησία: «Καταχράται της επιρροής της για να πιέζει Κυβερνήσεις»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο στόχαστρο της Deutsche Welle φαίνεται πως μπήκε η Εκκλησία της Ελλάδος σε πρόσφατο ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου σχετικά με τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στην πανδημία.

Ξεκινώντας από το γεγονός πως η Εκκλησία κατήγγειλε τα φαινόμενα παραπληροφόρησης από ΜΜΕ σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων, η DW υποστηρίζει πως συχνά τα μέσα ενημέρωσης δεν επικρίνουν την Εκκλησία, η οποία στην Ελλάδα «είναι εξαιρετικά ισχυρή για τα δεδομένα ενός κοσμικού κράτους».

Η DW κάνει στη συνέχεια λόγο για ασκήσεις ισορροπίας στον εκκλησιαστικό χώρο καθώς, όπως υποστηρίζει, «η διαμάχη εντός της Εκκλησίας για το πώς να αντιμετωπίσει την πανδημία τώρα μαίνεται όλο και χειρότερη». «Σύγχρονοι» ενάντια στους «παραδοσιακούς», «ορθολογικοί» ενάντια στους «οραματιστές»“, σημειώνει χαρακτηριστικά, την ώρα που συσχετίζει με την πανδημία και «τον αγώνα εξουσίας για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος είναι μεγάλος και αδύναμος», επισημαίνοντας την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του όταν προσβλήθηκε από Covid-19 τον περασμένο Νοέμβριο.

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ αναφέρεται στη στάση των Ιεραρχών απέναντι στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 αλλά και στο ιδιαίτερα πολυσυζητημένο θέμα της θείας Κοινωνίας. «Είναι τα κουτάλια μιας χρήσης αμαρτία;», αναρωτιέται η DW, σημειώνοντας πως «σε γενικές γραμμές, οι επίσκοποι γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει η πανδημία. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι κληρικοί δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη σκιά τους». 

Κλείνοντας, το ρεπορτάζ της DW δε διστάζει να κάνει λόγο για κατάχρηση της επιρροής του κλήρου στους πιστούς. «Η Ιεραρχία θέλει να έχει λόγο όταν το ελληνικό κράτος λαμβάνει αποφάσεις. Ανεξάρτητα από το αν αυτές έχουν να κάνουν με την κρίση του κορονοϊού, με τους εορτασμούς για την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ή με τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία: Ο Ελληνικός Ορθόδοξος κλήρος καταχράται της επιρροής του στους πιστούς και τελικά συνεχίζει να ασκεί πίεση στις Κυβερνήσεις. Όσο για αυτό, δεν υπήρξε ποτέ διαφωνία στην ηγεσία της εκκλησίας», σημειώνει χαρακτηριστικά στο τέλος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ