Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 16:37

Κατανυκτικός εσπερινός στον Άγιο Παύλο οδού Ψαρών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μέσα στην κατανυκτική περίοδο της Αγίας & Μ. Τεσσαρακοστής, ο Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου οδού Ψαρών, υποδέχθηκε και φιλοξένησε απότμημα ιερού Λειψάνου του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού.

Απόψε το απόγευμα τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός και εν συνεχεία εψάλλησαν οι Χαιρετισμοί προς το Τίμιο Ξύλο και η Παράκληση στον Όσιο Νικηφόρο.

Έψαλλαν οι ιεροψάλτες Ευστάθιος Καστελιώτης και Νεκτάριος Σορώτος, ενώ τις ακολουθίες παρακολούθησαν αρκετοί πιστοί.

Ο προϊστάμενος του Ναού, π. Φιλόθεος Ορφανουδάκης στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην ευλογημένη συγκυρία της προσκύνησης του λειψάνου του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού, την ημέρα που παράλληλα γιορτάζουμε την προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού.

Όπως ανέφερε “ο Τίμιος Σταυρός είναι το όργανο μέσα από το οποίο συντελείται η απελευθέρωσή μας από τα δεσμά της αμαρτίας και των παθών. Ο Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος διδάσκαλος της υπομονής, της ταπεινώσεως και της ανοχής στα πάθη, στους πόνους και στο μαρτύριο ανθρώπων, που γνωρίζουν και υπομένουν καρτερικά τους πόνους και τα μαρτύρια όπως ο Χριστός για εμάς.”

Επίσης πρόσθεσε ότι “και ο Όσιος Νικηφόρος έγινε τρανός διδάσκαλος και μάρτυρας της υπομονής και της καρτερίας και χαίρομαι ιδιαιτέρως που θέλησε να είναι σήμερα στην ενορία μας και να συμπλέει η ευλογία του, με εκείνη του Σταυρού και να μας δείχνει ότι, όπως αυτός κατάφερε να σηκώσει τον Σταυρό του και να φτάσει στην αγιότητα, έτσι κι εμείς είμαστε άνθρωποι της ίδιας κοινωνίας.”

Σε άλλο σημείο επεσήμανε πως “εμείς το μόνο που ξέρουμε στις δυσκολίες να γκρινιάζουμε, μη έχοντας υπομονή και καρτερία, και επι της ουσίας ούτε την λάμψη του Σταυρού υιοθετούμε αλλά ούτε και το παράδειγμα του Οσίου ακολουθούμε. Το να λέμε στις δυσκολίες ότι “τραβάμε τα πάθη” του Χριστού, δεν είναι είναι δυνατόν καθώς, τα πάθη του Ιησού Χριστού εκτός από έντονα ήταν και άδικα. Αν νομίζουμε ότι διαβαίνουμε ποτάμια αδικίας και κατακρίσεως, ο Χριστός είναι Εκείνος που ραπίζεται, εξευτελίζεται και τελικά σταυρώνεται, όταν εμείς δεν ακολουθούμε το παράδειγμα της υπομονής Του.”

Έκλεισε με την ευχή “ο Όσιος Νικηφόρος να μας δώσει την δύναμη και την υπομονή να ανταπεξέλθουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν. Ο Χριστός είναι ο Σταυρός και η Ανάσταση. Αν δεν κατανοήσουμε το ένα, δεν θα φτάσουμε στο άλλο. Εύχομαι και το πρώτο να ζήσετε και το δεύτερο να απολαύσετε.”

Το ιερό σέβασμα θα παραμείνει στο ναό μέχρι και αύριο το απόγευμα, όταν και θα τελεστεί ιερό ευχέλαιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ