Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 11:40

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Αυτός ο πόλεμος δεν είναι ιερός και ευλογημένος όπως κάποιοι ισχυρίζονται αλλά διαβολικός”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου χοροστάτησε το απόγευμα της Κυριακής ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Ραϊλάκης-Βρανάς, ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητος Βαφεοχωρίου.

Παρέστησαν, οι μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου, Προύσης κ. Ιωακείμ, οι επίσκοποι Αλικαρνασσού κ. Αδριανός και Τράλλεων κ. Βενιαμίν, ο Αρχιεπίσκοπος Αμίδης (Diyarbakır) κ. Ramzi Garmou, επικεφαλής της Χαλδαιο-Καθολικής Εκκλησίας στην Τουρκία, o επίσκοπος των εν τη Πόλει Ρωμαιοκαθολικών κ. Massimiliano Palinuro με ιερείς, μοναχούς και μοναχές της Κοινότητάς του, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Σταύρος Χριστοδουλίδης και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσορίζοντας τους Ρωμαιοκαθολικούς Επισκόπους και πιστούς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Πολωνία κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου αυτής κ. Andrzej Duda, όπου συνάντησε πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι οποίοι κατέφυγαν εκεί μετά τη ρωσική εισβολή στην πατρίδα τους. Ο Παναγιώτατος επαίνεσε τις Αρχές και τον λαό της Πολωνίας για την θερμή υποδοχή, την φιλοξενία και την χριστιανική αγάπη που επιδεικνύουν προς τους πρόσφυγες και επανέλαβε.

“Αυτός ο πόλεμος όπως είπα και στην Πολωνία δεν είναι ένας πόλεμος ιερός και ευλογημένος όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Είναι ένας διαβολικός πόλεμος, ανίερος πόλεμος. Πρέπει να προσευχόμαστε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Προσευχόμαστε για την ειρήνη. Οργανώσαμε [στην Πολωνία] μία προσευχή για την ειρήνη στον καθολικό ναό του Πανεπιστημίου Stefan Wyszyński. Πρέπει να προσευχόμαστε διαρκώς για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο”, τόνισε

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα εμπεριστατωμένη ομιλία του Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχου κ. Αετίου, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, με τίτλο “Συνοδικότητα: Κοινή αρχή της Ανατολικής και Δυτικής Κανονικής Παραδόσεως και η εφαρμογή της στην Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα”.

Πριν τον Κατανυκτικό Εσπερινό ο Πατριάρχης εγκαινίασε το ρολόι που τοποθετήθηκε στον αυλόγυρο του περικαλλούς ναού με πρωτοβουλία της εφοροεπιτροπής της μεγαλωνύμου κοινότητας Σταυροδρομίου που θέλησε να του το αφιερώσει, τιμώντας και με το έργο αυτό την επέτειο 30 ετών πατριαρχικής διακονίας του Παναγιωτάτου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της εφοροεπιτροπής της κοινότητος κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, ανέφερε ότι πρόκειται για παλαιό Ελβετικό ρολόι το οποίο αφού συντηρήθηκε τοποθετήθηκε στην παλαιά ιστορική καμινάδα που υπήρχε στον αυλόγυρο του ναού, ενώ ο χώρος διαμορφώθηκε με πέτρες που προσέφερε ο μητροπολιτικός Δήμος της Πόλεως. 

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη της εφοροεπιτροπής της μεγαλωνύμου κοινότητας Σταυροδρομίου για τις θερμές εκδηλώσεις αγάπης και τιμής προς το πρόσωπό του αλλά και για το συνολικό τους έργο και τους προσέφερε ένα επιτραπέζιο ρολόι.

Φωτογραφίες: Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το πρωί της ίδιας ημέρας ο Παναγιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος από το ιερό βήμα του Π. Πατριαρχικού Ναού κατά την θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. M. Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας του Πατριαρχείου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ