Τε, 12/06/24 | 20:49

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΨΑΡΩΝ

Η εορτή του Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πρωτεύουσα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εόρτασε και εφέτος η Εκκλησία της Ελλάδος την ιερά μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο στην Κόρινθο όσο και στην Αθήνα.

Αναλυτικότερα στον ιερό ναό του αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, κατά τον οποίον μίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Σεραπίων Μιχαλάκης, Α’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην ομιλία του ο π. Σεραπίων ανέπτυξε το θέμα: «Απόστολος Παύλος, ο χειραγωγός της Ελλάδος στο Ευαγγέλιο του Ενανθρωπήσαντος Θεού». 

Η έναρξη του εκχριστιανισμού της Ελλάδος, ανέφερε ο ομιλητής, κυρίως και πρωταρχικώς οφείλεται στον Απόστολο Παύλο. Έκτοτε ο,τιδήποτε απέρρευσε χριστιανικό στην Ελλάδα, έχει ρίζα το έργο του θείου Παύλου, ο οποίος κοπίασε περισσότερο από όλους τους εργάτες του Ευαγγελίου. Χάρις στην ζύμη του κηρύγματος του Παύλου, όλη η Ελλάδα έγινε φύραμα Χριστού και, κατά την παύλεια φράση, απέβη «ὀσμή ζωῆς εἰς ζωήν» (Β’ Κορ. 2,16). Στην πορεία των ετών δι’ ενός σοφού και ακίνδυνου συνδυασμού του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με την εξ αποκαλύψεως χριστιανική θρησκεία, απετελέσθη ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός, η ευεργετική επίδραση του οποίου επί της πνευματικής πορείας όλης της ανθρωπότητας μαρτυρείται από την ανθρώπινη ιστορία.   Ό,τι είναι σήμερα η ένδοξη αυτή χώρα, τόνισε ο π. Σεραπίων, οφείλεται εν πολλοίς και στον Παύλο. Ο ελληνικός πολιτισμός μαζί με τον χριστιανισμό αποτέλεσαν το λίκνο του νέου δυτικού πολιτισμού, του χριστιανικού πολιτισμού, ο οποίος μεταμόρφωσε τον κόσμο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο πραγματοποιήθηκε το θαύμα της επιβίωσης του ελληνοδυτικού πολιτισμού, όταν διά του Παύλου το πρόσωπο του Χριστού έγινε ο άξονας της ιστορίας.

Το πρωί της Πέμπτης, στον προαναφερθέντα ιερό ναό αγίου Παύλου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Ζιχνών κ. Ιεροθέου με την συμμετοχή των Συνοδικών Μητροπολιτών Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, Μάνης κ. Χρυσοστόμου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης κ. Ιερωνύμου, Περιστερίου κ. Γρηγορίου και του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου. Συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Κατά την θεία λειτουργία μίλησε ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, ο οποίος απάντησε στο ερώτημα, γιατί η Εκκλησία τιμά ιδιαιτέρως τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, χρησιμοποιώντας αρχικά μια πρόταση από την υμνολογία της εορτής: «τόν μέν ὡς τόν Ἀποστόλων προεξάρχοντα, τόν δέ ὡς ὑπέρ τούς ἄλλους κοπιάσαντα».

Χρησιμοποιώντας φράσεις από έργα του μεγάλου ερμηνευτή και εγκωμιαστή του Αποστόλου, Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος ομιλητής χαρακτήρισε τον Άγιο Παύλο ως αντιπρόσωπο του άνθους του ανθρώπινου γένους, ως τον πρώτο μετά τον Ένα, τον αγιώτερο των ανθρώπων μετά Χριστόν, ύστερα από την υπερευλογημένη Θεοτόκο. Επίσης ο Απόστολος των εθνών αποτελεί το στόμα του Χριστού στον κόσμο, την λυδία λίθο, το μέτρο, την ζυγαριά της ανθρώπινης αξίας, την κορυφή της ανθρώπινης αξίας, αλλά και το αδιαμφισβήτητο πρότυπο πίστεως και αγάπης και ήθους του κάθε ανθρώπου.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την ευχή να δώσει ο πανάγαθος Θεός να γνωρίσουμε καλύτερα τον Απόστολο Παύλο, τουλάχιστον φιλοτιμούμενοι να μελετούμε καθημερινά με ζήλο και προθυμία την άφθαστη θεϊκή σοφία του στις αθάνατες επιστολές του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ