Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 17:44

Αυτή είναι η ΚΥΑ που κλείνει τους ναούς τα Θεοφάνεια

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν από λίγα λεπτά από την Κυβέρνηση μέσω του Εθνικού Τυπογραφείου το ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύεται η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση στην οποία αποτυπώνεται η υπαναχώρηση της Κυβέρνησης από τις έως σήμερα δεσμεύσεις της έναντι της Εκκλησίας, κλείνοντας εν τέλει τους ναούς για τους πιστούς την ημέρα των Θεοφανείων.

Σύμφωνα λοιπόν με την νέα ΚΥΑ παρατείνεται η απαγόρευση παρουσίας πιστών στους ιερούς ναούς τις ώρες που τελούνται Θ. Λειτουργίες και Ι. Ακολουθίες μέχρι και την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Στην απαγόρευση της Κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται τελικά και η Λειτουργία των Θεοφανείων παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί με την Ιερά Σύνοδο.

Από τα συμφωνηθέντα το μόνο που μένει είναι η απαγόρευση τέλεσης του Αγιασμού των Υδάτων στα λιμάνια, τις λίμνες και τα ποτάμια και γενικά οπουδήποτε εκτός ιερών ναών.

Το παρήγορο για τους πιστούς είναι πως την εβδομάδα αυτή, παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα επίσκεψης στους ναούς όταν δεν είναι σε εξέλιξη κάποια ακολουθία, αυτό που μάθαμε να λέμε «ατομική προσευχή», κι έτσι την ημέρα των Θεοφανείων όσοι επιθυμούν θα μπορούν να πάνε στους ναούς για να παραλάβουν τον Αγιασμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πιστοί θα μπορούν να μπουν στους ναούς μια ώρα μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας ενώ δε επιτρέπεται υ παραμονή τους στα προαύλιο την ώρα της τέλεσής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΥΑ ΕΔΩ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Όλα δείχνουν πως το «αντίδωρο» που σκοπεύει να προσφέρει η Κυβέρνηση στην Εκκλησία για την υπαναχώρηση της από το θέμα των Θεοφανείων είναι το άνοιγμα των ναών από την Κυριακή 17 Ιανουαρίου με συγκεκριμένο αριθμό πιστών, πιθανότατα στη λογική των ποσοστώσεων των Χριστουγέννων, δηλαδή 25 πιστούς ανά ναό και 50 στους Μητροπολιτικούς.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή στην Εκκλησία υπάρχει έντονο κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην Κυβέρνηση η οποία σύμφωνα με την άποψη της πλειονότητας των αρχιερέων και όχι μόνο, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας του Covid 19 δείχνει να σέβεται και να αποδέχεται τις θέσεις της, όταν τη θεωρεί «χρήσιμη» όπως έγινε πρόσφατα με τον εμβολιασμό και να την εκθέτει στη συνέχεια όταν κρίνει πως αποτελεί «βάρος» στα σχέδια της.

Την Δευτέρα θα συνεδριάσει εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ώστε να αποφασίσει τον τρόπο που θα διαχειριστεί την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση το μέλλον των σχέσεων της Κυβέρνησης με την Εκκλησία δείχνει πως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΧΩΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ

Μια ακόμη αδικία την οποία δημιουργεί αυτή η ΚΥΑ είναι η παντελής απουσία πρόβλεψης για τις θρησκευτικές ανάγκες των Ελλήνων Ορθοδόξων πιστών που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο οι οποίοι στις 7 Ιανουαρίου, 25 Δεκεμβρίου με το δικό τους ημερολόγιο, πρόκειται να εορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Παρά το γεγονός πως υπήρξε πρόβλεψη για την μεγάλη πλειονότητα των Ορθοδόξων που γιόρτασαν έστω και με περιορισμούς την μεγάλη εορτή, η Κυβέρνηση δεν δείχνει την παραμικρή ευαισθησία για τη μικρή θρησκευτική μειονότητα των Γ.Ο.Χ. η οποία, αξίζει να σημειωθεί πως, όλους αυτούς τους μήνες δεν απασχόλησε στο παραμικρό την κοινωνία και τον κρατικό μηχανισμό, τηρώντας ευλαβικά όλα τα μέτρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ