Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 9:36

Η εορτή των Θεοφανείων στην Αλεξάνδρεια

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Κάθε θρησκευτική ή εθνική εορτή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αποκτά επιπλέον εκτόπισμα του ήδη υπάρχοντος μεγέθους της. Αυτό οφείλεται κατά πρώτον στην Πατριαρχική Έδρα της Ορθοδοξίας του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και κατά δεύτερον στην ιστορική παράδοση που σέρνει στους ώμους της, η πρώτη και σπουδαιότερη ιδρυθείσα Παροικία των Ελλήνων ανά τον κόσμο. Αυτά τα δύο σημαντικά ερείσματα προσθέτουν ιδιαίτερη αίγλη, κύρος και ισχύ στην αλεξανδρινή ομογένεια και κατ΄ επέκτασιν σε οτιδήποτε συντελείται εξ αυτής στην χώρα του Νείλου.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου της 6ης Ιανουαρίου 2023 η μορφή του Πατριάρχη Θεοδώρου Β΄ προεξήρχε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Συμπροσευχόμενοι όλοι οι Αρχιερείς και οι ιερείς του Πατριαρχείου: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος Πατριαρχικός Επίτροπος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Ισαάκ Σχολάρχης της Ιερατικής Σχολής, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Πάνος Γαζής, τον οποίο ο Πατριαρχης χειροθέτησε σε πνευματικό, και όλοι οι φοιτητές της ανωτέρω σχολής, με τον ιεροψάλτη κ. Αλέξανδρο Μπάση, ύμνησαν, δόξασαν και τελετούργησαν το ιερό τους καθήκον απέναντι στους πιστούς της ορθοδοξίας που έδωσαν το παρών, με τρόπο κατανυκτικό, ελπιδοφόρο και αναπτερωτικό.

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή η εκπροσώπηση των θεσμικών παραγόντων που τίμησαν την Εορτή, το Πατριαρχείο και την Αλεξανδρινή Παροικία. Ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Πρέσβυς της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Πόλυ Ιωάννου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης μετά της συζύγου του Κατερίνας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, η Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας κα. Μαρία Φορμόζη, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του «Πτολεμαίου Α΄» κα. Λιλίκα Θλιβίτου, η Γενική Γραμματέας της Κυπριακής Αδελφότητας κα. Μαρία Παυλίδου, υπάλληλοι του Γενικού Προξενείου και μέλη της Αιγυπτιώτικης Παροικίας των Ελλήνων εν Αλεξανδρεία, παρευρέθησαν στον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανείων, εραντίσθησαν και ήπιαν απ΄ το αγιασθέν ύδωρ!

Οι ευχές, τα χαμόγελα, οι φιλοφρονήσεις και οι ασπασμοί της αγάπης για το Νέο Χρόνο, προσέδωσαν την ομορφιά, την ικανοποίηση και την ενδυνάμωση του εσώτερου εαυτού ενός εκάστου εκ των πιστών!

Η Επίσκεψη του Κυβερνήτη Μοχάμεντ Ελ Σερίφ, στον Πατριάρχη

Ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας εξοχότατος κ. Μοχάμεντ Ελ Σερίφ, εκτός από εξαίρετος φίλος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, αποτελεί και έναν αξιωματούχο της Αιγυπτιακής Πολιτείας που επιδεικνύει ιδιαίτερο σεβασμό στα έθιμα της Παροικίας των Αιγυπτιωτών Ελλήνων και όχι μόνο.

Γι αυτό κάθε χρόνο επισκέπτεται το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και εύχεται στον Πατριάρχη για το Νέο Έτος και για την Εορτή της Χριστιανοσύνης.

Έτσι κι εφέτος οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου, όπου εκεί μετ΄ ασπασμού αγάπης, φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης, αντάλλαξαν τις ειλικρινείς ευχές τους. Νωρίτερα τον Εξοχότατο Κυβερνήτη είχε υποδεχθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος, τόσο αυτόν, όσο και την εκλεκτή συνοδεία του αποτελούμενη από υψηλότατους αξιωματούχους του Αιγυπτιακού Κράτους, όπως ο Διοικητής Βόρειας Πτέρυγας Στρατού, ο Διευθυντής Υπηρεσίας Ασφαλείας, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας και ο Διοικητής Ασφαλείας Πληροφοριών.

Όλοι εισήλθαν με τιμές εντός της επίσημης Αίθουσας του Θρόνου του Αγίου Μάρκου και το τελετουργικό της υποδοχής άρχισε με την κρούση των δύο Εθνικών Ύμνων Ελλάδος και Αιγύπτου.

Ο Μακαριώτατος υποδεχόμενος τους εκλεκτούς του αξιωματούχους, προσεφώνησε άπαντες και ακολούθως ανεφέρθη στον κ. Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας με λόγια ιδιαίτερα τιμητικά που κατέθεσε εκ καρδίας για έναν φίλο του οποίου η αγάπη και η στήριξη στο Πατριαρχικό έργο είναι δεδομένη και εξαιρετικά σημαντική. Ανέφερε ακόμη την εκτίμησή του προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Εξοχότατο κ. Σίσι, δηλώνοντας πως είναι ευγνώμων για την βοήθεια που του παρέχεται εκ μέρους της Αιγυπτιακής Πολιτείας. Επιπλέον συμπλήρωσε ότι η Αίγυπτος είναι μια χώρα ασφαλής και αυτή η κατάσταση δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας σε όλους όσοι ζουν στην Νειλοχώρα, γιατί η ισχύς του Αιγυπτιακού Κράτους προστατεύει τόσο το Παλαίφατο Πατριαρχείο όσο και τους Παροίκους Αιγυπτιώτες. Ευχήθηκε στον κ. Κυβερνήτη και στους υπόλοιπους αξιωματούχους, να έχουν υγεία, δύναμη και να ζήσουν ένα ευτυχές και δημιουργικό νέο έτος.

Κατά την αντιφώνησή του ο εξοχότατος Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας κ. Μοχάμεντ Ελ Σερίφ, ευχήθηκε στον Μακαριώτατο υγεία, καλή τύχη και τον ευχαρίστησε για τα τιμητικά του λόγια. Ανεφέρθη στην σημαντική φιλία των δύο ανδρών και την άριστη συνεργασία τους και εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες του Πατριαρχείου τονίζοντας τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο λαών μας. Η εν γένει τοποθέτησή του ήταν ενός ανθρώπου που εκτιμά και σέβεται τις παραδόσεις του Πατριαρχείου και αγαπά την Ελληνική Παροικία. Στο τέλος καταχειροκροτήθηκε απ ΄ όλους του παριστάμενους Έλληνες και Αιγύπτιους για τον λόγο του και την τιμητική του παρουσία την ημέρα των Θεοφανείων στο Παλαίφατο Πατριαρχείο.

Ακολούθησε ο εξοχότατος Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του απεύθυνε ευχές προς τον Κυβερνήτη και την Αιγυπτιακή υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του και τόνισε με έμφαση τι εξαιρετικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο φίλιων κρατών, την άριστη συνεργασία τους και την παραδοσιακή φιλία που ενώνει τις δύο χώρες.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβε η εξοχότατη Πρέσβυς της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Πόλυ Ιωάννου, που και αυτή ανεφέρθη μετά τις ευχές και το καλωσόρισμα στον κ. Κυβερνήτη και την εκλεκτή συνοδεία του, στην ισχυρή από αρχαιοτάτων χρόνων φιλία που συνδέει την Κύπρο με την Αίγυπτο και στις σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας που έχουν οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια οι δύο λαοί.

Και οι δύο Πρέσβεις Ελλάδος και Αιγύπτου, τίμησαν με λόγια αμοιβαίας εκτίμησης, φιλίας και αγαστής συνεργασίας τον εξοχότατο Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας κ. Μοχάμεντ Ελ Σερίφ, γεγονός που κατέδειξε και ο ίδιος με την στάση του, την επίσκεψή του, το χαμόγελο της αγάπης, της ειρήνης, της συνεργασίας και της παραδοσιακής φιλίας, το οποίο κυριαρχούσε στο πρόσωπό του και της υψηλής συνοδείας του.

Η εθιμοτυπική επίσκεψη, εμπεριείχε ειλικρινή αισθήματα αμοιβαιότητας και τούτο πιστοποιήθηκε για μια ακόμη φορά στο σαλόνι όπου κάθισαν άπαντες, με τους φωτογράφους να απαθανατίζουν τη σκηνή της επίσημης μεν, αλλά φιλικής συζήτησης δε, ενώ στο τέλος ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, συνόδεψε τους εκλεκτούς αξιωματούχους του Αιγυπτιακού Κράτους στην είσοδο του Πατριαρχείου, αφού πρωτίστως στήθηκαν όλοι μαζί στη σκάλα για την αναμνηστική φωτογραφία

Η Κατάδυση του Σταυρού στον ΕΝΟΑ

Η Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας, κα. Λιλίκα Θλιβίτου υποδέχθηκε στην πόρτα του ανωτέρω Ομίλου τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄, τους δύο Πρέσβεις Ελλάδος και Αιγύπτου κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου και κα. Πόλυ Ιωάννου, τον Γενικό Πρόξενο στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννη Πυργάκη , τον Γενικό Γραμματέα της ΕΚΑ κ. Νικόλαο Κατσιμπρή και τον Οικονομικό της Επόπτη κ. Εμμανουήλ Τατάκη, καθώς και πλήθος επίσημων θεσμικών εκπροσώπων της Αλεξάνδρειας.

Από την Αιγυπτιακή πλευρά το παρών έδωσαν οι εξής: Γενικός Πρόξενος Λιβάνου Mr. Ali Karanouch, Επίτιμος Πρόξενος Ιταλίας Mr. Mario di Pasquale, Επίτιμος της Μεγάλης Βρετανίας Mr. Christopher Larter, η Αρχηγός του στρατού, οι Πρόεδροι τεσσάρων Πολεοδομιών, ο Αρχηγός της Ακτοφυλακής, ο Πρόεδρος της Αθλητικής Ομοσπονδίας Αλιείας Ψαρέματος και ο Υπεύθυνος της IGFA καθώς και ο Διοικητικός Σύμβουλος της Βουλής Mr.Ihab Zakaria.

Ακολούθως άπαντες προχώρησαν προς την προβλήτα του ΕΝΟΑ, όπου εκεί η φρεσκοβαμμένη γαλανόλευκη όψη του παρέπεμπε σε Ελλάδα. Προπορευόμενος ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Πάνος Γαζής κρατώντας την ιερά εικόνα, με τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Ισαάκ, Σχολάρχη της Ιερατικής Σχολής αποτελούσαν την τελετουργική «εμπροσθοφυλακή» καθώς πίσω τους ακολουθούσε ο Πατριάρχης, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πηλουσίου και Ταμιάθεως κκ. Νάρκισσος και Γερμανός, όπως και όλοι οι μαθητές της Πατριαρχικής Σχολής. Δίπλα στον Μακαριώτατο η Πρόεδρος και οικοδέσποινα κα. Λιλίκα Θλιβίτου μαζί με όλους τους επίσημους θεσμικούς εκπροσώπους.

Μόλις έφθασαν στην άκρη της προβλήτας και εψάλλησαν τα ιερά λόγια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πατριάρχης υψώνοντας τον Σταυρό τον έριξε στα βαθειά, ενώ η καλλικέλαδη φωνή του υμνούσε το όλο σκηνικό με το απολυτίκιο των Θεοφανείων «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις». Ακολούθως ο Πατριάρχης ύψωσε λευκό περιστέρι και το άφησε να πετάξει ελεύθερο στον αλεξανδρινό ουρανό, ενώ στη συνέχεια με τρυφερότητα έδωσε δύο περιστέρια να πετάξουν, ο Έλληνας Πρέσβυς κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και η Κύπρια ομόλογός του κα. Πόλυ Ιωάννου, τα οποία έφυγαν από τα χέρια τους ως σύμβολα της ημέρας, της ζωής, της ειρήνης, της αγάπης και της ελευθερίας.

Το ρεστοράν «White and Blue» έλαμπε στα γιορτινά του και ο κόσμος είχε πλημυρίσει το ισόγειο και τον επάνω όροφο. Εσωτερικά και εξωτερικά, οι πάντες καθόντουσαν με τα χαμόγελα ζωηρά στα πρόσωπά τους και αντάλλασσαν ευχές. Πολλοί πάροικοι δε, ξεχώριζαν έμπλεοι συγκίνησης που είχαν χρόνια να βρεθούν.

Η οικοδέσποινα και Πρόεδρος του ΕΝΟΑ κα. Λιλίκα Θλιβίτου, άψογη στην υποδοχή, τη φιλοξενία και την οργάνωση, μόλις βεβαιώθηκε ότι όλα είναι εντάξει, πήρε το λόγο και προσφωνώντας τους επισήμους, ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για την παρουσία του εκεί. Την ομιλία της εκφώνησε στα ελληνικά και ακολούθησε η εκφώνηση και στην αραβική γλώσσα, έτσι ώστε να γίνει κατανοητή από τους αραβόφωνους προσκεκλημένους.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, με το μαχαίρι κοπής της Αγιοβασιλόπιτας, έριξε το σύνθημα και οι δύο Πρέσβεις, ο Γενικός Πρόξενος, ο Σεβασμιότατος Πηλουσίου και ο Οικονομικός Επόπτης της ΕΚΑ, άρχισαν να κόβουν τα κομμάτια για να μοιραστούν στους Πάροικους.

Όμορφο το στιγμιότυπο της κοπής, ενώ στο τέλος οι τυχεροί ύψωσαν το φλουρί περήφανοι και εδέχθησαν το συμβολικό δώρο από τον Πατριάρχη, όπως και οι αθλητές του ΕΝΟΑ που βούτηξαν για το Σταυρό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ