Με παλινωδίες που μόνο αναστάτωση προκαλούν στον ήδη επιβαρυμένο χώρο της Εκκλησίας  εξακολουθεί να χειρίζεται η Κυβέρνηση το θέμα του εκκλησιασμού των πιστών εκπέμποντας συνεχώς διφορούμενα μηνύματα τα οποία προβληματίζουν ακόμη και τον πλέον καλοπροαίρετο παρατηρητή των γεγονότων.

Έχοντας κατορθώσει να αποφύγει κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» μια μετωπική σύγκρουση με τη μεγάλη πλειονότητα των Χριστιανών (Ορθοδόξων και Καθολικών) της χώρας, αποφασίζοντας την τελευταία στιγμή την δυνατότητα εκκλησιασμού τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια, αποσύροντας ανακοινώσεις περί εορτών χωρίς εκκλησιασμό,  τώρα προκαλεί νέο κύκλο έντασης μέσω μιας διφορούμενης δήλωσης σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΣΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ

Όλα ξεκίνησαν με την πρωινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου το πρωί. «Οι εκκλησίες μας θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.» είπε ο υφυπουργός κ. Στέλιος Πέτσας προκαλώντας ένα απίστευτο κύμα αναστάτωσης στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης δεν δήλωσε αν αποσύρονται τα όσα προβλέπει η εν ενεργεία ΚΥΑ επαναλαμβάνοντας μόνο το γνωστό πως δεν θα γίνει Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους

Αμέσως μετά την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά».

Η διατύπωση της δήλωσης ήταν τέτοια που άλλοι κατάλαβαν πως απλώς η γενική απαγόρευση μεταφέρεται μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου αλλά δεν αγγίζει τα ήδη ανακοινωθέντα για την εορτή των Θεοφανείων, κι άλλοι κατάλαβαν πως η Κυβέρνηση επεκτείνει την απαγόρευση και υπαναχωρεί στην απόφαση της για τα Θεοφάνεια.

Το orthodoxia.info επικοινώνησε διαδοχικά με υψηλόβαθμα στελέχη στο γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, κι όλοι μηδενός εξαιρουμένου ξεκαθάριζαν πως η εορτή των Θεοφανείων εξαιρείται κανονικά όπως ακριβώς και αυτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς με μόνη απαγόρευση την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και κάθε δραστηριότητα εκτός των ιερών ναών.

Το μόνο νέο ήταν, όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν  οι αρμόδιοι πως η απαγόρευση εισόδου πιστών στους ναούς την ώρα των ιερών ακολουθιών επεκτείνεται μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου.

Όσο περνούσε όμως η ώρα η κατάσταση άρχισε να παίρνει άλλη τροπή. Πηγές τόσο από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας όσο και από αυτήν της Εκκλησίας άρχισαν να λαμβάνουν νέα ενημέρωση σύμφωνα με την οποία, οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί για τους πιστούς και τα Θεοφάνεια, σε αντίθεση με όλα όσα γνώριζαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι μέχρι και εκείνη τη στιγμή.

Μετά τη δήλωση Πέτσα ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος για το θέμα, ενώ οι οδηγίες που δίνονταν στις Μητροπόλεις που ρωτούσαν για το τι τελικά ισχύει, «πάγωσε» εν αναμονή της έκδοσης της ΚΥΑ.

Την ίδια στιγμή νεότερες πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωναν πως τελικά οι ναοί δεν θα ανοίξουν για τους πιστούς τα Θεοφάνεια στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας εν όψει του ανοίγματος των σχολείων και πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν ξανά οι ναοί για τις κυριακάτικες Θ. Λειτουργίες με πρόβλεψη για την παρουσία πιστών ανάλογη με αυτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

«Χάνεται η εμπιστοσύνη με αυτές τις κινήσεις» τόνισε στο orthodoxia.info συνοδικός μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος σχολιάζοντας την στάση της Κυβέρνησης  απέναντι στο θέμα, ενώ όλοι πλέον αναρωτούνται ποιος ήταν ο λόγος να γίνουν αυτές οι ενέργειες απροειδοποίητα ενώ όλα είχαν ρυθμιστεί.

Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info αναφέρουν πως δεν αποκλείεται εφόσον δεν υπάρξει λύση στο θέμα να συγκληθεί εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης η Διαρκής ιερά Σύνοδος την Δευτέρα προκειμένου να αποφασιστεί η αντίδραση της Εκκλησίας.

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ

Αυτοί που φαίνεται πως θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι των κυβερνητικών αστοχιών γύρω από το θέμα της κάλυψης των θρησκευτικών αναγκών είναι οι Παλαιοημερολογίτες που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβλέψει αντίστοιχη εξαίρεση γι αυτούς ώστε να μπορέσουν όπως όλοι οι υπόλοιποι να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στους ναούς τους.

Μαζί με τους Παλαιοημερολογίτες την ίδια τύχη φαίνεται πως θα έχουν και όλα τα άλλα χριστιανικά δόγματα που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο και που όπως όλα δείχνουν δεν θα γιορτάσουν Χριστούγεννα.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: