Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 14:30

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ORTHODOXIA.INFO

Πως οδηγήθηκε η Δ.Ι.Σ. στον «λιτό» εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της ΔΙΣ επιβεβαίωσε την αποκάλυψη του orthodoxia.info σημειώνοντας πως: «Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ότι ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.  Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η συνοδική Θ. Λειτουργία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Καθεδρικό των Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου μετατρέπεται σε συλλείτουργο συνοδικών αρχιερέων χωρίς την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα παρακολουθήσει συμπροσευχόμενος.

Στο πλαίσιο του «λιτού» εορτασμού όπως χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο της ΔΙΣ δεν θα υπάρξει παρουσία πολιτικών ενώ η ΔΙΣ και ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα παραστούν στο καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η προεδρία της Δημοκρατίας κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας προς τιμήν των μελών της Δ.Ι. Συνόδου.

Αν και πουθενά στο ανακοινωθέν γίνεται η παραμικρή αναφορά στα τελευταία γεγονότα πίσω από τον νόμο για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλλου, θεωρείται δεδομένο πως η ενέργεια αυτή «δείχνει» ευθέως στο συγκεκριμένο ζήτημα και εμμέσως πλην σαφώς στην «γιορτή» συνεργατών του πρωθυπουργού παρουσία της ΠτΔ αμέσως μετά την ψήφιση.

«Δεν μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την ΠτΔ» είπε στο orthodoxia.info συνοδικός αρχιερέας ενώ άλλος σχολιάζοντας την απόφαση αναρωτήθηκε με νόημα: «Πως θα πει αυτή η Πρόεδρος το Σύμβολο της Πίστεως εντός του Καθεδρικού Ναού μετά τα όσα έχουν προηγηθεί;».  

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν αρχιερείς που διαφώνησαν με αυτόν τον τρόπο αντίδρασης. «Να αντιδράσουμε αλλά όχι έτσι» ήταν η πρόταση που βγήκε από τα χείλη αρκετών αρχιερέων οι περισσότεροι εκ των οποίων θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό δημιουργείται περιβάλλον εσωστρέφειας για την Εκκλησία. Πληροφορίες του orthodoxia.info αναφέρουν πως όταν το θέμα τέθηκε σε διαβούλευση 7 ήταν οι αρχιερείς που στηήριξαν την πρόταση του Αρχιεπισκόπου και 5 εκείνοι που εκφράστηκαν διαφορετικά. Τελικά οι πέντε υπαναχώρησαν ώστε η απόφαση να καταγραφεί ως ομόφωνη και η Σύνοδος με τον Αρχιεπίσκοπο να είναι στην ίδια γραμμή.

ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Αν και αυτή η απόφαση της ΔΙΣ θεωρείται πως αναβαθμίζει την κόντρα Εκκλησίας – Πολιτείας σε σύγκρουση, φαίνεται πως η ΔΙΣ εχει φροντίσει ώστε να μην ξεφύγει ο έλεγχος. Η επιλογή ενός μικρού ναού όπως το Καθολικό της Μονής Πετράκη, κόβει την «όρεξη» όσων θα ήθελαν να μετατρέψουν τον εορτασμό σε αντικυβερνητικό συλλαλητήριο. Ταυτόχρονα η Εκκλησία μέσω της ΔΙΣ, δείχνει αλλά δεν εκφράζει δυσφορία ακολουθώντας την τακτική «ο νοών νοείτω» αποφεύγοντας να πει λόγια τα οποία δύσκολα θα μπορούσαν να αναιρεθούν.

Ωστόσο, το πρόβλημα που γεννάται από αυτήν την απόφαση για τους ανα την επικράτεια Μητροπολίτες είναι πως δεν υπάρχει επίσημη γραμμή. Αυτό σημαίνει πως είναι μεν ελεύθεροι να κάνουν ότι επιθυμούν δεν έχουν όμως την «ασπίδα» μιας συνοδικής απόφασης να τους  προστατεύει. Ταυτόχρονα δεν έγινε συζήτηση ούτε για την Δοξολογία της 25ης, την επομένη δηλαδή της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήθελε να υπάρξει διασύνδεση των δυο ζητημάτων. ΌΠως μάλιστα λένε συνεργάτες του, η δοξολογία της 25ης Μαρτίου δεν είναι Θ. Λειτουργία κι αφορά εθνικό θέμα στο οποίο η Εκκλησία δεν εχει πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα.

Το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα θα το κρίνουν ουσιαστικά οι ενέργειες της Προέδρου και της Κυβέρνησης  από τις οποίες θα διαφανεί το αν υπάρχει πρόθεση κλιμάκωσης ή κατευνασμού.

Για την ώρα αυτός που θα πει το «Πιστεύω» την Κυριακή της Ορθοδοξίας θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος έχει επιλέξει να χαράξει προσωπικά την στρατηγική της Εκκλησίας.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ