Πέμπτη 2 Μαΐου 2024 | 0:48

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Κι αυτό θα περάσει και το Πάσχα είναι εγγύς»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

«Κάθε φορά όταν σκεφτόμαστε και αγωνιζόμαστε με τον τρόπο που μας έμαθε ο Άγιος Γρηγόριος ο 5ος σκεφτόμαστε ότι κι αυτό θα περάσει και το Πάσχα είναι εγγύς. Το κάθε Πάσχα γίνεται δική μας μέρα γιορτής».

Στην προσωπικότητα και το σημαντικό έργο που επιτελούσε παρά τις σοβαρές δυσκολίες και απειλές που αντιμετώπιζε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Από τον καθεδρικό ναό των Αθηνών οπου υπάρχει η λάρνακα με το σκήνωμά του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαβάζοντας το γράμμα που απέστειλε στις 20 Δεκεμβρίου του 1820 ο Πατριάρχης Γρηγόριος στον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαϊα, τόνισε, ότι «ένα απλό γράμμα σε ένα χαρτί μαρτυρεί πώς ήταν ο Πατριάρχης, πώς σκεφτόταν και πώς μαρτύρησε. Λένε για παράδειγμα ότι ο Πατριάρχης δεν ήθελε την επανάσταση, ίσως να έχουν κάποια δικαιολογημένα στοιχεία, αλλά δεν ξέρουν το βάθος, πώς σκέφτονται και πώς ενεργούσε. Αυτό αποδεικνύεται με τον μαρτυρικό του θάνατο».

Επεσήμανε, πως είναι ιδιαίτερη ευλογία ότι το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου Ε’ είναι σε αυτόν τον καθεδρικό ναό και συμπλήρωσε ότι «όλοι όσοι θέλουν να αναβαπτιστούν, κάθε φορά που έχουμε προβλήματα και δυσκολίες, ιδιαίτερα της πατρίδας μας, να προσεγγίζουμε αυτήν την λάρνακα, να την ασπαζόμαστε και να αναλογιζόμαστε αυτούς, οι οποίοι αγωνίστηκαν με αυτόν τον τρόπο και προσέφεραν τόσα σε αυτόν τον τόπο και να μην τους περιφρονούμε ή να τους κακολογούμε, αλλά να προσπαθούμε να μπούμε στον εσωτερικό τους κόσμο».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος προσέθεσε ότι λόγω πανδημίας δεν τελέστηκε όπως ήταν προγραμματισμένο Συνοδική Θεία Λειτουργία και τελεστηκε μόνο από τον αρχιγραμματέα της Συνόδου, Επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο.

“Τα εμπόδια δε μπορούν να είναι κώλυμα, διότι κάθε φορά όταν σκεφτόμαστε και αγωνιζόμαστε με τον τρόπο που μας έμαθε ο Άγιος Γρηγόριος ο 5ος σκεφτόμαστε ότι κι αυτό θα περάσει και το Πάσχα είναι εγγύς. Το κάθε Πάσχα γίνεται δική μας μέρα γιορτής».

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ