Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 16:23

Πατριάρχης Ειρηναίος: Ναι στην αλλαγή τίτλου, όχι στην αλλαγή έδρας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Υπέρμαχος της αλλαγής του τίτλου της Σερβικής Εκκλησίας αλλά και της διατήρησης του Διοικητικού κέντρου στο Βελιγράδι, δήλωσε ο Πατριάρχης Βελιγραδίου Ειρηναίος.

Σε δήλωση που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα Kurir, ο κ. Ειρηναίος συμφώνησε με την πρόταση να αλλάξει το όνομα της Σερβικής Εκκλησίας. Πιθανότατα, ο τύπος «Πατριαρχείο Πεκίου» θα προστεθεί στον επίσημο τίτλο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και θα υιοθετήσει το νέο του καθεστώς οργάνωσης στις προσεχείς εργασίες της Ιεράς Συνόδου τον Μάιο του 2018.

Οι αλλαγές στην ονομασία της Σερβικής Εκκλησίας εξηγούν την επιθυμία να ενισχυθούν οι σχέσεις με το ιστορικό κέντρο του Πατριαρχείου Πεκίου, αλλά και με τις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίου ως μεγάλες δικαιοδοσίες.

“Το Πετς (Πέκιο) παραμένει το ιστορικό κέντρο της Εκκλησίας μας, δεχόμαστε όλα όσα συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορίας μας και στη σύνδεση της Σερβικής Εκκλησίας με το Πέκιο και το Κοσσυφοπέδιο”, επεσήμανε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Ο Σέρβος προκαθήμενος τονίζει ότι “Πολλά από τα πιο σημαντικά μνημεία της Ορθόδοξης Σερβίας εκκλησίες και μοναστήρια που βρίσκονται στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, η οποία περιλαμβάνει το πατριαρχικό σύνολο Πετς / Peje και τα Γκρατσάνιτσα και Ντέτσανι μοναστήρια, τα οποία είναι από τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης το Πέκιο ήταν η έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας από το 1346 έως το 1766 και ο Πατριάρχης Σερβίας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης του Βελιγραδίου και Καρλοβικίου.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος αντιθέτως, δεν υποστηρίζει την ιδέα μετακίνησης της έδρας στο Πέκιο καθώς, «το Βελιγράδι είναι το διοικητικό κέντρο».

Όσον αφορά τον τρόπο εκλογής του Πατριάρχη της Σερβίας, ο κ. Ειρηναίος δήλωσε: «Εγώ προσωπικά θα ήθελα να μείνω όπως είναι τώρα, αλλά είναι η άποψή μου», θα δούμε τι θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος και ποια απόφαση θα ληφθεί “.

Αν το νέο θεμελιώδες έγγραφο της Εκκλησίας τεθεί σε ισχύ τον Μάιο, θα υπάρξουν επίσης αλλαγές σε οργανωτικό και εδαφικό επίπεδο. Το νέο καθεστώς προβλέπει την αναβάθμιση δεκατριών επισκόπων σε μητροπόλεις: Βανιαλούκας, Μπάτσκας, Μπρανιτσέβου, Δαλματίας, Ζίτσης, Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης, Νύσσης, Ράσκας και Πριζρένης, Συρμίου, Σουμαδίας, Καναδά, Νέας Γρατσανίτσης και Δυτικής Αμερικής.

Το σχέδιο του νέου καθεστώτος της Σερβικής Εκκλησίας προϋποθέτει τη διαίρεση της Αρχιεπισκοπής του Βελιγραδίου και Καρλοβικίου σε δύο επισκοπές: Vozdovac και Vinča, με έδρα το Vozdovac, και Ζέμουν και Νέο Βελιγράδι, έχει μια επισκοπική κατοικία στο Νέο Βελιγράδι.

Photo Credit: spc.rs

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ