Δε, 22/07/24 | 21:14

ΜΕ ΔΗΘΕΝ «ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΠΙΟΝΙ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΧΡΙΔΟΣ

ΜΟΣΧΑ: Καίει την Ουκρανία και επιχειρεί να παρασύρει στις «φλόγες» του εκκλησιαστικού πολέμου και τα Σκόπια

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την ώρα που ο ρωσικός στρατός κατοχής σφυροκοπά αλύπητα την Ουκρανία, διαπράττοντας απάνθρωπα εγκλήματα  υπό της ευλογίες του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου που παρά το γεγονός πως δεν δίστασε να διαιρέσει την Ορθόδοξη Εκκλησία προκειμένου να προστατεύσει την δήθεν πνευματική πατρότητα του επί της Ουκρανίας, δεν έχει βρει ούτε έναν λόγο παρηγοριάς για τα κατά τα άλλα πνευματικά του παιδιά που κατακρεουργούνται καθημερινά, η ρωσική εκκλησιαστική διπλωματία βρήκε ακόμη ένα θύμα αλλά κι έναν πρόθυμο συνεργό προκειμένου να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στόχος αυτή τη φορά είναι η διαιρεμένη και επί δεκαετίες πληγωμένη Εκκλησία της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας η οποία υπό το πρόσχημα της αποκατάστασης της κανονικότητας έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε πιόνι στη στρατηγική σκακιέρα της ρωσικής Εκκλησίας, που, για μια ακόμη φορά, συμπορεύεται με το Πατριαρχείο της Σερβίας που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί στον θεωρητικό βραχίονα της ρωσικής προσπάθειας αποδόμησης της εδώ και αιώνες παγιωμένης εκκλησιαστικής τάξης.

Όλα ξεκίνησαν όταν αρκετό καιρό πριν την πολιτική λύση του προβλήματος της γειτονικής χώρας, οι εκκλησιαστικοί ταγοί της που επί χρόνια βρίσκονται εκτός Κοινωνίας με την υπόλοιπη Ορθόδοξη Εκκλησία, ξεκίνησαν μια προσπάθεια επανόδου τους στην κανονικότητα ασκώντας έκκλητο προσφυγή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.  

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, στο Φανάρι τον προηγούμενο Ιούνιο

Παρά το γεγονός πως το Φανάρι κάλεσε αρκετές φορές το Πατριαρχείο της Σερβίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ιεραρχία της αυτό αποκαλούμενης «Μακεδονικής Εκκλησίας», ώστε να βρεθεί ένας κοινά αποδεκτός τρόπος λύσης του προβλήματος που ταλανίζει δεκαετίες τώρα την τοπική εκκλησιαστική κοινότητα της χώρας, το Βελιγράδι επικαλούμενο «αστείες δικαιολογίες» όπως χαρακτηριστικά είπε στο orthodoxia.info  ανώτατος ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, απέφυγε μέχρι και σήμερα κάθε ουσιαστική ενέργεια στην κατεύθυνση της λύσης.

Η στάση που όλα αυτά τα χρόνια κρατούσε το σερβικό Πατριαρχείο έδινε την αίσθηση πως δεν υπήρχε ενδιαφέρον για επίλυση του προβλήματος το οποίο αρκετές φορές αγνοούσε επιδεικτικά.

Οι κληρικοί όμως της γείτονος όπως και η πολιτική και πολιτειακή τους ηγεσία έκαναν συνεχείς οχλήσεις προς το Φανάρι αιτούμενοι λύση στο πρόβλημα τους, με το Φανάρι να αποφεύγει να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια ευελπιστώντας πως το Βελιγράδι θα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και θα ανταποκριθεί.

Η Αρχιεπισκοπή της  Αχρίδος που θέλησε να γίνει γνωστή στον υπόλοιπο ορθόδοξο χώρο ως «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Μακεδονίας» διαδραμάτισε εξαιρετικά αρνητικό ρόλο εδώ και αρκετά χρόνια ως υποχείριο των πολιτικών αρχών της χώρας ενώ υπήρξε και υμνητής των αλυτρωτικών και εθνικιστικών αφηγημάτων των κατά καιρούς διοικούντων την Βόρεια Μακεδονία, ειδικά την περίοδο που τα Σκόπια και άλλες πόλεις γέμιζαν με αρχαιοελληνικά αγάλματα και αδριάντες του μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέχρι τη στιγμή που κατάλαβαν πως αυτή η τακτική δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά απόλυτη απομόνωση.

O προκαθήμενος της αυτοαποκαλούμενης “Μακεδονικής Εκκλησίας” Αρχιεπίσκοπος Στέφανος

Η επιστροφή τους στην κανονικότητα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Μάλιστα κάποια στιγμή έφθασαν στο σημείο να αναγνωρίσουν ως «Μητέρα Εκκλησία» τους το Πατριαρχείο Βουλγαρίας  από το οποίο ζήτησαν την παρέμβαση του για διεθνή αναγνώριση, κάτι το οποίο φυσικά και δεν ευοδώθηκε αφού θα ήταν εντελώς εκτός εκκλησιαστικής πραγματικότητας.

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος

Κι εκεί που το Πατριαρχείο Σερβίας πρόβαλε επιδεικτικά την παντελή αδιαφορία του για τα εκκλησιαστικά πράγματα της Βόρειας Μακεδονίας, ένας Σέρβος ιεράρχης προερχόμενος από το στενό περιβάλλον του Πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου, αποκάλυψε περιχαρής σε ένα κήρυγμα του πως το Πατριαρχείο Σερβίας είναι έτοιμο να λύσει το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Βόρειας Μακεδονίας και μάλιστα άμεσα και καταλυτικά.

Η είδηση αυτή έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ίδια τη Βόρεια Μακεδονία οι περισσότεροι εκ των ιεραρχών της οποίας αγνοούσαν παντελώς τα περί διαλόγου. Άγνωστο παραμένει ακόμη και σήμερα σε ποια επίπεδο πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες και ποιοί έλαβαν μέρος. Το μόνο που έγινε γνωστό από τον ίδιο επίσκοπο είναι πως από την πλευρά της σερβικής Εκκλησίας συμμετείχε και ο ίδιος ο Πατριάρχης.

ΤΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ Η… ΦΑΚΑ

Υπό κανονικές συνθήκες το γεγονός πως επιτέλους η Εκκλησία της Σερβίας αποφάσισε να αναζητήσει λύση στο φλέγον εκκλησιαστικό ζήτημα των Σκοπίων θα ήταν μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info η διαφαινόμενη «λύση» του εκκλησιαστικού ζητήματος των Σκοπίων όχι απλά δεν είναι λύση αλλά μια εξαιρετικά επικίνδυνη στρατηγική «μανούβρα» του σερβο-ρωσικού άξονα η οποία εφόσον ολοκληρωθεί όχι απλά δεν θα επαναφέρει στην κανονικότητα την εκεί Εκκλησία αλλά θα την εισάγει σε μια νέα περιδίνηση η οποία επί της ουσίας το μόνο που θα κάνει θα είναι να αλλάξει το «δωμάτιο» απομόνωσης της.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info η Εκκλησία της Σερβίας φέρεται αποφασισμένη να παραχωρήσει Αυτονομία ή ακόμη και Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία των Σκοπίων αναγνωρίζοντας την ως «Εκκλησία της Μακεδονίας».

Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στους μετριοπαθείς κληρικούς και πολιτικούς της γειτονικής χώρας που έχουν εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει ότι αποδέχονται τον τίτλο της «Αρχιεπισκοπής Αχρίδος» αλλά θα τους φέρει αντιμέτωπους και με τα ακόμη ισχυρά εθνικιστικά στοιχεία της χώρας τους που εξακολουθούν να πιέζουν στην κατεύθυνση της αναζωπύρωσης των εθνικιστικών δοξασιών.

Ο μητροπολίτης Μπάτσκας Ειρηναίος, πνευματικός πατέρας και καθοδηγητής κατά πολλούς του σημερινού Πατριάρχη Πορφυρίου. Θεωρείται ο ιθύνων νους πίσω από την θεωρία της “μητέρας Εκκλησίας” των Ιεροσολύμων που παρουσιάστηκε στην “αδελφική σύναξη” του Αμάν και ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα για τη νέα επίθεση κατά της Κωνσταντινούπολης

Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό, το Πατριαρχείο της Σερβίας θα «γκριζάρει» για λογαριασμό του «εκτροχιασμένου» όπως όλα δείχνουν Πατριαρχείου της Μόσχας το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας, επιχειρώντας de facto αφενός να αμφισβητήσει την υπερόρια δικαιοδοσία του εκκλήτου που αιώνες τώρα η Εκκλησία αναγνωρίζει μόνο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, αφετέρου να πει πως «κι άλλες Εκκλησίες μπορούν να εκδώσουν Τόμο Αυτοκεφαλίας» εκτός από την Κωνσταντινούπολη.

Ουσιαστικά πρόκειται για την δεύτερη στρατηγική κίνηση συνεργασίας Μόσχας – Βελγραδίου κατά της πρωτοκαθεδρίας του Οικουμενικού Θρόνου μετά την «αδελφική σύναξη» στο Αμάν που όμως αυτή τη φορά θα προκαλέσει απίστευτη αναταραχή σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.

Παρά λοιπόν τις διαφαινόμενες «καλές προθέσεις» του Πατριαρχείου της Σερβίας, σε μια τέτοια περίπτωση ο μόνος χαμένος θα είναι η ίδια η Εκκλησία των Σκοπίων αφού αντί για τη λύση που διακαώς επιθυμεί να βρει τα τελευταία χρόνια  θα εισέλθει σε μια νέα εποχή προβλημάτων.

Με τον τρόπο αυτό Μόσχα και Σερβία θα χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια ως το «αντίβαρο» στο ουκρανικό Αυτοκέφαλο πιέζοντας τις Εκκλησίες «δορυφόρους» τους να αναγνωρίσουν το νέο «μακεδονικό αυτοκέφαλο» ώστε να εμφανίσουν εν τοις πράγμασι το Φανάρι ανίκανο να λειτουργήσει ως ορθόδοξο κέντρο.

Μια τέτοια εξέλιξη προφανώς θα βλάψει τις μετά από χρόνια ήρεμες σχέσεις Αθηνών – Σκοπίων, θα μετατρέψει την εκεί Εκκλησία ξανά σε όργανο πολιτικών επιδιώξεων, και εκκλησιαστικό παρία, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είναι καν για το “συμφέρον” της χώρας τους, ενώ θεωρείται σχεδόν απίθανο κάποια από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες πλην της Ρωσίας και της Σερβίας να αναγνωρίσει το νέο «δημιούργημα».

Ήδη η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονο «πονοκέφαλο» σε πολλές πρωτεύουσες και έδρες Εκκλησιών που παρακολουθούν αμήχανα την απόλυτη αποξένωση της ρωσικής Εκκλησίας από τις αρχές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πολύ περισσότερο δε, έχει προκαλέσει αίσθηση η στάση της σερβικής Εκκλησίας που σταθερά τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί στον κεντρικό δορυφόρο αλλά και θεωρητικό της Εκκλησίας της Ρωσίας που όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμη μετά από «παπαδάκι του Πούτιν», όπως χαρακτηριστικά είχε αποκαλέσει τον Προκαθήμενο της ο Πάπας Φραγκίσκος, να γίνει ο νέος «Νέρωνας» των Ορθοδόξων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ