Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 10:37

Μεγαλοπρεπής γιορτή για τον Άγιο Χαράλαμπο στα Φιλιατρά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε, χθες, στα Φιλιατρά η παντριφυλιακή εορτή του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους. Τον εορτασμό λάμπρυνε η παρουσία των προσκεκλημένων μητροπολιτών Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλου και Μεγάρων & Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, μετά του επιχώριου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου.

Από το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνισε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τονώνοντας το εορταστικό κλίμα. Πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η Ιερά Εικόνα του Αγίου και τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ανάβοντας ένα κερί, προσκυνώντας και ζητώντας τη βοήθεια και τη Χάρη του Αγίου Χαραλάμπους.

Μετά το κήρυγμα ξεκίνησε, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, της Γαργαλιάνων και της Κυπαρισσίας και μαθητών σχολείων, η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Εφεστίου Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη την κεντρική πλατεία, όπου και εψάλη δέηση. Εκεί, ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος σημείωσε ότι «η 10η Φεβρουαρίου είναι ημέρα συμπαθής στην Αγιοσκέπαστη επαρχία μας, μάλιστα δε στη φιλόξενη πόλη των Φιλιατρών! Πιστοί στις παραδόσεις μας, ευλαβούμεθα και υποκλινόμεθα στον προστάτη μας και πολιούχο μας και πάτρωνά μας!» Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του μητροπολίτη στον Άγιο Χαράλαμπο και το θαύμα της προστασίας και σωτηρίας της πόλης των Φιλιατρών από τους Γερμανούς, τον οποίο επικαλέστηκε για να «ξεπαστρέψει από τον τόπο μας κάθε παγίδα πονηρευομένων ανθρώπων και να ξεθολώσει τα κοινωνικά μας νερά, που το μελάνι της αμαρτίας μαγάρισε και δε μας αφήνει να κολυμπούμε άνετα…».

Ακολούθως η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό και έγινε η Απόλυση. Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, σημείωσε ότι η παρουσία του Αγίου Χαραλάμπους είναι έντονη και διαρκής στην πόλη και σε όλο το Δήμο, τονίζοντας πως «ζητάμε τη χάρη Του σ’ αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που περνά η κοινωνία της Τριφυλίας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ