Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 2:42

Η ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Φθιώτιδος: “Τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών να μην τα κάνουμε μόδα αλλά να αγωνιστούμε να αλλάξει η νοοτροπία μέσα μας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην έξαρση της βίας που έχει εξαπλωθεί στην εποχή μας αναφέρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από τον πανηγυρίζοντα ναό του αγίου Χαραλάμπους στις Λιβανάτες ο επιχώριος μητροπολίτης Συμεών ο οποίος χοροστάτησε στον εόρτιο εσπερινό.

Όσο υπάρχει φιλαυτία και ιδιοτέλεια θα υπάρχει και βία

Η έξαρση της βίας θέλει μια σοβαρή αντιμετώπιση που θα οδηγήσει σε αλλαγή μοντέλου νοοτροπίας και σε σπάσιμο στερεοτύπων.

«Βλέπουμε μια έξαρση συμβάντων και περιστατικών που δεν είναι κάτι καινούριο στην ιστορία γιατί πάντα θα υπάρχουν. Ενίοτε με νέες μορφές διότι όσο θα υπάρχει η φιλαυτία, η ιδιοτέλεια και η αδυναμία αγάπης, τόσο και η βία θα είναι ένα ζοφερό σκοτεινό κομμάτι της κοινωνία μας. Οι βίαιες συμπεριφορές είναι όμως τα συμπτώματα και έχουν αιτίες που θα πρέπει να αναζητήσουμε».

Η αίτια της βίας είναι πάντοτε η ίδια

Ο Άγιος Χαράλαμπος και γενικά οι μάρτυρες της Εκκλησίας μας αποτελούν τα πρωτόλεια θύματα της βίας.

«Υπέστησαν ασύμμετρη βία προκειμένου να αρνηθούν τον Χριστό και την ταυτότητα και ιδιοπροσωπία τους. Η αιτία της βίας είναι πάντοτε η ίδια. Η αδυναμία να δεχτείς τον άλλον όπως είναι και όπως θέλει να αυτοπροσδιορίζεται». 

Να έχουμε όρια μέσα μας

Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να βλέπουμε τα πράγματα με έναν υγιή ρεαλισμό.

«Τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών να μην τα κάνουμε μόδα και ιδεολόγημα αλλά να αγωνιστούμε να αλλάξει η νοοτροπία μέσα μας. Να έχουμε όρια μέσα μας και αυτό να μάθουμε και στα παιδιά μας.  Όποιος τολμά να βλέπει τα προβλήματα κατάματα αυτός στο τέλος νικά, κυρίως όμως μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα περιβάλλον αγάπης, όπου μπορεί ο ένας να στηρίξει τον άλλον».

Ακολούθησε, λιτανεία της εικόνας και του λειψάνου του αγίου Χαραλάμπους στους δρόμους των Λιβανατών, παρουσία στρατιωτικού αγήματος και υπό τους ήχους της δημοτικής φιλαρμονικής του δήμου Λοκρών.

Να πάψουμε να υπάρχουμε μόνο για εμάς

Ανήμερα της εορτής ο κ. Συμεών ιερούργησε στον άγιο Χαράλαμπο Ραχών, όπου στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην κοινοκτημοσύνη των πρώτων χριστιανών, αλλά και στη δυνατότητα της ισονομίας και της ελευθερίας, για τα οποία αγωνίστηκαν οι μάρτυρες της Εκκλησίας μας.

«Η ισότητα έρχεται με αγώνα και με θυσία αίματος. Το παράδειγμα του αγίου Χαραλάμπους και όλων των αγίων της Εκκλησίας μας, είναι παράδειγμα μαρτυρίας κοινοτικής ζωής, κοινοτικού και κοινωνικού ήθους. Μας προσκαλούν οι άγιοι να πάψουμε να υπάρχουμε μόνο για εμάς αλλά να υπάρχουμε για όλους και μόνο τότε η ύπαρξή μας αποκτά νόημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Συμεών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ