Πέμπτη 2 Μαΐου 2024 | 0:30

Κορωνείας: “Αν δεν γεννηθεί ο Χριστός στην καρδιά μας, τι το όφελος;”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτη Δανιήλ στον ομώνυμο Ι. Ναό του Βοτανικού. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τον προϊσταμενο του Ναού και άλλους προσκυνητές Ιερείς.

Στο κήρυγμά του ξεκίνησε από το κοντάκιο του εορταζομένου Προφήτη :

“Καθαρθείσα τω πνεύματι η καθαρά σου καρδία,προφητείας γέγονεν φαεινοτάτης δοχείον,βλέπεις γαρ ως ενεστώτα τα μακράν όντα,λέοντας αποφιμείς δε βληθείς εν λάκκω….”

Ερμηνεία : Από το Αγ. Πνεύμα αφού η καθαρή σου καρδιά έγινε εντελώς καθαρή,έγινε δοχείο φωτεινότατης προφητείας. ( Εδώ πρέπει να αναφέρουμε παρενθετικώς ότι το Αγ. Πνεύμα ενεργεί και στην Π. Διαθήκη. Αλλωςτε σ’αυτήν έχουμε την παράςταςη της Φιλοξενίας του Αβραάμ,που φιλοξενεί τους τρεις Αγγέλους,που συμβολίζουν την Αγ. Τριάδα ).Γι ‘ αυτό,συνεχίζει το κοντάκιο, βλέπεις αυτά,που είναι μελλοντικά, ως παρόντα. Και όταν σε έριξαν στον λάκκο,έκλεισες τα στόματα των λεόντων.

Ο Προφήτης Δανιήλ έζησε σε μια ειδωλολατρική χώρα αιχμάλωτος. Όμως μένει πιστός και διακηρύττει την πίστη του στον αληθινό Θεό. Μήπως κι εμείς δεν ζούμε σε ανάλογη εποχή ; Μονο,που σήμερα τα είδωλα δεν είναι στημένα κάπου γύρω μας.

Έχουν στήσει τον θρόνο τους στις καρδιές των ανθρώπων. Είδωλα κάθε μορφής και κάθε είδους. Και ενώ καυχιέται ο σύγχρονος άνθρωπος για την δύναμη,την γνώση,και την ελευθερία του,είναι υποδουλωμένος σε αναρίθμητους ψεύτικους θεούς,που του απομυζούν κάθε ικμάδα ζωής.

Αυτά καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε αντιπαραθέτοντας την πίστη μας στον Κύριο Ιησού Χριστό. Ακούμε τον Απ. Παύλο να μας παραγγέλει : ” εδραίοι γίνεσθε αμετακίνητοι” ( Α Κοριν. ιε, 58 ). Αυτό σημαίνει έργω και λόγω να διακηρύττουμε την πίστη μας στον αληθινό Θεό. Τον Πατέρα τον Υιό και το Αγ. Πνεύμα. Όμως να μη είμαστε σαν αυτούς, που καταγγέλλει ο Απ. Παύλος όταν λέει ” Θεόν ομολογούσιν ειδέναι τοις δε έργοις αρνούνται ” ( Τίτ. α, 16 ). Να αγωνιζόμαστε, ώστε και η ζωή μας να συμφωνεί με την ομολογία μας. Να μη υπάρχει αντίφαση λόγων και έργων. Αυτό είναι το μήνυμα του Προφήτη Δανιήλ.

Και τα Χριστούγεννα που έρχονται είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε την ζωή μας. Να κάνουμε μια αυτοκριτική και να ετοιμάσουμε με την μετάνοια την φάτνη της καρδιάς μας,για να γεννηθεί ο Χριστός. Γιατί χίλιες φορές αν εορτάσουμε Χριστούγεννα, αν δεν γεννηθεί ο Χριστός στην καρδιά μας,τι το όφελος ; Δυστυχώς πολλοί θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς Χριστό ! Τι τραγική αντινομία ;

Ο Χριστός μας ζητά για την γέννησή Του το δώρο,που ζήτησε από τον Αγ. Ιερώνυμο,όταν του είπε ” Ιερώνυμε δώσε μου τις αμαρτίες σου για να τις ξεπλύνω με το αίμα μου ” !

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ