Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 | 10:46

Στις 25 Δεκεμβρίου θα γιορτάζουν τα Χριστούγεννα οι Ουκρανοί – Ενημέρωσαν το Φανάρι ότι υιοθετούν το νέο ημερολόγιο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με επιστολή της ενημερώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι θα ακολουθήσει το νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο και έτσι ο εορτασμός των Χριστουγέννων θα γίνει φέτος στις 25 Δεκεμβρίου σε αντίθεση με τη Μόσχα και άλλες σλαβικές εκκλησίες που τα γιορτάζουν με διαφορά 13 ημερών σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο.

Το Τοπικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του μητροπολίτη Επιφανίου στο Κίεβο, επικύρωσε την απόφαση της 24 Μαΐου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας «Περί διευθετήσεως του ημερολογιακού ζητήματος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Το Συμβούλιο, υπενθυμίζει στον Οικουμενικό Πατριάρχη, την προηγούμενη έκκληση να καταδικαστεί το δόγμα του «ρωσικού κόσμου» ως αιρετική εκδήλωση του εθνοφυλετισμού, καθώς και να καταδικασθεί και να καθαιρεθεί ο Πατριάρχης Κύριλλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη διάδοση αυτού του δόγματος και για την ευλογία και τη νομιμοποίηση των εγκλημάτων της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. 

Στην επιστολή αναφέρεται ότι το Συμβούλιο εργάζεται για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Ενωτικής Συνόδου (2018) και οι κανονικές επιταγές του Τόμου (2019) και από εκείνους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στην Ουκρανία που, για διάφορους λόγους, εξακολουθούν να παραμένουν υπό ρωσική μη κανονική δικαιοδοσία. 

«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η άλλη πλευρά έχει θέσει όρους για διάλογο που θα σήμαιναν την παραβίαση του κανονικού δικαίου, την παραίτηση μας από τον Τόμο και την αυτοκεφαλία, ακόμη και από την ιερωσύνη μας, κάτι το οποίο είναι σαφώς συνειδητά απαράδεκτο» σημειώνεται στην επιστολή. 

Εκ μέρους του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, το Συμβούλιο ευχαριστεί «ειλικρινά και από καρδιάς την εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, τη Μητέρα μας, και την Παναγιότητά Σας προσωπικά για την αμέριστη υποστήριξη, που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει η Εκκλησία μας, ιδιαίτερα τώρα, κατά τη διάρκεια του πολέμου».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ