Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 | 12:29

Σιατίστης: Δεν είμαστε ειδωλολάτρες. Δεν λατρεύουμε την ύλη αλλά τον δημιουργό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Να φυλάξουμε τον πολύτιμο θησαυρό της πίστης με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ήταν η έκκληση που έκανε από τη Σιάτιστα ο επιχώριος μητροπολίτης, Αθανάσιος.

“Με αυτή έζησαν οι άγιοί μας και με αυτή μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μας”, τόνισε το πρωί της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο κήρυγμά του ο κ. Αθανάσιος αμέσως μετά από την τέλεση της θείας λειτουργίας και πρόσθεσε πως “με αυτή που αποτελεί τη ζωογόνο παράδοσή μας θα πρέπει να ζήσουμε και εμείς και με αυτή να φύγουμε από τον κόσμο αυτό για την αιωνιότητα”.

Παίρνοντας αφορμή από τη θριαμβευτική νίκη της Ορθοδοξίας κατά των αιρέσεων, ο μητροπολίτης Σιατίστης ανέφερε πως “σήμερα πανηγυρίζουμε τον θρίαμβο της Εκκλησίας μας ενάντια σε κάθε αντίθετη δύναμη που προσπάθησε κατά καιρούς να εκπορθήσει το ασάλευτο κάστρο της και να συλήσει τον πολύτιμο θησαυρό που κατέχει”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “σαν σήμερα είχαμε τον τερματισμό των ταραχών που προκλήθηκαν από την ωμή επέμβαση της Πολιτείας στη ζωή της Εκκλησίας με την προσπάθεια επιβολής της ερμηνείας της θείας αποκάλυψης με το δικό της κοσμικό τρόπο”.

Θέλοντας να αναφερθεί στον μεγάλο αγώνα που κατέβαλλε η Εκκλησία για τις ιερές εικόνες, ο κ. Αθανάσιος σημείωσε πως “δεν αγωνίστηκε μόνο για τον διδακτικό τους προορισμό ούτε για τον αισθητικό τους χαρακτήρα αλλά πρωτίστως για το θεμέλιο της σωτηρίας”, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως “τιμώντας τις ιερές εικόνες εκδηλώνουμε την πίστη μας στο μέγα μυστήριο της επίγειας παρουσίας του Κυρίου. Άρα και εμείς τυπώνοντας αυτή τη θεανδρική μορφή σε εικόνα προσκυνούμε τη γέννηση, τα θαύματα και τη σταύρωση”.

Επιχειρώντας να περιγράψει τους λόγους που η Εκκλησία τοποθέτησε μέσα στους ναούς τις ιερές εικόνες, ο μητροπολίτης Σιατίστης επισήμανε πως “με τον τρόπο αυτό μέσα από τη θέα του εικονιζόμενου προσώπου θα φανερώνεται με αισθητό τρόπο η αληθινή και πραγματική ενανθρώπηση του Χριστού”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως “όταν προσκυνάμε μια εικόνα δεν προσκυνάμε το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη αλλά προσκυνάμε το εικονιζόμενο πρόσωπο. Άλλωστε δεν λατρεύεται η εικόνα ως ύλη αλλά ο εικονιζόμενος Χριστός και τιμώνται τα πρόσωπα της Παναγίας και των Αγίων”.

Από τον ιερό ναό του αγίου Νικολάου, ο κ. Αθανάσιος, παράλληλα πρόσθεσε πως “έξαλλου δεν είμαστε ειδωλολάτρες. Δεν λατρεύουμε την ύλη. Δεν λατρεύουμε την κτήση αλλά τον δημιουργό. Δεν προσκυνάμε κανένα κτίσμα ούτε υλικό, ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε κατάσταση υπερφυσική, ούτε πνεύματα, ούτε αόρατα ή ορατά σημεία δυνάμεως. Ούτε ανθρώπους, ούτε άρχοντες, ούτε εξουσιαστές, ούτε τυράννους”.

Επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει τα πραγματικά συναισθήματα που βιώνουν οι χριστιανοί αντικρίζοντας τις ιερές εικόνες, ο μητροπολίτης Σιατίστης υπογράμμισε πως “όταν βλέπουμε την εικόνα της Σταυρώσεως η καρδιά μας οδηγεί στα φρικτά πάθη του Κυρίου μας και αναλογιζόμαστε το μέγεθος της σταυρικής θυσίας και της αγάπης του Θεού προς το αχάριστο και πανούργο ανθρώπινο γένος. Όταν ασπαζόμαστε την εικόνα της Γεννήσεως, της Υπαπαντής, της Μεταμορφώσεως, της Αναλήψεως η ύπαρξή μας ηλεκτρίζεται από την ενθύμηση των γεγονότων αυτών και ευθυγραμμιζόμαστε και πάλι στην κατεύθυνση προς τη βασιλεία των ουρανών. Όταν ασπαζόμαστε την εικόνα της Παναγίας και των Αγίων ασπαζόμαστε νοερώς με δέος και σεβασμό την ίδια την Παναγία και τους ίδιους τους Αγίους”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως “αισθανόμαστε ότι η Παναγία και οι Άγιοι και όχι το τζάμι ή η μπογιά ακούνε την προσευχή μας και νοιώθουμε την προστασία τους και την αντίληψή τους”.

Ο κ. Αθανάσιος έκλεισε με την προτροπή να μας ενισχύσει ο Θεός στον πνευματικό αγώνα της ζωής και να μας αξιώσει “να προσκυνήσουμε τα άχραντα πάθη του, τον τίμιο σταυρό και τη λαμπροφόρο ανάστασή του”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ