Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 | 3:40

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πατριαρχικό συλλείτουργο στο Φανάρι για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

“Η Υμετέρα Μακαριότης και η Μετριότης ημών γνωρίζομεν ότι η ενότης είναι απαραίτητος όρος διά να δίδη η Ορθοδοξία αξιόπιστον μαρτυρίαν εις τον σύγχρονον κόσμον. Ο σύνδεσμος αγάπης και αι αδελφικαί σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών ημών αποτελούν εγγύησιν ότι θα συνεχίσωμεν τον κοινόν αγώνα ενώπιον των συγχρόνων θρησκευτικών, ηθικών, πολιτισμικών, κοινωνικών, οικονομικών και τεχνολογικών προκλήσεων, εναντίον όλων των τάσεων αι οποίαι απειλούν την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου και την ακεραιότητα της δημιουργίας” επισήμανε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του μετά το λαμπρό Συλλείτουργο με τον Προκαθήμενο της  Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο κ. Γεώργιο που τελέστηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης, “η μαρτυρία της Εκκλησίας εν τω κόσμω δεν οδηγεί εις εκκοσμίκευσιν της Εκκλησίας, τάσις, η οποία πάντοτε ταυτίζεται με την απώλειαν της εσχατολογικής συνειδήσεώς της. Εις τοιαύτην απώλειαν οδηγεί, μετά βεβαιότητος η κλειστότης της Εκκλησίας, η αποκοπή της από τον κόσμον και η αδιαφορία διά την ιστορίαν. Εσωστρέφεια και ακοσμικότης αποτελούν λανθασμένην κατανόησιν του «ουκ εκ του κόσμου» χαρακτήρος της Εκκλησίας”.

Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος, αφού εξέφρασε την συγκίνησή του από την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε φαινόμενα της εποχή μας, “όπως είναι η παγκοσμιοποίηση, ο εθνοφυλετισμός, η κακή χρήση των θεαματικών επιτευγμάτων της Τεχνολογίας”, έναντι των οποίων όπως είπε, “καλούμαστε να προβάλουμε την οικουμενική αντίληψη για τον κόσμο και την εν Χριστώ ενότητα της ανθρωπότητας”.

“Σ’ αυτή την λανθασμένη αντίληψη των πραγμάτων”, συνέχισε, “οφείλεται, κατά τη γνώμη μας, και η παρατηρούμενη σήμερα θλιβερή κατάσταση στους κόλπους της Ορθοδοξίας. Κάποιοι αισθάνθηκαν κραταιοί και αυτάρκεις. Και θέλησαν να διασπάσουν τον άρραφο χιτώνα του Κυρίου, διαγράφοντας από τα δίπτυχα άλλους, τους αδελφούς τους. Ο θεωρών τον εαυτό του αυτάρκη, βιώνει μια φανταστική πληρότητα, μια φανταστική παντοδυναμία. Αυτή η αυτάρκεια, όμως, είναι αφέλεια και φρεναπάτη”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του απηύθυνε έκκληση “εν ονόματι της κοινής μας πίστης, να παύσουν τα σχίσματα και η παραβίαση των κανόνων και των θεσμίων που διέπουν τις σχέσεις των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Τα κριτήρια στην Ορθοδοξία ουδέποτε υπήρξαν ποσοτικά. Ας σκεφτούν κάποιοι την πείραν άλλων στην Χριστιανική ζωή και τη χρονική είσοδο των ιδίων στην Εκκλησία. Κι ας παύσουν να κινούν «την πτέρναν κατά του Ευεργέτου». Μέσα σε έναν κόσμο αλλοθρήσκων και αλλοδόξων αλλά και με αυξανόμενο τον αγνωστικισμό και την αθεΐα, έχουμε χρέος να κρατήσουμε ενωμένη την Ορθοδοξίας μας, γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε καλύτερα και τους πιστούς  μας και ολόκληρη την ανθρωπότητα.” 

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Αρχιερείς, Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Κιτίου κ. Νεκτάριος, Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, Σάρδεων κ. Ευάγγελος, Ρόδου κ. Κύριλλος, Γουΐνιπεγκ κ. Ιλαρίων, Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, Πισιδίας κ. Ιώβ, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων και Γαλλίας κ. Δημήτριος.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η μνημόνευση κατά την Μ. Είσοδο των θυμάτων των προσφάτων φονικών σεισμών στην Νοτιοανατολική Τουρκία και την Συρία, καθώς και του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα. Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νικόλαο Δένδια, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση, τον ευχαρίστησε για την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς προκειμένου να εκφράσει την συμπάθεια του Ελληνικού λαού “προς τους σεισμοπλήκτους αδελφούς μας εις την νοτιοανατολικήν περιοχήν της χώρας και να συναντηθεί με τον ομολόγό του της Τουρκίας. Και πιστεύομεν ότι τοιαύται συναντήσεις και συμπορεύσεις και συνεργασία οικοδομούν την ενότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο γειτόνων και συμμάχων λαών”. 

O Παναγιώτατος ζήτησε από τον κ. Υπουργό να διαβιβάσει “την συμπάθειαν, τα συλλυπητήρια της Μητρός Εκκλησίας και πάντων ημών των διακονούντων εν Αυτή, προς τον ευσεβή Ελληνικόν λαόν για την μεγάλην τραγωδίαν των Τεμπών.  Ήδη εμνημονεύσαμεν κατά την Μεγάλην Είσοδον τα ονόματα των θυμάτων και των σεισμών και του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Ευχόμεθα εις τους τραυματίας να αναρρώσουν ταχέως. Να στείλει ο Θεός της παρακλήσεως και των οικτιρμών το έλεος και την παραμυθίαν του εις τους οικογενείς των θυμάτων και να προφυλάσσει όλους τους ανθρώπους και όλους τους λαούς από τοιαύτας συμφοράς”.

Εκκλησιάστηκαν οι Αρχιερείς Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Ελαίας κ. Θεοδώρητος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Θεοφιλ. Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Αραβισσού κ. Κασσιανός και Ξανθουπόλεως κ. Παϊσιος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος, των Η.Π.Α. και της Ουκρανίας στην Πόλη, κυρίες Γεωργία Σουλτανοπούλου και Julie Eadeh, και κ. Roman Nedilskyi αντίστοιχα, Καθηγητές και μαθητές Ομογενειακών σχολείων, πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από το εξωτερικό.

Μετά την απόλυση ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, με τους συλλειτουργούντες Αρχιερείς, τέλεσαν το καθιερωμένο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων «των υπέρ της Ορθοδόξου ημών πίστεως αγωνισαμένων και τελειωθέντων εν αυτή».

Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή των Ιερών Εικόνων, στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευλόγησαν τους πιστούς με τις εικόνες που κρατούσαν.

Ο Παναγιώτατος ακολούθως δέχθηκε σε κατ’ιδίαν συνάντηση τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος με τον οποίο είχε μακρά συνομιλία.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ