Κυριακή 28 Απριλίου 2024 | 0:41

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κύπρο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Διευθύντρια του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» κα Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος συνοδευόμενος από τον εν Κύπρω Πατριαρχικό Έξαρχο Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η συντήρηση μιας νέας ομάδας χειρογράφων της σπουδαίας Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, ως και η δημιουργία ειδικού χώρου εντός του Πατριαρχικού Μεγάρου στην Αλεξάνδρεια, όπου θα φυλάσσεται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες ο πολύτιμος αυτός θησαυρός του Πατριαρχείου. Ο Μακαριώτατος στο πρόσωπο της κας Χατζηγαβριήλ ευχαρίστησε ολόκληρο το Ίδρυμα Λεβέντη για την μέχρι τώρα συνεργασία τους, αλλά και για την πρόθεση συνέχισης αυτής της αγαστής συνεργασίας με σκοπό την συντήρηση των χειρογράφων.

Στην συνέχεια, ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, μετέβη στον Νεό Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και συγκεκριμένα στην κρύπτη όπου έχει ταφεί ο μακαριστός Αρχιεπίκσοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος, όπου και τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειδήμου Αρχιεπισκόπου. Ο Μακαριώτατος βαθύτατα συγκινημένος, εξέφρασε για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη του προς τον μακαριστό για όσα προσέφερε στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ακολούθως, κ Θεόδωρος επισκέφθηκε την Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην παλιά Λευκωσία, όπου συνεχάρη τον Πατριαρχικό Έξαρχο, Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο, για την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης του Ιερού Ναού και του Αρχονταρικίου της Εξαρχίας.

Κατά την παραμονή του στην Εξαρχία ο Μακαριώτατος, προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον εκ Κισούμου της Κένυας ορμώμενο εφημέριο της Εξαρχίας π. Ιωακείμ Luyali, τον οποίο συνεχάρη για την πρόοδο του και του επισήμανε τον ρόλο που πρέπει να έχει ένας κληρικός στην γεμάτη απαιτήσεις κοινωνία μας. Επιπλέον, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε τον καθαγιασμό και την ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου, η οποία μαζί με το προσκυνητάρι στο οποίο τοποθετήθηκε αποτελεί δωρεά του Εξάρχου του Πανάγιου Τάφου εν Κύπρω Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμοθέου, τον οποίο και ευχαρίστησε για την ευγενική προσφορά του.

Επίσης, ο Μακαριώτατος, ανέφερε στους παρευρισκομένους στην σεμνή αυτή τελετή πως ο Άγιος Φιλούμενος κατά την παιδική του ηλικία εκκλησιαζόταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, ενώ ο αδελφός του Ελπίδιος διηκόνησε για χρόνια το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην ευλογημένη και φιλόξενη νήσο της Κύπρου, ο Πατριάρχης επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρύτανη του κ. Τάσο Χριστοφίδη με την παρουσία της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Ορθοδοξίας Κωμοδρόμου και του Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου.

Στην συνάντηση αυτή τέθηκαν οι βάσεις για μελλοντική συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αλεξάνδρεια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ