Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 5:45

ΚΥΠΡΟΥ: Εχω τρόπους να βάλω τους αντιφρονούντες Συνοδικούς στη θέση τους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εχω τρόπους να τους βάλω στη θέση τους, αλλά δεν θα καταπιαστώ τώρα”, τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος αναφερόμενος στους συνοδικούς ιεράρχες που δεν συμφωνούν με την αναγνώριση του αυτοκεφάλου Ορθόδοξης  Εκκλησίας Ουκρανίας και δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. 

Με αφορμή την αποχή μερίδας Συνοδικών ιεραρχών να απέχουν από το συνοδικό συλλείτουργο, που καθόρισε η Ιερά Σύνοδος στη μνήμη του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, ο κ. Χρυσόστομος μιλώντας στην δημοσιογράφο Στέλλα Μιχαήλ τόνισε ότι “Να έχουν υπόψιν οι Άγιοι αδελφοί ότι ακόμη είμαι Αρχιεπίσκοπος. Δεν πέθανα. Ζω.” 

Συγκεκριμένα οι μητροπολίτες Λεμεσού, Μόρφου , Κύκκου, Ταμασού και οι Επίσκοποι Αμαθούντος και Λήδρας , που δεν συμφωνούν με την αναγνώριση του αυτοκεφάλου Ορθόδοξης  Εκκλησίας Ουκρανίας απέχουν από τα συνοδικά συλλείτουργα, τηρώντας στάση, σύμφωνα με την αντίθετη άποψη, υπέρ των επιχειρημάτων που αναπτύσσει η Εκκλησία Ρωσίας.  

Ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε στο ΡΙΚ πως, “Πιστεύω ότι πάνε λάθος οι αδελφοί. Αν ενδιαφερθώ για να μπουν σε τάξη, παύουν από το να είναι Συνοδικοί, όταν δεν σέβονται την Ιερά Σύνοδο. Γι’αυτό εγώ σιωπώ, ώστε να μην ζημιούται η Εκκλησία.” ​​ Σε ερώτηση, αν βαθαίνει η κριση με ακοινωνησία, ειπε πως “αν ο μη γένειτο βαθύνει αυτό το θέμα, τότε η Εκκλησία πρέπει να είναι αυστηρή. Εχω τρόπους να τους βάλω στη θέση τους, αλλά δεν θα καταπιαστώ τώρα.”

Για την ιστορία στο Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, τελέστηκε το αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄, καθώς επίσης και μνημόσυνο του εθνομάρτυρα αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των μητροπολιτών, κληρικών και λαϊκών που απαγχονίστηκαν ή σφαγιάστηκαν την 9η Ιούλιο του 1821.

Ακολούθησε τρισάγιο από τον αρχιεπίσκοπο, όπου ευρίσκεται το Μαυσωλείο των Εθνομαρτύρων. 

ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ…ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Κι ενώ οι παραπάνω μητροπολίτες συνεχίζουν να αγνοούν τις συνοδικές αποφάσεις, κάποιοι από αυτούς ενέγραψαν ήδη στις αγιολογικές δέλτους τον αρχιεπίσκοπο Κυπριανό. Η μητρόπολη Λεμεσού τίμησε τον απαγχονισθέντα Αρχιεπίσκοπο ως άγιο – ενέργεια στην οποία προέβη αυθαιρέτως, χωρίς απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Μάλιστα, τέλεσε αγρυπνία προεξαρχοντος του μητροπολίτου κ. Αθανασίου, ενεργώντας αντικανονικά και αντισυνοδικά, περιφρονώντας ακόμη και μέλη της Συνόδου, που συμμερίζονται την άποψη του αναφορικά με το θέμα του εθνομάρτυρα Κυπριανού. 

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος  δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το θέμα αγιοποίησης του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού μελετά συνοδική επιτροπή, αλλά το θέμα δεν τέθηκε ακόμη στη Σύνοδο. Για να υποδείξει ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Επίσης, τόνισε:  “Ο εθνομαρτυρας Κυπριανός μπορεί να είναι άγιος. Άγιο τον κάνει ο Θεός, όχι εμείς. Η Σύνοδος το αναγνωρίζει, με πολλή περίσκεψη και σοβαρότητα το αποφασίζει, δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει. Γίνεται με συνοδική απόφαση. Αλίμονο αν ο καθένας κάνει του κεφαλιού του. Εκεί, αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σοβαρό και τότε η Σύνοδος μελετά ακόμη και σκληρές αποφάσεις.”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ