Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 14:59

Αν κουραστείς απʼ τους ανθρώπους κι είνʼ όλα γύρω γκρεμισμένα, μην πας ταξίδι σʼ άλλους τόπους έλα σε μένα

(Νίκος Γκάτσος)

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή Α΄ Νηστειών
Της Ορθοδοξίας
(Ιωάν. α΄, 44 – 52)

Σήμερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει το θρίαμβο της αλήθειας.

Σήμερα, η αγία μας Εκκλησία χαίρεται και πανηγυρίζει το μεγάλο ιστορικό και πνευματικό γεγονός της αναστήλωσης, δηλαδή της αποκατάστασης και προσκύνησης των ιερών εικόνων.

Σήμερα, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αποδίδουν ξανά την οφειλόμενη τιμή και το σεβασμό στα Ιερά Πρόσωπα που αποτυπώνονται πάνω στα ιερά εικονίσματα.

Κυριακή της Ορθοδοξίας και… ο Φίλιππος καλεί τον Ναθαναήλ να δει με τα μάτια του τον Ιησού για να πεισθεί ότι Αυτός είναι ο Χριστός, ο Κύριος, «ὁ μέλλων λυτροῦσθαι τὸν Ἰσραήλ», γι’αυτό… «ἔρχου καὶ ἴδε».

«Ἔρχου καὶ ἴδε». Έλα να δεις και να γνωρίσεις Εκείνον που κατάγεται από την Ναζαρέτ. Ένα μικρό και άσημο χωριό από το οποίο δε μπορεί να υπάρξει τίποτα καλό και ωφέλιμο… «ἐκ Ναζαρὲτ δύναταί τι ἀγαθὸν εἶναι;».

«Ἔρχου καὶ ἴδε». Έλα να δεις και να γνωρίσεις Εκείνον για τον οποίον έχουν μιλήσει οι Προφήτες.

«Ἔρχου καὶ ἴδε». Έλα να δεις και να γνωρίσεις Εκείνον για τον οποίον έχει γράψει ο Μωυσής στο Νόμο, δηλαδή τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Ο Ναθαναήλ ακούει τα λόγια του Φιλίππου και προβληματίζεται. Ο Ναθαναήλ διστάζει, αμφιβάλει για το πρόσωπο του Χριστού εξαιτίας της καταγωγής Του. Όμως … ο έντιμος και ειλικρινής Ναθαναήλ τολμά να δοκιμάσει την εμπειρία της προσέγγισης και της συνάντησης με τον Ιησού, αφού η πίστη του δεν τίθεται σε ιδεολογική βάση.  

Ο Παντογνώστης Κύριος επαινεί την άδολη πίστη του Ναθαναήλ: «Ἴδε ἀληθῶς Ἰσραηλίτης ἐν ᾧ δόλος οὐκ ἔστι». Δεν τον απορρίπτει, ούτε τον αποδοκιμάζει, αλλά ανταποκρίνεται: «ἔρχου καὶ ἴδε».

 «Ἔρχου καὶ ἴδε». Έλα να δεις και να γνωρίσεις την οικουμενική αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 «Ἔρχου καὶ ἴδε». Έλα να δεις και να γνωρίσεις την ποιότητα και την πνευματική πληρότητα της Ορθοδοξίας που οδηγεί στη λύτρωση και στην τελειότητα.

«Ἔρχου καὶ ἴδε». Έλα να δεις και να γνωρίσεις την προσφορά της Ορθοδοξίας στην παράδοση, στην ανεξαρτησία, στη γλώσσα, στα έθιμα, στη λογοτεχνία, στους θεσμούς, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην παιδεία, στην τέχνη όπου σε αυτήν εκφράζεται η λαϊκή ψυχή, στη διατήρηση και στην αύξηση της πίστης και της εθνικής συνείδησης, στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.

«Ἔρχου καὶ ἴδε». Έλα να δεις και να γνωρίσεις την ηρωική προσφορά της Ορθοδοξίας κατά την περίοδο των αγώνων του Γένους στην Τουρκοκρατία.

«Ἔρχου καὶ ἴδε». Έλα να δεις για να πεισθείς από τον Αδαμάντιο Κοραή που έλεγε: «Πρώτος ο κλήρος άρχεται της αναμορφώσεως του Έθνους δια της παιδείας».

«Ἔρχου καὶ ἴδε». Έλα να δεις για να πεισθείς από τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος έγραψε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη: «Αν τα σχολεία ευδοκιμούσι πολλαχού της Ελλάδος, τούτο συμβαίνει, γιατί βρίσκονται υπό την αιγίδα της Εκκλησίας, γι αυτό η Πύλη σέβεται αυτά».

«Ἔρχου καὶ ἴδε». Έλα να δεις και να γνωρίσεις τις θυσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την περίοδο όλων των εθνικών αγώνων.

«Ἔρχου καὶ ἴδε». Έλα να δεις και να θαυμάσεις τον αγώνα της Ορθοδοξίας με μπροστάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που σαν άλλος Κοσμάς Αιτωλός διατηρεί και καλλιεργεί το ηρωικό πνεύμα κρατώντας αναμμένη τη δάδα της πίστεως, του ορθού εκκλησιαστικού ήθους και της μακραίωνης παράδοσης του μαρτυρικού Φαναρίου.

Η Ορθοδοξία παρά τον οικουμενικό της χαρακτήρα έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον Ελληνισμό και αυτός ο σύνδεσμος είναι ποτισμένος και βαμμένος με το αίμα της προσφοράς και της θυσίας.

Σήμερα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να τονίσουμε ότι χωρίς την Ορθόδοξη Εκκλησία δε θα υπήρχε η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο σοφός ιστορικός Σπυρίδων Ζαμπέλιος: «Το όνομα της Έλλάδος άνευ του χριστιανισμού δεν ήθελεν ίσως υπάρχει σήμερον ή εντός βιβλιοθηκών και εις σοφών τινών αναμνήσεις».

Σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, έχουμε χρέος να θυμηθούμε και να μνημονεύσουμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και κατάφεραν να διασώσουν και να παραδώσουν ανόθευτη την αληθινή πίστη.

Σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, οφείλουμε να θυμηθούμε όλους εκείνους που μας έδωσαν ξανά τη δυνατότητα να αφήνουμε το δάκρυ της χαράς και της ευχαριστίας, το δάκρυ του πόνου και της μετανοίας, επάνω στις άγιες εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων.

Αγαπητοί μου.

Οικουμενικό παραμένει το μήνυμα της Εκκλησίας ανά τους αιώνες.

Οικουμενική παραμένει η αποστολή της Εκκλησίας ανά τους αιώνες.

Μία αποστολή μαρτυρική που εκφράζεται και εφαρμόζεται αλλά και διαχέεται στην οικουμένη μέσω του ιστορικού και αιματοβαμμένου πρώτου Θρόνου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Σήμερα, ο ευαγγελιστής Ιωάννης μας περιγράφει μία συνάντηση κατά την οποίαν αποκαλύφθηκε ο γνήσιος, ειλικρινής και απονήρευτος Ισραηλίτης που ποθούσε να βρει την αλήθεια.    

«Ἔρχου καὶ ἴδε». Στο κάλεσμα του Φιλίππου προς τον Ναθαναήλ, μία πρόσκληση που παραμένει αιώνια και οικουμενική, ας απαντήσουμε: «Ῥαββί, σὺ εἶ ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, σὺ εἶ ὁ Βασιλεὺς τοῦ ᾿Ισραήλ».

Έτσι, θα πορευτούμε το δρόμο της αλήθειας, αφού… απελπιστικά κουρασμένοι από τους ανθρώπους… δυσκολευόμαστε να γνωρίσουμε και να αναγνωρίσουμε τον πραγματικό τόπο της σωτηρίας.

Γιʼαυτό… «αν κουραστείς απʼ τους ανθρώπους κι είνʼ όλα γύρω γκρεμισμένα,  μην πας ταξίδι σʼ άλλους τόπους έλα σε μένα». (Νίκος Γκάτσος).

Ἔρχου καὶ ἴδε…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ