Τρίτη 21 Μαΐου 2024 | 17:24

Κορωνείας Παντελεήμων “Ζωή χωρίς Χριστό, είναι ζωή χωρίς πυξίδα και νόημα”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον περικαλλή ναό του Αγίου Γεωργίου Ταύρου εορτάστηκε σήμερα η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εφόρου και προστάτου της προσφυγικής αυτής ενορίας.

Του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του Ναού, Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο Καμπίτση και τον Ιεροδιάκονο π. Νεκτάριο Γαλαριώτη.

Ο κ. Παντελεήμων κήρυξε τον θείο λόγο λέγοντας χαρακτηριστικά “Ο Άγιος Γεώργιος θυσίασε νιάτα, αξίωμα, ζωή χάριν του Χριστού. Γιατί ; Διότι πίστευε ότι η ζωή χωρίς Χριστό δεν έχει νόημα. Άραγε σήμερα μέσα σε μια εποχή τόσης προόδου επιστημονικής, αλλά και τόσων κρίσεων η πίστη στον Χριστό μπορεί να νοηματοδοτήσει τη ζωή μας ; Βεβαιώτατα ! Η εποχή μας κυριαρχείται από απουσία νοήματος, από πνευματική ένδεια,από κοινωνική κουφότητα, από πολιτιστική υποβάθμιση. Και ο άνθρωπος σήμερα έχει χάσει την σωστή γραμμή πλεύσεως.”
“Και πρώτα οι σχέσεις του με τον Θεό είναι διαταραγμένες. Βλέπει τον Θεό σαν ένα αυστηρό τιμωρό ή τον διαγράφει από την ζωή του. Ενώ ο Χριστός μας λέει ότι ο Θεός είναι ο στοργικός πατέρας, που περιμένει να μας αγκαλιάσει με την αγάπη Του.

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι “Η σχέση με τους ανθρώπους και αυτή εν πολλοίς διασαλεμένη, άρρωστη. Βλέπουμε τους άλλους σαν χρηστικά αντικείμενα για τους σκοπούς μας. Στον κόσμο, στην κοινωνία,στην οικογένεια παντού έχουμε ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Οι σχέσεις μας είναι ιδιοτελείς, ασταθείς, επιπόλαιες, επιδερμικές. Ο Χριστός μας λέει στον κάθε άλλο πρέπει να βλέπεις ένα ιερό και απαραβίαστο πρόσωπο. Με αξιοπρέπεια και ευγένεια. Όχι ένα αναλώσιμο υλικό, εξάρτημα μιας παραγωγικής μηχανής. Όχι ένα νούμερο μέσα σε ένα παγκόσμιο στρατόπεδο συγκεντρώσεως.”

“Αλλά και η σχέση μας με την φύση είναι διαταραγμένη. Δεν την βλέπουμε ως Κτίση, ως έργο του Θεού δηλ. που απαιτεί σεβασμό. Χάσαμε την ισορροπία στην σχέση μας με την φύση, που μας χαρίζει η χριστιανική θεώρηση της ζωής με την αυτάρκεια και την ολιγάρκεια. Γι ‘ αυτό την καταστρέφουμε με τον καταναλωτισμό, που οδηγεί στην υπερεκμετάλλευση και την καταστροφή της φύσεως. Και εκείνη μας εκδικείται.

Ο κ. Παντελεήμων έκλεισε λέγοντας “Ζωή χωρίς Χριστό, λοιπόν, είναι ζωη χωρίς πυξίδα και χωρίς νόημα. Αυτό μας βροντοφωνάζει η πραγματικότητα, αλλά και ο Αγ. Γεώργιος με την θυσία Του. Θα τον ακούσουμε όμως ;”

Πριν την απόλυση διαβάστηκε το κόλλυβο του Αγίου Γεωργίου και οι πιστοί προσκύνησαν το τεμάχιο λειψάνου του Αγίου που φυλάσσεται στο Ναό.

Στο Ναό αυτόν φυλάσσονται ακόμα πολλά κειμήλια, προερχόμενα όλα από τις αλύτρωτες πατρίδες και διατηρούνται υπό την επιμέλεια και φροντίδα του π. Χριστοφόρου.

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ