Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 15:15

Χριστουγεννιάτικη λιτανεία στα γραφικά σοκάκια του Ψυρρή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εκατοντάδες Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν και φέτος στην ιστορική εκκλησία της Γέννησης του Χριστού Χριστοκοπίδου στου Ψυρρή για να γιορτάσουν την επομένη των Χριστουγέννων κάτω από τις αψίδες της πανέμορφης και ιδιαίτερα ξεχωριστής βασιλικής.

Ο επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο οποίος προεξήρχε της ευχαριστιακής συνάξεως κάλεσε τους πιστούς «…να σεβόμαστε και να διατηρούμε την πίστη μας την ορθόδοξη τα ήθη και τα έθιμα μας και να σεβόμαστε την Ιστορία και τις γενεές που προηγήθηκαν» αλλά και «…να μεταδώσουμε ανόθευτη αναλλοίωτη στις γενιές μετά από εμάς».

Ο κ. Κλήμης αναφέρθηκε στην στενή σχέση του λαού μας με τα ήθη και τις παραδόσεις του και τόνισε πως η σχέση αυτή έχει στηρίξει το Έθνος. «Δεν έχει ανάγκη η Παναγία το κερί μας ή ο Χριστός τον Σταυρό μας, αλλά εμείς» όπως είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως οι άνθρωποι αντλούν δύναμη από την πίστη.

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑΣ

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο επίσκοπος Μεθώνης μίλησε για τον εφημέριο του Ι.Ναού Αγίου Δημητρίου Ψυρρή πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Κουντούρη ο οποίος συμπλήρωσε είκοσι χρόνια στον ιερό κλήρο.

Ο επίσκοπος χαρακτήρισε τον π. Δημήτριο «έναν καλό παπά» τον οποίο κάλεσε να συνεχίσει να διακονεί την Εκκλησία με το ίδιο ήθος και αυταπάρνηση.

Στον κληρικό απένειμε τιμητικά εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου έναν επιστήθιο Σταυρό αναφωνώντας «άξιος».

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με τη λιτάνευση της ιερή εικόνας της Γεννήσεως του Κυρίου στα γραφικά σοκάκια του Ψυρρή με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής μπάντα του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και πολλών πιστών .

 

 

Ο Ναός της Γέννησις του Χριστού (Χριστοκοπίδου) βρίσκεται στη συνοικία Ψυρρή και στην οδό Χριστοκοπίδου 2, κοντά στην εβραϊκή συνοικία. Στη θέση της υπήρχε εκκλησία των μεταβυζαντινών χρόνων, που ανήκε στην επιφανή οικογένεια Κοπίδη (Χριστός του Κοπίδη = Χριστοκοπίδης). Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πηγές, η εκκλησία είχε και υπόγεια κρύπτη (είδος κατακόμβης) με τοιχογραφίες, ενώ στα έτη γύρω στο 1570 η εκκλησία ήταν κέντρο κοινωνικής μέριμνας της αγίας Φιλοθέης προς τους κατοίκους της συνοικίας. Μετά την Απελευθέρωση, αφού αποκαταστάθηκε από τον αρχιτέκτονα Χριστιανό Χάνσεν η στέγη του, που είχε καταρρεύσει εξαιτίας των πολεμικών επιχειρήσεων, στέγασε προσωρινά τον Άρειο Πάγο, μάλιστα μνημονεύεται ότι στα εγκαίνια της εκεί λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου λειτούργησαν επτά αρχιερείς και παρέστη η βασίλισσα Αμαλία, ιστάμενη σε θρόνο, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται αστέρας με 16 ακτίνες. Ο ξυλόγλυπτος θρόνος φυλάσσεται ως σήμερα στην εκκλησία (στο ιερό Βήμα).

Εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των ενοριτών, γύρω στα 1880 στη θέση της παλαιάς εκκλησίας οικοδομήθηκε ο σημερινός ναός, που είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, με τη διαφορά ότι αντί κιόνων έχει πεσσούς. Επίσης, στα δύο άκρα της δυτικής πλευράς κατασκευάστηκαν δύο πυργοειδή κωδωνοστάσια. Από την παλαιά εκκλησία διασώζεται η Αγία Τράπεζα, που είναι μαρμάρινη παλαιοχριστιανικής προέλευσης και στηρίζεται επάνω σε κιονίσκο, όπως επίσης διασώζεται και τμήμα του βορείου τοίχου. Επίσης σώζονται και μερικές παλαιές φορητές εικόνες (π.χ. Άγιος Σπυρίδων, Άγιος Παντελεήμων, Αποτομή Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου κ.α.). Οι υπάρχουσες τοιχογραφίες είναι του τέλους του 19ου αι. και των αρχών του 20ου. Από αυτές σημειώνουμε τον εξαίρετο Παντοκράτορα και την Πλατυτέρα της αψίδας του Ιερού Βήματος, όπου η Θεοτόκος εικονίζεται ένθρονη, με ένα γονατιστό άγγελο στα δεξιά και ένα στα αριστερά της. Τα εγκαίνια της νέας εκκλησίας έγιναν το 1912. Όπως στους Αγίους Αναργύρους, έτσι και στην εκκλησία αυτή εκκλησιαζόταν πολλές φορές ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο οποίος έμεινε κατά καιρούς στις γειτονικές οδούς Τάκη και Σαρρή. Του μεγάλου διηγηματογράφου μας Αφιέρωμα στον ναό της Γέννησης του Χριστού είναι η τοιχογραφία του βορείου κλίτους, που εικονίζει τους προφήτες Ηλία και Ελισαίο.

Η εκκλησία αυτή σήμερα είναι από τις πιο κομψές και τις πιο περιποιημένες εκκλησίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Ήδη η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με το έγγραφο της αριθ. 6939 π.ε./15-1-2003 προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προτείνει, «λόγω της ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας του Ι. Ν. Γεννήσεως του Χριστού», «την κήρυξή του ως κτίσματος χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 50 παραγρ. 4 του Ν. 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ