Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 22:53

ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Επαρχιακή Εκκλησία Κρήτης για τις νέες ταυτότητες και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης συνήλθε στο Ηράκλειο στην Τακτική κατ̉ Οκτώβριο Συνεδρία της, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Νόμου 4149/1961 «Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας», στις 17, 27 και 30 Οκτωβρίου υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερήσιας διατάξεως.

1. Η Εκκλησία της Κρήτης για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή αποφάσισε να αναπεμφθεί δέηση υπέρ της ειρήνης και της καταλλαγής, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, σε όλες τις Ιερές Μονές και τις Ενορίες της κανονικής Της δικαιοδοσίας.

2. Η Εκκλησία Κρήτης κατανοώντας την ευαισθησία και τους φόβους του ποιμνίου της, ως θεσμικός εκφραστής της συνείδησης του πληρώματός της, μελέτησε σε βάθος το όλο θέμα της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, με τη συνδρομή νομικών και ειδικών επιστημόνων, και καλεί τους πιστούς να έχουν εμπιστοσύνη στην Εκκλησία.

Η περιρρέουσα από ορισμένους θρησκευτικούς κύκλους εσχατολογική αναφορά περί «Αντιχρίστου» στις νέες ταυτότητες δεν βασίζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και με τις υπερβολικές και άκριτες αντιδράσεις υποβαθμίζει τα πραγματικά προβληματικά σημεία της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα δελτία ταυτοτήτων. Ο Άγιος Ειρηναίος, Επίσκοπος Λουγδούνων, ήδη από τον 2ο αιώνα, μας διδάσκει ότι είναι ασφαλέστερο να περιμένεις την έκβαση της προφητείας παρά να καταστοχάζεσαι και να καταμαντεύεις, δηλαδή να εικάζεις και να υποθετείς γι̉ αυτή.

Το μυστήριο της ανομίας, του Αντιχρίστου, ούτε έπαυσε, ούτε θα παύσει να διενεργείται στον κτιστό τούτο κόσμο. Ο Νικητής, στο τέλος, θα είναι το εσφαγμένο αρνί , όπως αναφέρει η Αποκάλυψη. Η προφητεία μέσα στο συγκλονιστικό Μυστήριο της Εκκλησίας υπακούει στον λόγο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, ο Οποίος όταν ρωτήθηκε από τους Μαθητές του, πότε θα τα κάνεις αυτά, απάντησε: «δεν είναι δικό σας θέμα να γνωρίζετε τους χρόνους ή τους καιρούς, τους οποίους ο Πατέρας έχει κάτω από τη δική του εξουσία» .

Για το νομοθετικό θέμα της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων πρέπει να επισημανθεί ότι καταδεικνύεται διαχρονικά μία θεσμική τάση της Πολιτείας να επεκτείνει και διευρύνει το πεδίο των στοιχείων που με ηλεκτρονικό τρόπο θα αποθηκεύονται και θα ανιχνεύονται στις νέες ταυτότητες και στα ηλεκτρονικά στοιχεία αποθήκευσής τους, μετατρέποντας το δελτίο ταυτότητας από μέσο ταυτοποίησης του προσώπου σε μέσο συλλογής ολοένα και περισσότερο προσωπικών και μάλιστα ευαίσθητων δεδομένων. Οι επιφυλάξεις μας αυτές επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι η πρώτη σχετική Υπουργική Απόφαση του έτους 2018 ακυρώθηκε, εν μέρει, από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ειδικότερα ως προς το μέρος της διάταξης που καθόριζε τη χρήση της ταυτότητας από τους πολίτες ως κάρτας υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης .

Στη συνέχεια δε, ενώ η Πολιτεία συμμορφούμενη προς τις αποφάσεις του ΣτΕ εξέδωσε δύο Υπουργικές Αποφάσεις, κατά παράδοξο τρόπο διατήρησε ρύθμιση με την παρ. 4 του άρθρου 1 της Υ.Α. 8200/0-109568 (ΦΕΚ Β` 824/17.02.2023), η οποία αναφέρει κατά λέξη τα εξής: «…ενώ θα δύναται να αποθηκευτούν τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εάν αποφασισθεί να συμπεριληφθούν στο εν λόγω μέσο…». Η νομοτεχνικά αυτή άστοχη διατύπωση εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς για την εμμονή του νομοθέτη να περιλαμβάνει έστω και ευχολογικά και με μελλοντική ρύθμιση τη δυνατότητα περαιτέρω προσθήκης διαφόρων στοιχείων και προσωπικών δεδομένων αορίστως στις νέες ταυτότητες.

Η Εκκλησία γνωρίζει τη θεσμική αρμοδιότητα της Πολιτείας για την έκδοση διοικητικής φύσεως εγγράφων, όπως είναι οι ταυτότητες, καθώς και τη δικαιοδοτική αρμοδιότητα των δικαστηρίων για τον έλεγχο των σχετικών νομοθετημάτων, επιφυλάσσεται όμως του δικαιώματός της, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, να ασκεί κριτική η και να αντιτίθεται όταν το κρίνει απαραίτητο, όπως κάθε Έλληνας πολίτης.

Για όλα τα παραπάνω η Εκκλησία Κρήτης προτίθεται να διοργανώσει ημερίδα με θέμα: «Χριστιανισμός και Τεχνολογία, παρόν και μέλλον-ελευθερία του προσώπου-καλή και κακή χρήση της τεχνολογίας-όρια, κόκκινες γραμμές», στην οποία θα καλέσει την Πολιτεία και αρμόδιους, για το θέμα αυτό, επιστήμονες για να συζητήσει σχετικά με την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου, τα δικαιώματα του ανθρώπου στο νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, τις προκλήσεις από την τεχνητή νοημοσύνη και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, κ.α..

Η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος και θα ενημερώνει το πλήρωμα της Εκκλησίας, όποτε χρειάζεται.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ