Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 | 23:40

Η εορτή του Τιμίου Σταυρού με το παλαιό ημερολόγιο στη Μητρόπολη Ιλίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Την Τεταρτη  26 Σεπτεμβρίου τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (με το παλαιό ημερολόγιο) στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου Αχαρνών.

Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγορας, ο οποίος κήρυξε παίρνοντας αφορμή από τροπάριο του εσπερινού της εορτης.

“Δοξάζουσα Χριστὸν τὸν διὰ σοῦ, τὰ διεστῶτα συνάψαντα, ἄκρᾳ ἀγαθότητι.”. Ο κ. Αθηναγόρας τόνισε ότι η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού αποτελεί σημαντικό θεμέλιο για τη σωτηρία του καθενός αλλά και του ανθρωπίνου γένους γενικότερα.

“Ο ποιητής του συγκεκριμένου τροπαρίου καλεί τους πιστούς να δοξάσουν το Χριστό, που εξαιτίας της αγαθότητας και της αγάπης του, πέθανε πάνω στο Σταυρό με αποτέλεσμα να ενωθούν τα άκρα εκείνα, όπως είναι οι άκρες του Σταυρού, που για αιώνες ήταν απομακρυσμένα μεταξύ τους. Το ανθρώπινο γένος και ο Θεός”.

“Ερχεται λοιπόν ο Χριστός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υμνωδός, και αυτά τα μελη τα απομακρυσμένα, το Θεό και τον άνθρωπο, την πνευματική φύση και την υλικη, τα συνάπτει πάλι, τα ενώνει πάλι στο πρόσωπο του. Αφου και ο ίδιος ο Χριστός είναι μια φύση με δύο υποστάσεις”.

“Στο πρόσωπο του λοιπόν συνάπτονται οι δυο φύσεις, του Θεού και του ανθρώπου, και μαζί με αυτό επάνω στο Σταυρό συνάπτεται και ολόκληρη η δημιουργία με το Θεό επομένως και ο καθένας από εμάς”

“Ο καθένας λοιπόν από εμάς μέσω του βαπτίσματος ουσιαστικά γίνεται μέτοχος αυτής της ενώσεως που υπάρχει στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και της ανθρώπινης φύσης. Εγκεντρίζεται δηλαδή στο σώμα του Χριστού και μπορεί να επικοινωνήσει πάλι με το Θεό και Πατέρα μας για την σωτηρία του”

“Και αυτός ο εγκεντρισμός δεν εκτείνεται μόνο θεωρητικά μέσα στον κόσμο και την εκκλησια αλλά και πρακτικά μέσα στο μυστήριο του γάμου. Γιατί στο γάμο ενώνονται τα διεστώτα ο άνδρας και η γυναίκα.”

Η εορτή λοιπόν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού έχει θεωρητικές και πρακτικές προεκτάσεις για τον καθένα μας και την εκκλησία γενικότερα.

“Μέσα στο χώρο της εκκλησίας μας ενώνει σε ένα σώμα, στο σώμα του Χριστού, αλλά μας ενώνει και τον ένα προς τον άλλο. Γι’αυτό γίνεται ο Χριστιανικός γάμος.”

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας τόνισε: “Ας δούμε κάτω από το πρίσμα του Σταυρού, που ενώνει, το γάμο και τη γαμήλια σχέση ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα ενώνοντας τα το πριν διεστώτα. Όπως ακριβώς ο Σταυρός του Κυρίου μας ένωσε τα το πριν διεστώτα, το Θεό δηλαδή και τον άνθρωπο.

Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο εφημέριος του ιερού ναού π. Ελισσαίος ο οποίος  ευχαρίστησε θερμά τον μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα για την παρουσία του, τη στήριξη του και την πατρική του αγάπη.

Ευχαριστίες απηύθυνε επίσης στο σύνολο των ιερέων της Μητροπόλεως Ιλίου που συμμετείχαν στον εσπερινό και ιδιαιτέρα στον πνευματικό του πατέρα αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Ασπρολούπο, στους ιεροψάλτες και σε όλους όσους κοπίασαν για την οργάνωση της εορτής.

Τέλος κάλεσε κ. Αθηναγόρα να επιδώσει τιμητική πλακέτα σε ζευγάρι της ενορίας τον κ. Μιχάλη και την κ. Άννα με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τους γάμους τους.

Ο Μητροπολίτης με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επέδωσε την σχετική πλακέτα και ευχήθηκε τόσο στο τιμώμενο ζευγάρι οσο και στο σύνολο των πιστών χρόνια πολλά.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΕΝΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ