Τους προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας, τους “μεγίστους φωστήρες της τρισηλίου θεότητος” Τρεις Ιεράρχες τίμησε χθες το απόγευμα σε ειδική τελετή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου για να παρακολουθήσουν την εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι πρυτανικές αρχές.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών από τον χορό ψαλτών της Θεολογικής Σχολής “Οι Τρεις Ιεράρχες”, με χοράρχη τον πρωτοπρεσβύτερο Σπυρίδωνα Αντωνίου, αναπληρωτή καθηγητή του Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.
Τον πανηγυρικό της ημέρας, με τίτλο “Τρεις Ιεράρχες και ύστερη νεωτερικότητα”, εκφώνησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος.
Ο κ. Κωτσιόπουλος μίλησε για τα επίκαιρα μηνύματα της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών όπως είναι ο σεβασμός στον συνάνθρωπο αλλά και στο περιβάλλον, η ορθή χρήση των υλικών αγαθών και η φιλανθρωπία. “Η διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών τονίζει μετ’ επιτάσεως τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ορθόδοξης πίστης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομιλητής. Ο κ. Κωτσιόπουλος, ακόμη, υπογράμμισε ότι “ο λόγος των Τριών Ιεραρχών αρνείται τη λογική της εσωστρέφειας δήθεν μιας κλειστής ομάδας εκλεκτών. Αποδεικνύεται παραδοσιακός και συνάμα σύγχρονος που ξεπερνά τη λογική των κλειστών συστημάτων”.
Κάνοντας λόγο για τη σημασία και την προσφορά του χριστιανισμού στη σύγχρονη εποχή, ο κ. Κωτσιόπουλος επισήμανε ότι “οι θρησκευτικές κοινότητες υπάρχουν ως αναπόσπαστο κομμάτι στον μοντέρνο κόσμο. Η κοινωνία των πιστών ανήκει στην κοινωνία των πολιτών”. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η συνεισφορά του χριστιανισμού στην κοινωνική συνοχή ομολογείται σε άρθρο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
Τέλος, υπογράμμισε, την αναγκαιότητα ύπαρξης αγαστής συνεργασίας αλλά και διακριτών ρόλων μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας ώστε να αποφεύγονται τα άκρα τόσο της θεοκρατίας όσο και της πολιτειοκρατίας.
Ξεκινώντας την εισήγησή του ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Περικλής Μήτκας, είπε χαρακτηριστικά ότι “πολλοί αναρωτιούνται αν έχει νόημα η γιορτή των Τριών Ιεραρχών στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Ο λόγος τους παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η κοινωνία μαστίζεται από ηθική και οικονομική κρίση και έλλειψη ιδανικών”.
Ο κ. Μήτκας μίλησε για τα παιδαγωγικά αξιώματα και χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν τον δάσκαλο, σύμφωνα με τη διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών, τα οποία είναι η απέραντη αγάπη και ο σεβασμός στον μαθητή καθώς και η χρήση παραδειγμάτων. “Ο δάσκαλος οφείλει να είναι νόμος έμψυχος και κανών αρετής. Να υλοποιεί τη διδασκαλία του με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ωφέλιμη για όλους τους μαθητές του και να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή. Να έχει ακέραιο χαρακτήρα, να είναι αμνησίκακος και διορατικός”, εξήγησε ο Πρύτανης του ΑΠΘ.
Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε η βράβευση καθηγητών και φοιτητών του ΑΠΘ οι οποίοι μέσα στο 2017 δέχθηκαν σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Τους επαίνους απένειμε ο κ. Μήτκας τονίζοντας ότι “το πανεπιστήμιο διαλέγει τη σημερινή μέρα για να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους του, έστω και με έναν μικρό έπαινο”.