Κυριακή 28 Απριλίου 2024 | 7:37

Αντιπροσωπεία καθηγητών από την Ουκρανία στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η φιλοξενία Αντιπροσωπείας από την Ουκρανία στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) από τις 24-29 Οκτωβρίου.

Στην Αντιπροσωπεία από την Ορθόδοξο Θεολογική Ακαδημία του Volyn της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, συμμετείχαν ο Πρύτανης Αιδεσιμολογιώτατος Δρ Volodymyr Vakin, ο Αιδεσιμολογιώτατος Δρ Vladyslav Fulmes, τ. Πρύτανης για την έρευνα, ο Αιδεσιμολογιώτατος Δρ Konstantinos Marchenko, Λέκτωρ του Τμήματος Ανθρωπιστικών και Πρακτικών Μαθημάτων και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου Zhydychyn και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Viktor Pushko, Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Λέκτορας του Τομέα Αγίας Γραφής και Θεολογίας. Την Αντιπροσωπεία συνόδευε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ.

Κατά τη διαμονή τους στην Κρήτη έτυχαν της Κρητικής φιλοξενίας τόσο από τον Επίσκοπο Κνωσού κ. Μεθόδιο, ο οποίος τους υποδέχθηκε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ευγενίου αλλά και του Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ. Προδρόμου και των συνεργατών του, ενώ η Ουκρανική Αντιπροσωπεία είχε και μία ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης κ. Μιχαήλ Στρουμπάκη, τους Καθηγητές και το Διοικητικό Προσωπικό. Ξεναγήθηκαν στους χώρους της Ακαδημίας και συζήτησαν σε κλίμα αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης θέματα συνεργασίας μεταξύ των τριών Ιδρυμάτων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Κατά τη διαμονή τους στην ΟΑΚ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Ζορμπά και τους συνεργάτες του Ιδρύματος για το έργο που επιτελείται επί 55 συναπτά έτη, ως Συνεδριακό και Ερευνητικό Κέντρο, αλλά και σε θέματα για την πραγματοποίηση προγραμμάτων μετακίνησης και επιμόρφωσης Ουκρανών φοιτητών στην Κρήτη. Επίσης, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, την Ιερά Μονή Γωνιάς, ενώ συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή της Αγίας Σκέπης, Εθνική εορτή του «ΟΧΙ», στην ενορία της Αγίας Μαρίνας Κολυμβαρίου και του Δήμου Πλατανιά.

Κατά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΟΑΚ ο Γενικός Διευθυντής, ευχαρίστησε εκ μέρους του Προέδρου της ΟΑΚ, Μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλοχίου για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεργασίας με την Ακαδημία. Το μνημόνιο έχει ως στόχο την ανάπτυξη της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής συνεργασίας και την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των εμπλεκομένων οργανισμών, με ανταλλαγή ερευνητών, φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, όπως επίσης και καθηγητών, μελετητών και άλλου ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, ανταλλαγή βιβλίων, περιοδικών και αντιγράφων αρχειακού υλικού, με διαθέσιμες υποτροφίες, επιχορηγήσεις και κοινές δράσεις σε σχέση με ευκαιρίες χρηματοδότησης, συν-διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, δια ζώσης ή υβριδικά, σεμιναρίων, επιτόπιων εργασιών, οικολογικών εργαστηρίων, δημοσιεύσεις, εκδόσεις και προώθηση κάθε άλλης ακαδημαϊκής συνεργασίας.

Το μνημόνιο έρχεται ως συνέχεια της ίδιας προσπάθειας με τη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου (6-10 Οκτωβρίου 2023), να θεσμοποιήσει μια σειρά συνεργασιών που έχει ξεκινήσει, εδώ και καιρό, και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου θεολογικού προγράμματος ποιμαντικής με κεντρικό θέμα «Η Ορθόδοξη Εκκλησία ενώπιον των σύγχρονων προκλήσεων», αλλά και άλλων συναφή εκκλησιαστικών θεμάτων. Η συμμετοχή ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στην ελληνική και την ουκρανική πλευρά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ