Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 | 15:52

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Επιμορφωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης της ΟΑΚ για τον Renato Mordo του πρώτου διευθυντή και σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της Ελλάδος διεξήχθη επιτυχώς σήμερα στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος επιμορφωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς που έφερε τον τίτλο «Renato Mordo. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων».

Τη συνάντηση προλόγισε και συντόνισε η κα Αικατερίνη Καρκαλά- Ζορμπά, ενώ στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, εστιάζοντας στην αξία της συλλογικότητας ειδικά στην περίπτωση σκοτεινών ιστορικών περιόδων, σημειώνοντας ότι, «Μια γέφυρα δεν μπορεί να κατασκευαστεί αν η μία πλευρά γκρεμίσει τους στύλους που τη στηρίζουν. Ο διάλογος δεν είναι αυτοσκοπός. Ο διάλογος πρέπει να φέρει στο φως αυτό που συμβαίνει. Ο διάλογος πρέπει να επιστήσει την προσοχή στην αδικία, πρέπει να εντοπίσει τόσο τα θύματα όσο και τους δράστες – και τους υποστηρικτές τους. Έχω την εντύπωση ότι αυτό το έπραξε ήδη ο Renato Mordo με τον βίο και την πολιτεία του».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο πρώτος κεντρικός ομιλητής, ο ελληνιστής – επιμελητής της Έκθεσης του Renato Mordo, κ. Τόρστεν Ίσραελ/ Torsten Israel, ο οποίος και εξέθεσε το πρωτότυπο ερευνητικό του πρόγραμμα που έφερε τον τίτλο «Συναντώντας την Ελλάδα: Ο Ρενάτο Μόρντο και οι Γερμανοί και Αυστριακοί εμιγκρέδες της περιόδου1933-1945», αποκαλύπτοντας πτυχές του βίου και του έργου του Ρενάτο Μόρντο και φωτίζοντας τις Ελληνογερμανικές πολιτιστικές ανταλλαγές, που στόχο έχουν να συντηρούν άσβεστη την μνήμη λειτουργώντας ως γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των λαών «Ο Ρενάτο Μόρντο και άλλοι φαίνεται πως γεφύρωσαν μαζί με τους Έλληνες φίλους τους το πρότερο χάσμα και συνέχισαν τον ελληνογερμανικό πολιτιστικό διάλογο, ο οποίος παραμένει ανεξάντλητος».

Την εκδήλωση επιλόγισε ο έτερος κεντρικός ομιλητής Δρ. Γεώργιος Καρκάνης, Διευθυντής του Γυμνασίου Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά, ο οποίος προσέγγισε τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μέσα από εκπαιδευτικές ερευνητικές δράσεις μαθητών του 1ου Λυκείου Χανίων και του Γυμνασίου Αλικιανού, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας κατά την περίοδο 1941-1944 και προβάλλοντας και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό με προφορικές μαρτυρίες αρκετών Κρητών. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ξενάγηση των παρευρισκομένων στην έκθεση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ