Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 13:42

ΣΥΝΕΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ

Αιτωλίας προς ιερείς: “Δεν θα σας ζητήσω κάτι που είναι εξωπραγματικό αλλά πράγματα που αποδεδειγμένα μπορούν να γίνουν”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την πρώτη γενική ιερατική σύναξη συνεκάλεσε την Δευτέρα ο νέος μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Δαμασκηνός στον ιερό ναό αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Αρχικά τελέστηκε η ακολουθία του αγιασμού και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος για πρώτη φορά στο ιερό σώμα των κληρικών της μητροπόλεως εξέφρασε τη χαρά και την συγκίνησή του για την πρώτη αυτή επικοινωνία. Διάρθρωσε την ομιλία του σε τρείς ενότητες θέτοντας τα θεμέλια πάνω στα οποία επιθυμεί να οικοδομήσει την επισκοπική του διακονία.

Στην πρώτη ενότητα αναφέρθηκε στη σχέση που επιθυμεί να δημιουργήσει με τους ιερείς που είναι οι πρώτοι και άμεσοι συνεργάτες του. Υπογράμμισε ότι ξεκινάει μία νέα σελίδα στην ιστορία της τοπικής εκκλησίας και όλοι καλούνται να εργαστούν με πνεύμα ενότητας.

Δήλωσε την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και την αγάπη του σε όλους ανεξαιρέτως και ζήτησε παράλληλα την εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια, την αλήθεια και την εντιμότητα από όλους, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κληρικοί και οι ιερατικές οικογένειες.

Στην δεύτερη ενότητα αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την θεία λατρεία δίνοντας οδηγίες για την τέλεση των ιερών ακολουθιών. Ζήτησε να τελείται η θεία λατρεία σύμφωνα με το τυπικό της εκκλησίας, με ιεροπρέπεια και ένθεο ζήλο και τόνισε ιδιαίτερα ότι το θείο κήρυγμα οφείλει να είναι χριστοκεντρικό και αγιολογικό για να οικοδομεί τους πιστούς.

Στην τρίτη ενότητα περιέλαβε διοικητικά, ποιμαντικά και φιλανθρωπικά θέματα. Μίλησε για την κατήχηση των νέων και των ενηλίκων, την δημιουργία πνευματικών κέντρων στις μεγάλες ενορίες, την ίδρυση σπιτιών γαλήνης Χριστού και φιλανθρωπικών δομών σε όλες τις ενορίες του Αγρινίου, του Μεσολογγίου και στις έδρες των αρχιερατικών περιφερειών. Επεσήμανε την ανάγκη η Εκκλησία να είναι σημαιοφόρος στην πρόοδο και την ανάπτυξη, λέγοντας ότι δεν θα σας ζητήσω κάτι που είναι εξωπραγματικό αλλά θα ζητήσω πράγματα που αποδεδειγμένα μπορούν να γίνουν.

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στο ίδρυμα ενίσχυσης και επιμόρφωσης του ιερού κλήρου που θα δημιουργηθεί, στην ανάγκη αναζωπύρωσης των ιερατικών κλήσεων, στην καθιέρωση του θεσμού του εθελοντού κληρικού και σε άλλα τρέχοντα διοικητικά θέματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ