Παρασκευή 3 Μαΐου 2024 | 22:57

Κορωνείας Παντελεήμων: Τράπεζες των πλουσίων πρέπει να είναι τα σπίτια των φτωχών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου (Κυρ. ΙΓ΄ Λουκά) στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Καλλιθέας, προεορτίως, προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τους εκλεκτούς εφημερίους του Ναού: Αρχιμ. Παύλο Μπαραμπούτη, Αρχιμ. Νικόλαο Κλάδη, προϊστάμενο, Πρωτοπρ. Ηλία Μαρκαντώνη ενώ ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Παπαθεοδώρου θα τελούσε την β’ Λειτουργία.

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή του πλουσίου άρχοντος, είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, μας δίνει την αφορμή να ξανασκεφθούμε το θέμα πλούτος- φτώχεια. Εκ προοιμίου πρέπει να πούμε ότι ο πλούτος ή η φτώχεια δεν αποτελούν προνόμια μπροστά στον Θεό. Υπάρχουν κακοί πλούσιοι και καλοί φτωχοί, όπως και το αντίθετο. Ο φτωχός, που νομίζει ότι αν πλουτίσει θα γίνει ευτυχής, κυνηγά μια χίμαιρα, που την απατηλότητά την την βιώνει ήδη ο πλούςιος.

Θα μπορούσαμε να υπογραμμίσουμε τέσσερις λέξεις σχετικά με τον πλούτο.
1. Ευθύνη. “Κατέχω” σημαίνει μπορώ να χρησιμοποιήσω ελεύθερα κάτι. Όμως αυτή η ελευθερία έχει όρια. Γι’ αυτό τίποτα από ό,τι έχω δεν δικαιούμαι να το καταχραστώ. Να κάνω αλόγιστη ή άσκοπη ή εγωϊστική χρήση. Έχω δηλ. ευθύνη απέναντι στον Θεό και στους ανθρώπους για ό,τι έχω. Έχεις περισσότερα, για να γίνεις “και ετέροις οικονόμος καλός” (Χρυσόστομος).

2. Ελευθερία. Το χρήμα είναι ακριβώς χρήμα. Δηλ. χρήσιμο για την επιδίωξη ορισμένων σκοπών. Όταν γίνει αυτοσκοπός, χάνει το νόημά του. Αντί τότε να δημιουργεί μια περιοχή ανέσεως, χαλκεύει δεσμά. Αυτά διέβλεψε ο Κύριος ότι είχαν υποδουλώσει τον άρχοντα της σημερινής περικοπής και του είπε να τα σπάσει. Αλλά εκείνος δεν μπόρεσε. Ηταν σφιχτά δεμένος με τα πλούτη του. Και έφυγε “περίλυπος”! Κινδυνεύει ο άνθρωπος δηλ. να υποδουλωθεί σε ό,τι έχει. Και αν δεν έχει, να κατακτηθεί από την μανία της αποκτήσεως.

3. Δικαιοσύνη. Σημαίνει δίκαια απόκτηση και δίκαια κατανομή των αγαθών. Είναι γνωστό ότι ο εύκολος πλούτος δύσκολα αποκτάται με δίκαια μέσα. Και η δίκαιη κατανομή δεν είναι θέμα δικαίου συστήματος τόσο, όσο δικαίων ανθρώπων. Γιατί ο άνθρωπος και με το δικαιότερο σύστημα μπορεί να αδικεί. “Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης” (Ήσαϊα 26, 9) τονίζει ο προφητικός λόγος.

4. Αγάπη. Η αγάπη μας ανοίγει προς τους άλλους. Μας οδηγεί στην προσφορά. Νικά την ιδιοτέλεια και το συμφέρον. Όταν υπάρχει η αγάπη, δεν διερωτάται ο άνθρωπος “τι ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω”; Γνωρίζει ότι η αγάπη είναι ο δρόμος προς τον ουρανό. Ακούει τον Μ. Βασίλειο να του λέει “σύγκλεισον ελεημοσύνην εν τοις ταμείοις σου”. Τράπεζές του είναι τα σπίτια των φτωχών και αδυνάτων. Για να θεραπευθεί η ανέχεια, η πείνα, η αμάθεια, η δυστυχία.

Μ’ αυτές τις τέσσερις λέξεις εξαγιάζονται και τα υλικά αγαθά και μας εξασφαλίζουν την δυνατή ευτυχία στην γη και “θησαυρόν εν ουρανοίς”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ