Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 | 7:34

Κορωνείας: “Κάθε εμπορευματοποίηση των λειψάνων θεωρείται ιεροσυλία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Μάρκος Παπαγεωργίου Για τα λείψανα και την άποψη ορισμένων ότι θεωρείται ειδωλολατρεία η λατρεία νεκρών σωμάτων και λειψάνων” μίλησε ο μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων από τα παγωμένο Χαλάνδρι.

Απο τον ιερό ναό αγίου Αντωνίου Χαλανδρίου – Βριλησσίων τόνισε πως “Η χάρις του Αγίου Πνεύματος κατοικεί στους αγίους ανθρώπους και αγιάζει ολοτελώς, όχι μόνο την ψυχή αλλά και το σώμα τους. Δεν εγκαταλείπει το σώμα των αγίων μετά το θάνατό τους”.

“Είναι εντελώς λανθασμένη η άποψη ότι η λατρεία νεκρών σωμάτων και λειψάνων, θεωρείται ειδωλολατρεία. Τιμώντας τα άγια λείψανα, λατρεύουμε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, που τα καθιστά χαριτόβρυτα, όχι αυτά καθεαυτά τα λείψανα. Η χάρις του Αγίου Πνεύματος δεν περιορίζεται ή φυλακίζεται, ούτε εγκλωβίζεται σε λείψανα, το πνεύμα όπου θέλει πνεί”.

Ο κ. Παντελεήμων μίλησε όμως και για ακραίες περιπτώσεις εκμετάλλεσευσης ιερών σεβασμάτων, λέγοντας πως “Κάθε εμπορευματοποίηση των λειψάνων θεωρείται ιεροσυλία. Η Εκκλησία τιμάει το ανθρώπινο σώμα τόσο ζωντανό, όσο και μετα θάνατον, για αυτό και η άποψη περί καύσης των νεκρών, λογίζεται ως βεβήλωση”.

Στο ναό αυτό μάλιστα φυλάσσεται ένας θησαυρός, το απότμημα του λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Με την αφορμή αυτή ξεκινούν από σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις στο ναό.

Λίγο προ της απολύσεως αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Γιαπιτζόγλου εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ευχαρίστησε τον κ. Παντελεήμονα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ