Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 4:36

Το “ματ” του Αρχιεπισκόπου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αν χθες το βράδυ ρωτούσε κάποιος τη γνώμη των 80 μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μέλλον του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας ζήτημα θα ήταν αν θα έβρισκε δέκα από αυτούς που θα περίμεναν πως ο υπουργός θα έχανε το χαρτοφυλάκιο του. Πρόσωπα ακόμη και δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο θεωρούσαν εξαιρετικά δύσκολη την «εκθρόνιση» του πανίσχυρου υπουργού ύστερα και από την θεαματική υπερίσχυση του στο συνέδριο του κόμματος. Όμως το «θαύμα» έγινε κι όπως όλα δείχνουν είναι πλέον απλά θέμα χρόνου ώστε να επανέλθουν οι σχέσεις Εκκλησίας – Κυβέρνησης στα προ της κρίσης επίπεδα.

Από την μέρα που ανακοινώθηκε η πρόθεση του πρωθυπουργού να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα κληρικοί όλων των βαθμίδων, από τον νεότερο διάκονο μέχρι και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο ανέμεναν το μήνυμα που θα έστελνε ο πρωθυπουργός. Η διατήρηση του Νίκου Φίλη θα ήταν ξεκάθαρο casus belli αφού ο Αρχιεπίσκοπος είχε διαμηνύσει σε κάθε τόνο, δημόσια και ιδιωτικά, ότι ο υπουργός δεν μπορούσε πλέον να είναι ο συνομιλητής της Εκκλησίας.

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά ακόμη και της Εκκλησίας Κρήτης που σπανίως λαμβάνει θέση σε τέτοιου είδους ζητήματα και ακόμη πιο σπάνια προχωρά σε κοινή γραμμή με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Την ίδια ώρα οι συγκυβερνώντες «Ανεξάρτητοι Έλληνες» ένιωθαν έντονη την πολιτική πίεση από τη βάση τους αφού θεωρείτο σχεδόν αδύνατο να μπορέσουν να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη γενικευμένη σύγκρουση με την Εκκλησία. Ακόμη κι αν δεν ζητούσε ποτέ ο Αρχιεπίσκοπος από τον Πάνο Καμμένο να «ρίξει» την Κυβέρνηση οι επιλογές του ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.

Όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, οι υψηλοί τόνοι του Αρχιεπισκόπου στην πρόσφατη συνέντευξη του στον Αλέξη Παπαχελά, ήταν απλώς η κορυφή του «παγόβουνου». Με κινήσεις που εύκολα θα ταίριαζαν σε παρτίδα σκάκι υψηλών απαιτήσεων κύκλωσε τον «στρατηγό» με τέτοιο τρόπο που αν ο «βασιλιάς» επέλεγε να τον περισώσει θα γινόταν ο ίδιος στόχος. Άλλωστε ουδεμία κυβέρνηση κατόρθωσε να βγει αλώβητη μετά από σύγκρουση με την Εκκλησία ακόμη κι όταν κέρδισε σημαντικές μάχες.

Το ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία κατόρθωσαν να κερδίσουν τον Νίκο Φίλη δεν σημαίνει βέβαια πως από αύριο η Εκκλησία θα «κυβερνά» το υπουργείο Παιδείας. Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα φανεί στην πορεία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ