Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 4:27

Σέρρες: Τιμούν τον πολιούχο τους άγιο Νικήτα παρουσία του Αρχιεπισκόπου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, η Εκκλησία των Σερρών εορτάζει με τις δέουσες τιμές τον τοπικό άγιό της και πολιούχο της πόλης νεομάρτυρα άγιο Νικήτα.

Το πρωί, στον πανηγυρίζοντα ναό των Σερρών τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Συμμετείχαν οι μητροπολίτες Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Ιερισσού κ. Θεόκλητος και ο οικείος μητροπολίτης κ. Θεολόγος καθώς και πλειάδα ιερέων της μητρόπολης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, στην ομιλία του, έκανε λόγο για τη συμβολή των νεομαρτύρων στην απελευθέρωση της Ελλάδας, το πρόβλημα ταυτότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι αλλά και τους κινδύνους της χωρίς Χριστό μόρφωσης. “Οι μάρτυρες του Χριστού αποτέλεσαν έμπνευση για τους αγωνιστές της πατρίδας την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Αν έζησε αυτός ο τόπος τότε και αν ελευθερώθηκε, είναι γιατί έδωσαν το αίμα τους οι νεομάρτυρες. Χωρίς την πίστη τους, η πατρίδα μας δεν θα ήταν ελεύθερη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη ζωή και το έργο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Κάνοντας σύντομη ιστορική αναδρομή, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε πώς δημιουργήθηκε το κίνημα του Διαφωτισμού στην Ευρώπη αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις του. “Ο Διαφωτισμός διακηρύττει ότι τα πάντα στηρίζονται στη λογική, τον ορθολογισμό. Το που οδήγησε αυτή η λογική είναι γνωστό σε όλους μας. Καρποί αυτής της πορείας ήταν οι πόλεμοι, οι καταστροφές, οι φούρνοι για να γίνονται οι άνθρωποι κρέμες σαπουνιού”, υποστήριξε ο κ. Ιερώνυμος.

“Δεν έχουμε ταυτότητα”

Στην έλλειψη συγκροτημένης ταυτότητας εστίασε το πρόβλημα των ανθρώπων σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, λέγοντας ότι “ο άγιος Νικήτας αυτό θα ήθελε να μας υπενθυμίσει, να βρούμε την ταυτότητά μας, τις ρίζες μας, τις παραδόσεις μας”.

Αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και τις “φωνές που θέλουν να φύγει το μάθημα και να μην ακούγεται ο λόγος του Θεού”, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι “ο Χριστός μας είπε πως χωρίς Αυτόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν έχουμε αποκόψει τον Χριστό από τη ζωή μας, είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στο σκοτάδι”.

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος, μεταφέροντας τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πριν από την μάχη “πέρασα την εκκλησιά της αγίας Παρασκευής, γονάτισα, της είπα βοήθησέ μας και θα ρθω να σ’ ανάψω τα καντήλια”, υπογράμμισε με πικρία ότι “αυτός ο Κολοκοτρώνης δεν έχει σήμερα θέση στα σχολεία μας. Και αν ρωτήσουμε τα παιδιά πώς συνδέεται η δική τους ταυτότητα με τον Κολοκοτρώνη, θα μας απαντήσουν το σχολείο τους φταίει, οι γονείς τους, η κοινωνία που τους έμαθαν άλλα πράγματα”.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για τους κινδύνους της μόρφωσης όταν αυτή δεν περιλαμβάνει τον Χριστό. “Τα γράμματα και οι γνώσεις, όταν οι άνθρωποι δεν έχουν πίστη στον Θεό, είναι επικίνδυνα”, είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως “υπάρχει και η άλλη σοφία, η άνωθεν, που μαλακώνει τον άνθρωπο. Αυτή τη σοφία χρειαζόμαστε”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον μητροπολίτη Σερρών για την πρόσκληση να επισκεφθεί τις Σέρρες και να συμμετάσχει στους εορτασμούς του πολιούχου τους. Ευχήθηκε δε στον κ. Θεολόγο για τα σημερινά του ονομαστήρια “ο Θεός να του δώσει δύναμη και υπομονή, ώστε να γίνει στενός συνεργάτης Του στο έργο που χάραξε ο άγιος Νικήτας”.

Προσφώνηση με τα λόγια του μακαριστού Χριστόδουλου

Αναφορά στους νεομάρτυρες έκανε και ο μητροπολίτης Σερρών στην ομιλία του, λέγοντας ότι “η πόλη των Σερρών στέκεται με ευγνωμοσύνη απέναντι στον Θεό γιατί προσέφερε ως θυσία τα δικά της βλαστήματα, τους τοπικούς νεομάρτυρες αγίους”.

Ο κ. Θεολόγος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην μητρόπολη, χαρακτηρίζοντάς την “μεγάλη ευλογία”. Ωστόσο, υπογράμμισε στον κ. Ιερώνυμο ότι “ο ταλαιπωρημένος και καθημαγμένος από την ανεργία και την ανασφάλεια λαός μας περιμένει από εσάς λόγο ευαγγελικό και παρήγορο”.

Από την προσφώνηση του μητροπολίτη Σερρών στον Αρχιεπίσκοπο δεν έλειψαν οι αναφορές στον μακαριστό προκάτοχό του κυρό Χριστόδουλο. Ο κ. Θεολόγος επανέλαβε τους λόγους του μακαριστού Αρχιεπισκόπου προς τους νέους “ελάτε όπως είστε γιατί μέσα στην εκκλησία θα βρείτε έμπνευση και δύναμη”, λόγοι που ανέπαυαν τους νέους, όπως εξήγησε ο μητροπολίτης. “Τα παιδιά μας αναμένουν την ευχή σας, την ευχή του πραγματικού πατέρα που δεν δεσμεύει την ελευθερία τους, που πονά με τον πόνο τους, που διδάσκει με τον λόγο του και οικοδομεί με την εύλαλη σιωπή του”, είπε ο κ. Θεολόγος, απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο.

Με τη σειρά του, ο μητροπολίτης Σερρών εύχηθηκε στον Αρχιεπίσκοπο “ο Θεός να σας χαρίζει τη σοφία του Σολομώντος, την πίστη του Αβραάμ, τα έτη του Μαθουσάλα, τη θεολογία του Γρηγορίου”.

Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών υπογράμμισε την ευθύνη όλων να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, ο καθένας με τον τρόπο του. Δήλωσε, μάλιστα, ότι “μπορεί κανείς να υπερηφανεύεται για την ιεραρχία μας, για τις δράσεις του καθενός αλλά και όλων μαζί καθώς όλοι οι ιεράρχες προσπαθούμε να συμβάλλουμε στον τόπο μας”. Απευθυνόμενος στον εορτάζοντα μητροπολίτη Σερρών, είπε ότι “είστε ένας ιεράρχης για τον οποίο καμαρώνω, ευγενέστατος και διακριτικός”.

Χθες το απόγευμα, στον ναό του αγίου Νικήτα τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην μητρόπολη Σερρών ολοκληρώνεται αύριο το πρωί, με την μετάβαση του κ. Ιερωνύμου στην Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα Αγία Λυδία στην Ασπροβάλτα και τη δοξολογία που θα τελεστεί εκεί προς τιμήν του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ