Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 16:34

Θεσσαλονίκη: Παρουσιάστηκε η έρευνα του μητροπολίτη Ιλίου για την ψυχική εξάντληση του κληρικού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή πραγματοποίησε την Τετάρτη την παρουσίαση της έκδοσής της ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας.

Η διατριβή με τίτλο “Θεέ μου, Θέε μου… Ψυχική εξάντληση και αποξένωση του κληρικού” παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Θεολογικού Λόγου και Τέχνης που πραγματοποιεί το Τμήμα κατά τον Μάιο.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και φοιτητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση του πρωτότυπου πονήματος του κ. Αθηναγόρα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της μητρόπολης π. Ιάκωβος Αθανασίου, ως εκπρόσωπος του κ. Άνθιμου. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου και του προέδρου του Τμ. Θεολογίας κ. Παναγιώτη Σκαλτσή. Τη βιβλιοπαρουσίαση συντόνιζε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος κ. Νίκος Μαγγιώρος, ο οποίος παρουσίασε στο κοινό τα βιογραφικά στοιχεία του μητροπολίτη Ιλίου.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ π. Βασίλειος Καλλιακμάνης. Ο π. Βασίλειος ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας τη σημασία της ανάγνωσης βιβλίων τόσο από τους λαϊκούς, όσο, κυρίως, από τους κληρικούς. Αναφερομενος συγκεκριμένα στο περιεχόμενο του βιβλίου, είπε ότι συνδυάζει την εμπειρική και επιστημονική γνώση.

“Δεν γράφτηκε για να κοσμεί τις βιβλιοθήκες αλλά για να βοηθήσει τους κληρικούς στο επίπονο έργο τους”, επεσήμανε ο π. Βασίλειος. Ακόμη, μετέφερε στο ακροατήριο ενδεικτικά αποσπάσματα από το βιβλίο, γεμάτα νόημα, όπως “τις καίριες θέσεις καταλαμβάνουν εκείνοι που ξέρουν να ελίσσονται, ενώ οι ικανότεροι μένουν στο περιθώριο” και “ο κληρικός δεν σώζει την Εκκλησία αλλά σώζεται δι’ αυτής”.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμ. Θεολογίας κ. Νίκος Μαγγιώρος, στη δική του ομιλία για το βιβλίο, εξήγησε ότι “ο συγγραφέας προσεγγίζει μια πραγματικότητα που γνωρίζει από μέσα”. “Δεν αφορά μόνο τους κληρικούς αλλά όλους όσοι ασχολούνται με τον άνθρωπο”, συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία που κατά παράδοση πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν κληρικό περιέγραψε ο επίκουρος καθηγητής του Τμ. Θεολογίας κ. Χρήστος Τσιρώνης. Κάνοντας λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κληρικοί, υποστήριξε ότι “το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος είναι η αποδοχή της ύπαρξής του”. Όσο για την ψυχική εξάντληση και αποξένωση, είναι προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια γενικότερα.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ιλίου ευχαρίστησε τους ομιλητές καθώς και τους παραβρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Εξήγησε, επίσης, στο κοινό τους λόγους που τον οδήγησαν να ασχοληθεί και να μελετήσει  επιστημονικά την ψυχική εξάντληση του κληρικού, λέγοντας πως εμπνευστής του υπήρξε ο τότε ποιμενάρχης του στη Θήβα, Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος, νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, που κάποτε σε μια προσωπική τους συζήτηση είχε ρητορικά αναρωτηθεί:  «ποιος θα διαποιμάνει και θα βοηθήσει τον εξαντλημένο ψυχικά κληρικό».

Ο κ. Ιερώνυμος και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την αποτυχία εκλογής του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο την πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 1998, αποτέλεσαν το έναυσμα για το βιβλίο που θα ακολουθούσε, δήλωσε ο μητροπολίτης Ιλίου. Ο κ. Αθηναγόρας, κλείνοντας την ομιλία του, ανέλυσε τα αίτια της ψυχικής εξάντλησης του κληρικού, προτείνοντας λύσεις για την ψυχοφθόρα αυτή κατάσταση μέσα από τη διδασκαλία της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης.

Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν οι μητροπολίτες Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης και Κίτρους κ. Γεώργιος και οι επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων και Θερμών κ. Δημήτριος.

Η διδακτορική διατριβή του μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα με θέμα “Ψυχική εξάντληση και ‘αποξένωση” του κληρικού” είχε κατατεθεί στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου προς κρίση το 2009 και το 2010 ενεκρίθη με άριστα.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΖΑΧΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ