Κυ, 23/06/24 | 18:14

ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Κυκλοφόρησαν τα πρακτικά του συνεδρίου “Φράγκοι και Βενετοί στη Μεσσηνία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μόλις κυκλοφόρησαν τα πρακτικά ενός πολύ ενδιαφέροντος διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που διεξήχθη στην Καλαμάτα από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου 2019 και διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας με τη συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Το συνέδριο αυτό, με γενικό τίτλο: «Φράγκοι και Βενετοί στη Μεσσηνία. Διερευνώντας το δυτικό παρελθόν της Πελοποννήσου», συγκέντρωσε εκείνη την περίοδο το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου τόσο για τη θεματολογία του όσο και για τις σπουδαίες προσωπικότητες που έλαβαν μέρος σε αυτό και τέθηκε υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου. Τα δε πρακτικά εκδόθηκαν με την ευγενική χορηγία του Μανιατάκειου Ιδρύματος.

Στο έργο αυτό, την επιστημονική επιμέλεια είχε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Δέσποινα Μιχάλαγα και την επιμέλεια έκδοσης ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς.

Μέσα από τις 550 περίπου σελίδες του, φωτίζονται σημαντικές πτυχές της μεσσηνιακής ιστορίας κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας και της βενετοκρατίας (1206-1500 και 1686-1715), δύο περιόδους για τις οποίες η επιστήμη έχει ακόμη πολλά να γράψει.

Το έργο προλογίζει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας και Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών κ. Χρυσόστομος Σαββάτος, ο οποίος εκφράζει την ευαρέσκειά του για το αποτέλεσμα και τις ευχαριστίες του για όσους συνέβαλαν στο συνέδριο και στην έκδοση των πρακτικών. Στις επόμενες σελίδες πριν τις εισηγήσεις του συνεδρίου, βρίσκονται οι χαιρετισμοί του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου και του Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Αθαν. Δημόπουλου. Στον πρώτο ο κ. Πρόεδρος αναφέρεται κυρίως στη σύνδεση του ελληνικού/βυζαντινού πολιτισμού με τον δυτικό μέσω της Πελοποννήσου και του Μυστρά και στον δεύτερο ο κ. Πρύτανης συγχαίρει τους συντελεστές του συνεδρίου.

Ακολουθεί η εισαγωγική ομιλία της Ακαδημαϊκού και Ομότιμης Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κ. Χρύσας Μαλτέζου με θέμα: «Λατινοκρατούμενη Πελοπόννησος: Nova Francia και Νέα Ελλάδα», στην οποία αφού επισημαίνονται οι περίοδοι κατά τις οποίες η λατινοκρατία στην Πελοπόννησο απέκτησε επιστημονικό και λογοτεχνικό ενδιαφέρον σε Γαλλία και Ελλάδα, αναφέρεται (ως η πλέον ειδική) στα αρχεία και τις πηγές που έκαναν προσιτή την έρευνα αυτής της περιόδου.    

Στη συνέχεια παρατίθενται οι εισηγήσεις του συνεδρίου, χωρίς να ακολουθείται απαραίτητα η σειρά κατά την οποία έγιναν οι ανακοινώσεις στο συνέδριο. Η πρώτη εισήγηση είναι της κ. Μαρίας Ντούρου-Ηλιοπούλου, ομότιμης Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, με θέμα τη δημιουργία (ή καλύτερα την εμφύτευση) από τους νέους κυριάρχους της Πελοποννήσου καινούργιων θεσμών (εκκλησιαστικών, διοικητικών, φεουδαρχικών) στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας και ακολουθεί αυτή της κ. Isabelle Ortega, Λέκτορος Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νιμ, με θέμα δυτικούς αξιωματούχους στο Πριγκιπάτο του Μορέως (στη γαλλική γλώσσα) και του κ. Κων/νου Λιάκουρα, Ομότ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών με αντικείμενο δύο σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, τον Νικόλαο και τον Ιωσήφ Μεθώνης.

Ακολουθούν οι εισηγήσεις της κ. Ευαγγελίας Αμοιρίδου, Καθηγήτριας Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα τα Χριστούγεννα του 1437 στη Μεθώνη με αφορμή την εκεί παραμονή της πολυπληθούς βυζαντινής αντιπροσωπείας η οποία κατευθυνόταν προς την Ιταλία για τη Σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας (1438-1439), της κ. Αναστασίας Παπαδία-Λάλα, Ομότιμης Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, με μια συγκριτική μελέτη της πρώιμης βενετοκρατίας (13ος-15ος αι.) στη Μεθώνη, την Κορώνη και την Κρήτη, του κ. Andrea Nanetti, Αν. Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης με θέμα τους Βενετούς της Μεσσηνίας, της κ. Κατ. Κωνσταντινίδου, Αν. Καθηγήτριας στο ΕΚΠΑ, η οποία πραγματεύεται τα καταστατικά της Μεθώνης και της Κορώνης, του κ. Κ. Λαμπρινού, Διευθυντή Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος περιγράφει τον θεσμό των vetrani-γερόντων στην Κορώνη και τα γύρω χωριά, της κ. Αγγ. Τζαβάρα, δρ. Ιστορίας, με θέμα τις βενετικές ιδιοκτησίες στη Μεσσηνία, του κ. Χαρ. Γάσπαρη, Διευθυντή Ερευνών στο ΕΙΕ, ο οποίος αναφέρεται σε διαθήκες από τη Μεθώνη και την Κορώνη του 14ου αι., του κ. Παν. Φουτάκη, δρ. Φιλοσοφίας, με αντικείμενο το σχέδιο των ιωαννιτών ιπποτών της Ρόδου και της Μάλτας για εγκατάσταση στο κάστρο της Μεθώνης, του κ. Ιω. Μπίρη, ιατρού, σχετικά με το κάστρο στο Γρίζι, του κ. Π. Ιωάννου, Αν. Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με θέμα τους καλλιτέχνες που είχαν μεταναστεύσει στην Ιταλία από τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, του κ. Γ. Τόλια, Διευθυντού Ερευνών στο ΕΙΕ, σχετικά με τον Ιωάννη Δομένικο Ζώρζη από τη Μεθώνη, του κ. Κ. Τσικνάκη, Ερευνητή στο ΕΙΕ, για τους πρόσφυγες από την Κορώνη στην Κρήτη τον 16ο αι., της κ. Κ. Γερολύμου, Αρχαιολόγου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη βενετοκρατούμενη Μεσσηνία, της κ. Σ. Γερμανίδου, αρχαιολόγου, για τους βενετικούς ανεμόμυλους του κάστρου της Μεθώνης, του κ. Αλ. Μάλλιαρη, Ιστορικού, σχετικά με τη βενετική κατάκτηση της Μεσσηνίας, της κ. Αγγ. Πανοπούλου, Κύριας Ερευνήτριας της ΕΙΕ, αναφορικά με τις κτηριακές υποδομές στη βενετοκρατία, της κ. Ουρ. Καραγιάννη, Προϊσταμένης Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ, με αντικείμενο το χαρτογραφικό υλικό της περιόδου, της κ. Ιω. Στεριώτου, επιτ. Εφόρου Αρχαιοτήτων, με θέμα τα επιτελικά σχέδια των φρουρίων της Μεσσηνίας, του κ. Σπ. Τακτικού, Ιστορικού, με θέμα την τοπική βενετική διοίκηση στην Καλαμάτα, της κ. Δέσπ. Βλάσση, Φιλολόγου, με θέμα «Από τη Χίο στη Μεθώνη. Μια προσωρινή πατρίδα», της κ. Ευαγγ. Φράγκου, Αρχαιολόγου, σχετικά με ενδείξεις πιθανής λατρείας κατά την Πρωτοελλαδική ΙΙ περίοδο στο καθολικό της νέας μονής Βουλκάνου, της κ. Δέσπ. Μιχάλαγα, Αν. Καθηγήτριας Θεολογικής Σχολής Αθηνών, με θέμα τους χώρους λατρείας στη βενετοκρατούμενη Μεσσηνία και του κ. Γ. Νικολάου, Αν. Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με θέμα τους εκχριστιανισμούς μουσουλμανικών πληθυσμών στη Μεσσηνία κατά την περίοδο της β’ βενετοκρατίας.    

Από τα πρακτικά απουσιάζουν οι εισηγήσεις της κ. Γ. Βαρζελιώτη με θέμα: «Εικόνες της φραγκοκρατούμενης Καλαμάτας στην Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ του Άγγελου Τερζάκη» και της κ. Μαρίνας Κουμανούδη με θέμα: «”Για να μην κατασπαράξουν τα κορμιά τους οι σκύλοι και οι λύκοι”. Ο Άγιος Νικόλαος των Ξένων στη Μεθώνη», ενώ έχει προστεθεί ένα κείμενο της κ. Ευαγγ. Φράγκου για το οποίο έγινε λόγος πριν.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και ειδικότερα στον οικείο μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο για τη διοργάνωση αυτού του τόσο ενδιαφέροντος συνεδρίου, στους συνέδρους που παρουσίασαν τις εργασίες τους με επιστημονική προσέγγιση και ζήλο, το Μανιατάκειο Ίδρυμα που ανέλαβε τη χορηγία της έκδοσης και στους επιμελητές της, κ. Δ. Μιχάλαγα (επιστημονική) και Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά (εκδοτική).

* Ο κ. Μάριος Αθανασόπουλος είναι μέλος ΕΔΙΠ και διδάσκει Βυζαντινή και Νεώτερη Ελληνική Ιστορία στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ