Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 12:10

Η πολύσημη σημασία της παρουσίας του Κωνσταντίας Βασίλειου στο συλλείτουργο στην Πόλη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με τους Πατριάρχες Βαρθολομαίο και Θεόδωρο συλλειτούργησε στο Φανάρι και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, στη θρονική γιορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η παρουσία του κ. Βασίλειου ξεφεύγει από το τυπικό της εκπροσώπησης μιας Εκκλησίας στη θρονική γιορτή μιας άλλης και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, κυρίως διότι έγινε σε μια λειτουργία που μνημονεύθηκε και το όνομα του Επιφανίου Κιέβου.

Το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ανατροφοδότησε την ένταση στις σχέσεις της Κωνσταντινούπολης με την Μόσχα και πυροδότησε μια σειρά αντιμέτρων από τη ρωσική Εκκλησία, ενώ επηρεάζει εμφανώς και τις εσωτερικές ισορροπίες σε μερικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Στην Κύπρο η τοπική Εκκλησία προσπαθεί με μεγάλη δυσκολία να ισορροπήσει. Η Ιερά Σύνοδός της, πριν από λίγους μήνες, έβγαλε μια απόφαση σχετικά με το ουκρανικό που μοιάζει με χρησμό της Πυθίας, ενώ και η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου να κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές με τους ορθόδοξους προκαθημένους δεν τελεσφόρησε.

Στο εσωτερικό της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου υπάρχει μια συμπαγής ομάδα μητροπολιτών, της οποίας τα μέλη έχουν διατυπώσει την κάθετη αντίθεσή τους στην απόδοση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Τρανό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στη Λεμεσό, όπου ταξίδεψε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, λίγες ημέρες αφότου αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ουκρανία και μνημόνευσε τον Κιέβου Επιφάνιο.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μνημόμευσε κανονικά στα δίπτυχα και τον Κιέβου Επιφάνιο για να εισπράξει, λίγες ημέρες μετά, ένα πανηγυρικό δημόσιο «άδειασμα» από τον οικοδεσπότη Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο που σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υποστήριξε ότι η Εκκλησία της Κύπρου και ο ίδιος προσωπικά ζήτησαν εγγυήσεις για το πώς και αν θα μνημόνευε ο Πατριάρχης Αλενδρείας τους Ορθόδοξους Προκαθημένους, ενώ ο κ. Αθανάσιος επανέλαβε ότι ο ίδιος εμμένει σε αυτά που δήλωσε γραπτώς και δημοσιεύτηκαν ότι: «αποδέχεται και αναγνωρίζει ως κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας τον κ. Ονούφριο και την περί αυτόν αγία και Ιερά Σύνοδο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ