Την άποψη ότι αυτό που γίνεται τώρα στην Αφρική με την εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας εξυπηρετεί τις πολιτικές και θρησκευτικές σκοπιμότητες της Ρωσίας, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος μιλώντας στη εσπερίδα στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε ο ΑΕΝΑΟΣ για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και τον πόλεμο, μέσω της δράσης “Ορθοδοξία InForum”.
Η Ρωσία θα επιδιώκει πάντα να έχει λόγο και παρουσία εκεί, δήλωσε χαρακτηριστικά.
“Αυτή τη στιγμή, η εδραίωση μιας Εξαρχίας εκεί με τόσο παιδαριώδεις προϋποθέσεις, εξυπηρετεί μια σκοπιμότητα πολιτική της Ρωσίας. Αυτό που άνοιξε με την άνοδο του Κύριλλου στην Πατριαρχία της Μόσχας, θα αργήσει να κλείσει. Ο Κύριλλος έχει αναπτύξει μια ιδεολογία ότι όπου υπάρχει μαρτυρία ρωσική, ανήκει στη ρωσική εκκλησία και στο ρωσικό κράτος. Και όπου υπάρχει μια ρωσική κοινότητα, ανήκει στο ρωσικό κράτος.
Εκκλησιαστικός επεκτατισμός, εξαρχίες, ζώνες επιρροές σε ορθόδοξες εκκλησίες, δοκιμάζοντας αν οι εκκλησίες αυτές είναι πιστές στην Εκκλησία της Ρωσίας παρά το ότι πολιτικά δεν συνδέονται, όπως για παράδειγμα με τα Σκόπια. Εύχομαι να μην δικαιωθώ να καταλήξει στην αγκαλιά του Μόσχας Κύριλλο ο προκαθήμενος της Εκκλησίας των Σκοπίων”.
Όπως τονίζει ο κ. Χρυσόστομος, “στόχος πάντα των Ρώσων ήταν να αντικαταστήσουν και να εξαλείψουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το έκαναν πάντα, και κινούνταν σε ένα επίπεδο περισσότερο εκκλησιαστικό και λιγότερο πολιτικό, είτε μέσω της ανάπτυξης της θεωρίας της Τρίτης Ρώμης είτε μέσω μιας πανσλαβικής αντίληψης, κυρίως στον χώρο της βαλκανικής και της Μεσογείου, με στόχο και πρωταρχικώς το Άγιο Όρος.
Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η θέση του Πατριαρχείου Μόσχας να αντικαταστήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αρχίζει να παίρνει και πολιτικό ρόλο. Από το 2009 και μετά έχει γίνει σκοπός του Πατριάρχη Μόσχας αυτό. Ό,τι γίνεται για την Ουκρανία, το κάνει για να αποδείξει ότι το Φανάρι βρίσκεται σε μια λανθασμένη πορεία. Ξεχνά όμως πως το Πατριαρχείο Μόσχας υπάρχει επειδή υπάρχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο τους έδωσε την Αυτοκεφαλία και το πατριαρχικό αξίωμα”.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, η λύση του ουκρανικού θα ακολουθήσει τη λύση την οποία θα δώσει τελικά η πολιτική. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας των Σκοπίων. “Δυστυχώς αυτό ξεκίνησε ανάποδα, προσπάθησαν πρώτα να κάνουν Εκκλησία και μετά κράτος. Θα δούμε πώς θα γίνει”.
Σε ό,τι αφορά στη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί το θέμα του ουκρανικού, όπως και του σκοπιανού.
“Και όταν έκρινε ότι ο χρόνος ήταν ώριμος και έπρεπε να επιβεβαιωθεί το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήταν από τις πρώτες που απεφάνθη και αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας με την μνημόνευση του Επιφανίου”, σημείωσε.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του για τον Μητροπολίτη Ονούφριο, τονίζοντας πως “αν ο Ονούφριος είχε πάει στην ενωτική σύνοδο, θα ήταν ήδη επικεφαλής της Εκκλησίας στην Ουκρανία. Αντιθέτως, επέλεξε να παίξει τα παιχνίδια του Μητροπολίτη Μόσχας, και έχασε και αυτό που θα μπορούσε να έχει”.
Υπογράμμισε δε ότι η Ρωσική Εκκλησία επενδύει στην προβολή των απόψεων και θέσεων της μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πληρώνοντας κάποια σάιτ, προκειμένου να προπαγανδίσουν τις αντιλήψεις τους. Έγινε μεγάλο πείραμα από την Ρωσία στην πρώτη φάση της πανδημίας, εναντίον των εμβολίων, αλλά όταν έγινε η συνάντηση Κύριλλου-Πούτιν ξαφνικά η στάση του Κύριλλου άλλαξε απέναντι στον εμβολιασμό και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί ο ιός αυτός. Το ίδιο συνέβη τότε, άλλαξαν στάση και τα σάιτ”.
Πρόσθεσε δε ότι αυτή η προπαγάνδα έρχεται και μέσω μοναστικών κοινοτήτων, που με θρησκόληπτη ευσέβεια δημιουργούν οπαδούς, που χρηματοδοτούνται από το μοναστήρι αυτό, με κινήσεις που εξυπηρετούν απόλυτα τη ρωσική προπαγάνδα.
Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: Αν οι Ρώσοι είχαν έρθει στη Σύνοδο της Κρήτης, η κατάσταση με το Ουκρανικό θα ήταν διαφορετική
Μιλώντας στον δεύτερο γύρο των συζητήσεων της εσπερίδας για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και τον πόλεμο, ο κ. Γαβριήλ τόνισε πως για την Εκκλησία της Ελλάδος το ουκρανικό είναι μείζον θέμα, για αυτό και ένα χρόνο μετά το 2018, αποφάσισε η Εκκλησία της Ελλάδος σχεδόν ομόφωνα την αναγνώριση του Αυτοκεφάλου.
“Ήμασταν οι πρώτοι μετά τη Μητέρα Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Διαχρονικά η Εκκλησία της Ελλάδος στοιχιζόταν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι θεωρεί ότι η Κωνσταντινούπολη ορθοτομεί τον λόγο της αλήθειας”, σημείωσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας.
Όπως υπογράμμισε, οι αλλαγές που θα βλέπουμε να γίνονται στη ρωσική εκκλησιαστική σκηνή, θα είναι πάντα απόρροια των πολιτικών εξελίξεων. Ο πόλεμος ήδη φτάνει τον έναν χρόνο, κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί, ιδιαίτερα αν εμπλακεί και η Κίνα. Στην πορεία θα συναντηθεί με τα ενδιαφέροντα της Ρωσίας, και με προσπάθειες να αγοράσουν εδάφη, καθώς το θέμα των τροφίμων θα απασχολήσει τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.
Ο τωρινός Πατριάρχης Μόσχας άλλαξε την πολιτική σε σχέση με τον προκάτοχο του Αλέξιο, ενώ ο τωρινός Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος έχει διαφορετική προσωπικότητα από τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. “Θα δούμε στην πορεία τι θα σηματοδοτήσει”, σημείωσε ο κ. Γαβριήλ.
Πρόσθεσε δε ότι “η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναμένει πάντοτε τις πρωτοβουλίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις οποίες θα είμαστε έτοιμοι να διακονήσουμε. Θεωρώ ότι η πόρτα του διαλόγου δεν πρέπει να κλείσει ποτέ. Πάντα το Πατριαρχείο πρέπει να έχει ανοιχτό το διάλογο με τη Ρωσία, καθώς τα εκκλησιαστικά ζητήματα μπορούν να προηγηθούν των λύσεων που θα έρθουν στην πολιτική”.
Εκτιμά δε ότι θα βλέπουμε συνεχή κλιμάκωση των εντάσεων από τη Ρωσία. Υπενθύμισε δε ότι στη διάρκεια της 11ης Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη τον Σεπτέμβριο, είχαν όλοι (Προτεστάντες, Καθολικοί κ.α.) μια στάση απόλυτα επικριτική στη Ρωσία κυρίως στο θέμα της δικαίωσης του πολέμου.
“Η αντιπροσωπεία της Μόσχας στην Καρλσρούη είχε έναν χαρακτήρα μαρτυρικό, ξεκάθαρη εικόνα ότι “καταλάβετε, δεν έχουμε ελευθερία λόγου”. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αδερφοί μας χριστιανοί”, τόνισε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας.
Στην Κρήτη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, οι Ρώσοι δεν ήλθαν, παρότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε υποχωρήσεις, υπερέβαλλε εαυτόν σε σημείο που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα είχε κάνει τόσες πολλές παραχωρήσεις. Αν είχαν έλθει οι Ρώσοι στη σύνοδο στην Κρήτη, η κατάσταση με το ουκρανικό σήμερα θα ήταν διαφορετική, δήλωσε.
Σημείωσε δε ότι θα πρέπει όλες οι Εκκλησίες να τονίσουμε την απόλυτη ταύτιση μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Βασικό είναι να παραμείνει η πόρτα του διαλόγου ανοιχτή με τη Ρωσική Εκκλησία, τόνισε ο κ. Γαβριήλ.
Αναφερόμενος δε στον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της προπαγάνδας, δήλωσε πως η πανδημία, ανέδειξε το πρόβλημα της προπαγάνδας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο ευσεβισμός που προέρχεται από τη ρωσική νοοτροπία, προέρχεται από όλα τα κοινωνικά θέματα, δεν έχει σχέση καμία με την Εκκλησία. “Αυτό που προσπαθεί να δημιουργήσει η Ρωσική Εκκλησία με χρηματοδότηση ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, έχει να κάνει με μια ορθοδοξία λαϊκότερη μεν αλλά όχι τόσο ορθόδοξη”.
Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος: Οι Ρώσοι έρχονται και υπόσχονται λεφτά στους ιερείς
Τη δική του εμπειρία από όσα λαμβάνουν χώρα με τη ρωσική εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, έδωσε στη διάρκεια της εσπερίδας για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και τον πόλεμο, ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος.
Διευκρίνισε δε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μια Εκκλησία ούτε οργανωμένη ούτε σε ένα θεολογικό επίπεδο όπως είναι οι Εκκλησίες της Μεσογείου που έχουν δισχιλιετή ιστορία. Αυτό σημαίνει ότι πάντοτε ο λόγος του ευαγγελίου προσαρμόζεται με τους ανθρώπους στους οποίους απευθυνόμαστε.
“Η Ρωσία έχει την εμπειρία της Αφρικής. Είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων, και ανεπίσημα προμηθεύει με αντάρτικες ομάδες. Έχει διασυνδέσεις υπέργειες και υπόγειες. Αυτό που γίνεται με την Εκκλησία είναι καθαρά ένα παιχνίδι με τους Ρώσους. Προσφέρουν χρήματα ξεκάθαρα. οι Ρώσοι έρχονται και κάνουν τρία πράγματα. Προσφέρουν χρήματα, μιλάνε ανθελληνικά και ρατσιστικά, και προάγουν την ιδέα οι ιερείς να εργάζονται χωρίς επισκόπους. Πρόκειται για κάτι μοναδικό. Τους βάζουν και ορκίζονται όσοι πηγαίνουν στη λεγόμενη “Εξαρχία”, ότι θα δουλεύουν εν γνώση τους χωρίς Επίσκοπο και θα είναι συνεπείς στα καθήκοντα τους. Στόχος τους είναι να διασπάσουν τα πάντα. Έχουν δώσει υποσχέσεις αλλά έχουν πραγματοποιήσει ελάχιστα. Οι Ρώσοι, εκμεταλλεύονται επεξεργασμένες πληροφορίες. ξέρουν από που ξεκινούν, για αυτό πήγαν στην Κένυα. Εκεί υπάρχει ένα υποβόσκον σχίσμα, εδώ και χρόνια, καθώς οι Κενυάτες έχουν μια εθνική υπερηφάνεια, αυτοί και οι Νιγηριανοί, ότι είναι πιο έξυπνοι από τους άλλους Αφρικανούς”.
Ο Μητροπολίτης Καμερούν τόνισε ότι οι ιερείς στην Αφρική φαντάζονται ότι μπαίνοντας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα μπουν στην ελληνική εκκλησία, και οι Ρώσοι τους το παρουσιάζουν ότι οι Έλληνες τους παίρνουν τους μισθούς.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έφη Ευθυμίου / orthodoxtimes.gr