Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 0:10

Η Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης στην Αγία Πετρούπολη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος, της ανδρώας Ι. Μονής του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, στην Αγία Πετρούπολη, λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Το μοναστήρι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είνα το αρχαιότερο της περιοχής, (300 ετών).

Την παραμονή, τέλεσε Αγρυπνία (εσπερινό και όρθρο) στην Ι. Μονή Ανάστασης στη Μονή Νοβοντέβιτσι, όπου διαμένει.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο ηγούμενος της Λαύρας, Θεοφιλέστατος Κροστάνδης κ. Ναζάριος, καλωσόρισε θερμά τον κ. Ιωάννη στο μοναστήρι του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι και τον συνεχάρη για τη δύναμη και το κουράγιο που του δίνει ο Θεός, να κουβαλάει με αξιοπρέπεια τον δικό του σταυρό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της φυλάκισής του, για την πίστη, την αλήθεια και την Εκκλησία. Του ευχήθηκε η παραμονή του στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να του δώσει νέα δύναμη και τέλος στα βάσανά του.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την αγάπη του καθώς και όλους τους αδελφούς της Ρωσίας για τις προσευχές τους και ιδιαιτέρως τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο, που σαν άλλος Κυρηναίος, πήρε τον σταυρό από πάνω του. Ο καθένας μας, είπε, κουβαλάει τον δικό του σταυρό. Άλλος πολύ άλλος λιγότερο. Όμως, δείχνοντας τον Σταυρό στη μέση του ναού, δεν υπάρχει κανένας σταυρός, αφού έχουμε την Ανάσταση του Κυρίου.

Ο κ. Ναζάριος εδώρησε στον κ. Ιωάννη εγκόλπιο με την εικόνα της Μητέρας του Θεού “Γρήγορη Νέβα”. Μετά τις προσφωνήσεις ακολούθησε τράπεζα και στη συνέχεια ξενάγηση στα εργαστήρια της Μονής, όπου του προσέφεραν χειροκέντητη εικόνα της Παναγίας κι άλλα δώρα. Ακολούθησε επίσκεψη στον τάφο του Ντοστογιέφσκι, ο οποίος είναι θαμμένος στο κοιμητήριο της Μονής.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Θωμάς Αναστασιάδης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ