Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 9:24

Η εορτή του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αττικής στη Μητρόπολη Αθηνών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με κάθε επισημότητα ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός» εόρτασε την μνήμη του, εκ των προστατών του, Αγίου Ρωμανού του Μελωδού, του ποιητού των κοντακίων και του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλη.

Απόψε τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στην Μητρόπολη Αθηνών προεξαρχοντός του Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Στα αναλόγια έψαλαν κατά την τάξη οι χοροί του Συνδέσμου τους οποίους διευθύνουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Ηλίας Ρεδιάδης-Τούμπας, Μ.α Θεολογίας-Μουσικολόγος-Πρωτοψάλτης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Σπύρος Καμπίτσης, Πρωτοψάλτης.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και ο πρώην Υπουργός Παιδείας  Νίκος Φίλης.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλίας Τούμπας, μίλησε για το έργο που επιτελείται στο Σύνδεσμο Ιεροψαλτών, την παρακαταθήκη που παρέλαβαν από τους παλαιότερους, τα προβλήματα που αναφύονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας όλων για την ανάδειξη της βυζαντινής μουσικής και την σωστή διακονία στο αναλόγιο.

Απο την πλευρά του ο Επίσκοπος Σαλώνων τόνισε την μεγάλη σημασία της συμμετοχής των ιεροψαλτών σε κάθε ακολουθία, καθώς όπως είπε “ο ρόλος τους είναι υμνολογικός, δοξολογικός και ουσιαστικά είναι η γλώσσα του λαού μέσα στην Θεία Λατρεία”.

Επίσης τόνισε πως τα ιερά κείμενα έχουν μεγάλο Θεολογικό περιεχόμενο και επεσήμανε πως ο τρόπος εκφοράς και αποδοσης των μουσικών κειμένων, πρέπει να γίνεται με ταπείνωση ώστε να μεταδίδεται στους εκκλησιαζόμενους η μυσταγωγία και να μεταδίδεται η θεολογία των κειμένων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ