Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 20:52

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Ξεκίνησε η “αδελφική σύναξη” πίσω από κλειστές πόρτες

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΜΜΑΝ | Ανδρέας Λουδάρος Γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι χωρίς ορατή κεφαλή συγκεντρώθηκαν πριν από λίγη ώρα οι εκπρόσωποι των 5 Εκκλησιών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, προκειμένου να συζητήσουν για την ειρήνη στην ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Μόσχας και Σερβίας και ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας & Σλοβακίας, μαζί με τον μητροπολίτη εκπρόσωπο του Πατριάρχη Ρουμανίας και τον επίσης μητροπολίτη εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου της Πολωνίας, ξεκίνησαν την «αδελφική σύναξη» η οποία έχει προκαλέσει ενδιαφέρον στο σύνολο του ορθοδόξου κόσμου που παρακολουθεί με προβληματισμό τα όσα  συμβαίνουν στην ιορδανική πρωτεύουσα.

Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info σημειώνουν πως ο Πατριάρχης της Ρωσίας έχει έρθει στην Ιορδανία κομίζοντας πρόταση της Εκκλησίας του για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που η σύναξη πραγματοποιείται τελικά παρά το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα των Προκαθημένων αρνήθηκε να παραστεί.

Η σύναξη που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Αμμάν παρουσιάστηκε ως πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου στη Μόσχα. Ξεκίνησε ως σύναξη Προκαθημένων των ορθοδόξων Εκκλησιών κάτι το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στην πρόσκληση που απέστειλε προς τους Προκαθημένους ο Πατριάρχης Θεόφιλος, την οποία αποκάλυψε το orthodoxia.info, έγινε για πρώτη φορά λόγος για «αδελφική σύναξη». Παρά ταύτα όμως οι Εκκλησίες δεν έδειξαν να συμφωνούν.

Πρώτοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ρωσίας για να ακολουθήσει η θετική απάντηση λιγες ημέρες αργότερα του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας που ανακοίνωσε την απόφαση του αυτή, έχοντας δίπλα του τον ισχυρό άνδρα της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

Θετική ήταν και η Εκκλησία της Σερβίας, κορυφαίος μητροπολίτης της οποίας σε συνέντευξη του έκανε λόγο για ξεκάθαρη Σύναξη Προκαθημένων σημειώνοτας χαρακτηριστικά πως αν δεν θέλει να την συγκαλέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Σύναξη υπάρχουν κι άλλοι που μπορούν. Ο μητροπολίτης Μπάτσκας Ειρηναίος, ήταν συμπτωματικά παρών και στην Μόσχα κατά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αλλά και τώρα στο Αμμάν.

Η ιδέα της «Σύναξης Προκαθημένων» ωστόσο έδειξε να σταματά εκεί αφού ουδεμία άλλη Εκκλησία έδειξε να την ασπάζεται.  Η μια μετά την άλλη οι Εκκλησίες, είτε δι επιστολών είτε μέσω δημόσιων δηλώσεων των Προκαθημένων τους, αρνούνταν την συμμετοχή τους αφήνοντας Ιερουσαλήμ, Μόσχα, Βελιγράδι και Πράγα ουσιαστικά στην απομόνωση.

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει όταν εγκαταλείφθηκε η ιδέα της Σύναξης Προκαθημένων που γίνεται κόντρα στην άρνηση του Οικουμενικού, και να προβάλλεται η «αδελφική σύναξη». Στη λογική αυτή απάντησε η Ρουμανία αποστέλλοντας έναν μητροπολίτη εκπρόσωπο ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν αποδέχεται την λογική της «Σύναξης Προκαθημένων» και τελευταία η Πολωνία ο Προκαθήμενος της οποίας με επιστολή του προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων είχε απαντήσει πως δεν σκόπευε να παραστεί σημειώνοντας πως μια τέτοια σύναξη δεν έχει νόημα αν δεν συμμετέχουν όλοι. Και ο Πολωνός Αρχιεπίσκοπος εκπροσωπείται από έναν μητροπολίτη.

Η σύναξη αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ