Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 12:16

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η επιστολή Ιεροσολύμων για την σύναξη Προκαθημένων στην Ιορδανία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Ανδρέας Λουδάρος «Κρυμμένος» πίσω από την αγγλική γλώσσα ώστε να μην κάνει χρήση λέξεων όπως «σύναξη» «σύνοδος» κτλ οι οποίες θα τον έφερναν αντιμέτωπο με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος προσκαλεί το Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καθώς και  τους υπόλοιπους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών του κόσμου στην Ιορδανία εφευρίσκοντας τον όρο «fraternal gathering in love» δηλαδή «Αδελφική συγκέντρωση αγάπης».

Σε συνέχεια των όσων διακήρυξε στην Μόσχα μετά την συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων προχωρά στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας του για την «εξεύρεση ειρήνης μεταξύ των Εκκλησιών» όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αποστέλλοντας πρόσκληση προς αυτούς για το τέλος Φεβρουαρίου.

Στην επιστολή που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το orthodoxia.info, o Πατριάρχης Θεόφιλος, αφού εξηγεί την εξέχουσα θέση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στους Αγίους Τόπους και τις ιστορικές του παρεμβάσεις για την διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, ανακοινώνει πως αποφάσισε να χτίσει γέφυρα ώστε οι αδερφές ορθόδοξες Εκκλησίες να την διαβούν και να σταθούν μαζί απέναντι στις δοκιμασίες των καιρών.

«Καθώς είχε παίξει παρεμφερείς ρόλους στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια διαφορετικών συγκυριών διαμέσου της Ιστορίας της Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φύλακας του Ναού της Αναστάσεως και του Παναγίου Τάφου, χτίζει μια γέφυρα για τις αδελφές ορθόδοξες Εκκλησίες για να την διαβούν και να σταθούν μαζί σε αυτές τις δύσκολες εποχές» γράφει χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Θεόφιλος.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ORTHODOXIA.INFO

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

Την ίδια στιγμή που παρακάμπτει de facto το Οικουμενικό Πατριαρχείο συγκαλώντας ο ίδιος σύναξη Προκαθημένων, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων γράφει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πως σέβεται τους ιερούς κανόνες και τα Πρεσβεία του Οικουμενικού θρόνου γράφοντας  χαρακτηριστικά πως «Τηρώντας τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας, σεβόμαστε και υποστηρίζουμε τον ρόλο, τη θέση και το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το προνόμιο της αρχαιότητας σας Παναγιώτατε Άγιε Αδελφέ».

Ο Πατριάρχης που με την στάση του έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις περισσότερες Εκκλησίες που με διάφορους τρόπους του έχουν διαμηνύσει πως συνάξεις συγκαλεί μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνεχίζει στην επιστολή του πως «Η αγωνία μας είναι να ξεπεράσει η Εκκλησία μας την κρίση και όχι να την αφήσει να γίνει βαθύτερη…»

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεόφιλος γράφει πως με την πρωτοβουλία του αυτή εκφράζει τη «ειλικρινή αγωνία» του, επιθυμώντας να δώσει στον Οικουμενικού Πατριάρχη και τους υπόλοιπους Προκαθημένους «τον χώρο και την δυνατότητα να συγκεντρωθούν σε πνεύμα της αδελφικής αγάπης -koinonia- ώστε η από κοινού διαβούλευση τους να γίνει με στόχο την διατήρηση της ενότητας στην ευχαριστιακή κοινωνία».

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Η προσπάθεια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων να αποφύγει το οτιδήποτε θα μπορούσε να του προσάψει κατηγορία παράβασης των ιερών κανόνων είναι εμφανής στο κείμενο, αφού οι λέξεις και οι φράσεις όπως έχουν δομηθεί θα μπορούσαν να έχουν τουλάχιστον δυο ή και περισσότερες ερμηνείες.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η φρασεολογία όσο και ο τρόπος διαχείρισης του θέματος παραπέμπουν περισσότερο σε πρόσκληση σε φιλανθρωπικό γκαλά παρά σε σύναξη Προκαθημένων.

«Σε αυτό το προσευχητικό πλαίσιο ανοίγουμε το σπίτι μας στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας για να φιλοξενήσουμε αυτή την αδελφική συγκέντρωση αγάπης» γράφει ο Πατριάρχης Θεόφιλος που συνεχίζει πως « Ελπίζουμε ο Παντοδύναμος Θεός να μας δώσει τη δυνατότητα να συναθροιστούμε στα τέλη Φεβρουαρίου, πριν την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ώστε από κοινού να δώσουμε τη μαρτυρία της ενότητας της πίστεως, στην Εκκλησία και τον κόσμο».

Μέχρι στιγμής, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τις ενέργειες του γύρω από το θέμα. Παρά την σημασία της πρωτοβουλίας του όπως την περιγράφει ο ίδιος ο κ. Θεόφιλος, δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια δήλωση ή έκδοση δελτίου Τύπου ενώ ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος όταν ρωτήθηκε σχετικά από το orthodoxia.info είπε πως για να πει το οτιδήποτε θα πρέπει να έχει την ευλογία του Πατριάρχη του.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί για ιστορικούς λόγους είναι το γεγονός πως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων που επικαλείται την ενότητα και την αγάπη για να αιτιολογήσει την παρέμβαση του στις δικαιοδοσίες του Οικουμενικού Θρόνου, τα τελευταία έξι χρόνια δεν βρίσκεται σε Κοινωνία με τον όμορο του Πατριάρχη Αντιοχείας εξαιτίας της διαφωνίας τους για τη δικαιοδοσία στο Κατάρ όπου λειτουργεί μόλις μια ενορία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ