Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 4:22

Συντριπτικό “όχι” των παροικιών της ρωσικής παράδοσης στην απόφαση της Κωνσταντινούπολης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΙΣΙ Γιώργος Φερδής Με τη συντριπτική πλειοψηφία των 191 ψήφων έναντι μόλις 15 υπέρ, τα μέλη της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της καταργημένης Εξαρχίας των παροικιών Δυτικής Ευρώπης της ρωσικής παραδόσεως τάχθηκαν κατά της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία καταργήθηκε η Αρχιεπισκοπή τους ώστε να υπαχθούν στις κατά τόπους Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου.

Πάνω από 200 μέλη από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, την έδρα της Αρχιεπισκοπής, για να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν ή όχι την απόφαση της Ι.Σ. του Οικουμενικού Πατριαρχείου του προηγούμενου Νοεμβρίου.

«Είμαστε εδώ για να πάρουμε μια απόφαση ζωής ή θανάτου» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Χαριουπόλεως Ιωάννης ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα την απογοήτευση του για τον τρόπο που χειρίστηκε το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης το ζήτημα.

Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ανέγνωσε στους παριστάμενους επιστολή του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου.

Κατά τη διάρκεια της ολοήμερης συνεδρίασης της Κληρικολαϊκής ακούστηκαν πολλές προτάσεις με τους περισσότερους να ζητούν την άμεση υπαγωγή τους στο Πατριαρχείο της Μόσχας το οποίο πλέον θεωρούν «μητέρα Εκκλησία». Υπέρμαχος αυτής της άποψης είναι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ο οποίος εξέφρασε τον φόβο ότι εξαιτίας της αντίδρασης του στην απόφαση του Πατριαρχείου, το Φανάρι θα τον καθαιρέσει.

«Να πάμε στην Μόσχα το συντομότερο γιατί θα με καθαιρέσουν…» φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Τα μέλη της Κληρικολαϊκής που ενημερώθηκαν για το ιστορικό της απόφασης και για τα όσα ακολούθησαν αυτήν δήλωσαν σχεδόν ομόφωνα πως δεν αποδέχονται την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν κατέληξαν όμως σε τελική απόφαση για το πού τελικά θα προσανατολιστούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου.

Μέχρι τότε, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Χαριουπόλεως Ιωάννης «συνεχίζουμε να λειτουργούμε όπως πριν μέχρι νεοτέρας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ